AcasăȘTIRI EXTERNEVaccinurile „made in China”, al 9-lea braț al caracatiței Xi Jinping!

Vaccinurile „made in China”, al 9-lea braț al caracatiței Xi Jinping!

Vaccinurile Made in China și diplomația seringii. Al nouălea braț al caracatiței Xi Jinping

Cel puțin 25 de țări și teritorii din întreaga lume – în mare parte în Asia și Orientul Mijlociu – folosesc vaccinuri chinezești. Capitalele europene, blocate în campanii de vaccinare lentă, caută din ce în ce mai mult doze din afara UE. Iar Beijingul este pregătit strategic să umple golul.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, și premierul Ungariei, Viktor Orban, au sărit pe telefon pentru a-i cere liderului de la Beijing, Xi Jinping, doze de vaccinuri chinezești.

Vaccinurile chinezești reprezintă deja 32% din oferta totală de vaccinuri a Ungariei – mult mai mult decât cea a Rusiei, cu vaccinul său Sputnik V, care reprezintă mai puțin de 3%.

Și Ungaria este doar una dintre cel puțin 25 de țări din lume – cea mai mare parte din Asia și Orientul Mijlociu – care utilizează vaccinuri chinezești. Beijingul a promis jumătate de miliard de doze către 45 de țări.

Pentru țările cu antecedente de tensiune, sau chiar conflicte, cu Moscova, vaccinurile chinezești au un avantaj simplu și suplimentar: nu sunt fabricate în Rusia.

China a fost unul dintre liderii în dezvoltarea vaccinurilor împotriva Covid-19, pe tot parcursul pandemiei, aprobând acum utilizarea a patru vaccinuri locale. Trei dintre ele folosesc o metodă mai veche, încercată și dovedită – și se laudă cu proiecții impresionante de aprovizionare.

Fără aprobare europeană

Dar dozele chineze nu sunt un glonț de argint. Datele privind eficacitatea pentru a sprijini vaccinurile nu sunt nici publice, nici evaluate și mulți se tem că unele dintre ele ar putea să nu fie la fel de eficiente ca cele occidentale.

Țările UE care au sau vor utiliza vaccinurile chinezești fac acest lucru fără aprobarea Agenției Europene pentru Medicamente – ceea ce înseamnă că trebuie să își asume răspunderea dacă apar probleme mai târziu.

Între timp, accentul pus de China asupra livrărilor de vaccin în străinătate a stârnit acuzații potrivit cărora Beijingul le folosește ca instrument diplomatic.

China s-a ocupa de dezvoltarea de vaccinuri pe tot parcursul pandemiei. În afară de cele patru aprobate, cel puțin încă opt fac obiectul testelor pe oameni și multe altele sunt în curs de dezvoltare preclinică, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Cele patru cele mai avansate includ trei vaccinuri inactivate contra coronavirus: primul este CoronaVac, dezvoltat de compania de biotehnologie Sinovac; alte două provin de la compania de stat Sinopharm, unul dezvoltat la Institutul de produse biologice din Beijing și celălalt la Institutul de produse biologice din Wuhan.

De parte sa, CanSino a dezvoltat un vaccin cu vector viral cu doză unică- o tehnologie similară cu vaccinurile dezvoltate de Johnson & Johnson, Oxford/AstraZeneca și Sputnik – împreună cu armata chineză.

Care sunt avantajele și dezavantajele vaccinurilor cu virus inactivat?

Vaccinurile cu virusuri inactivate, dezvoltate inițial de Louis Pasteur în 1904 pentru antrax, există de un secol. Acestea acționează prin preluarea întregului virus și apoi uciderea acestuia – fie încălzindu-l până la temperaturi ridicate, fie folosind radiații sau substanțe chimice – astfel încât să nu mai aibă nicio funcție. Acest virus mort este injectat pentru a declanșa un răspuns imunitar.

Astăzi, procedeul este utilizat pentru multe vaccinuri care protejează împotriva poliomielitei și a gripei. Există o mul titudinede date care susțin siguranța acestei abordări și, în general, se dovedește a fi extrem de eficientă, deși fiecare vaccin contra coronavirus care utilizează această abordare are o rată de eficacitate diferită față de Covid-19.

În ansamblu, tehnologia pare promițătoare. Oamenii de știință cred că vaccinurile care utilizează o versiune a întregului coronavirus pot genera un răspuns imun mai larg, inclusiv producerea de anticorpi în membrana mucoasei din nas și gât. Acest lucru ar putea avea un impact mai mare asupra prevenirii transmiterii maladiei.

„Dacă aveți un răspuns imun care limitează cantitatea de excreție virală (în nas și gât), aceasta va limita cantitatea de virus din aerosolul pe care îl produceți atunci când vorbiți sau respirați”, a declarat Julian Tang, profesor asociat și virusolog la Universitatea din Leicester, citat de Politico . „Asta va reduce riscul transmiterii”.

Problema, notează Tang, este că aceste vaccinuri pot fi asociate cu un risc crescut de efecte secundare asemănătoare bolii – și datele din China cu privire la acest aspect au fost foarte limitate.

Partea pozitivă este că vaccinurile care induc un răspuns imunitar mai larg pot fi, de asemenea, mai eficiente împotriva noilor tulpini emergente ale virusului.

„Aceste tipuri de vaccinuri pot genera o imunitate mai largă împotriva diferitelor variante, deoarece conțin întregul virus, nu doar o parte a virusului”, a spus Zoltán Kis, cercetător asociat la Future Vaccines Hub la Imperial College din Londra.

Beijing/Sinopharm a testat capacitatea vaccinului său de a neutraliza noi tulpini de coronavirus provenind din diferite surse din întreaga lume, ceea ce a arătat că vaccinul oferă „o protecție cu spectru larg și are un efect de neutralizare încrucișată asupra tulpinilor din diferite regiuni ale lumii”, a declarat președintele Liu Jingzhen.

Există doar un singur producător în Europa care utilizează aceeași tehnologie deocamdată: Valneva, un producător francez de vaccinuri care are tranzacții cu Marea Britanie și un altul care lucrează cu UE.

În privința vaccinului CanSino, el se bazează pe tehnologia vectorului viral mai modernă, care folosește un virus inofensiv ca vector pentru a livra ADN în celulele musculare și produce o mică parte a coronavirusului numită proteină spike. Acest fragment de virus este suficient pentru ca organismul să genereze un răspuns imunitar împotriva virusului.

Ce arată datele

China a ținut prima pagină a ziarelor,în vara anului trecut, când a început să folosească două dintre vaccinurile în rândurile  lucrătorilor din domeniul sănătății și al armatei, înainte de a efectua teste de eficacitate de fază 3 pe scară largă. De atunci, zeci de milioane de persoaneau primit doze înainte de aprobarea lor de către autoritățile de reglementare.

Cu toate acestea, o preocupare generală este că datele care susțin eficacitatea vaccinurilor au fost adesea neuniforme și nu au fost armonizate pe tot globul, întrucât multe țări care au găzduit studii privind vaccinurile raportează propriile rezultate.

Producătorii de vaccinuri au fost, de asemenea, criticați pentru lipsa transparenței datelor, deoarece nici unul nu și-a făcut publice datele de fază 3 sau a fost supus unei evaluări „inter pares”. Acestea l-au determinat pe Bi Jingquan, fostul șef al autorității de reglementare a medicamentelor din China, să solicite firmelor să „publice toate datele”. „Este benefic pentru întărirea încrederii tuturor”, potrivit South China Morning Post.

Pe de altă parte, Institutul Butantan din Brazilia a fost presat, în decembrie, să nu dezvăluie rezultatele complete ale eficacității vaccinului Sinovac, potrivit publicației chineze.

Cu toate acestea, companiile au început să posteze date generale privind eficacitatea vaccinurilor începând cu sfârșitul anului 2020.

În cazul vaccinului CoronaVac produs de Sinovac, China a început utilizarea de urgență a acestui vaccin în august 2020, pentru a proteja grupurile cu risc ridicat, precum personalul medical, înainte de a efectua studii pe oameni la scară largă.

De atunci, studiile de fază 3 din Turcia și Brazilia au arătat că vaccinul a fost eficient în proporție de 51% în prevenirea tuturor cazurilor de Covid-19 în rândurile a peste 12.000 de lucrători din domeniul sănătății care tratau pacienți cu coronavirus.

Rezultatele au generat îngrijorarea că este ineficient în comparație cu altele de pe piață. Când Filipinele au aprobat vaccinul pentru utilizare de urgență, agenția filipineză pentru medicamente a declarat că nu este suficient de eficient pentru a fi utilizat la lucrătorii din domeniul sănătății. Cu toate acestea, China a acordat aprobarea condiționată a vaccinului CoronaVac, în februarie.

La începutul lunii martie, cercetătorii turci au raportat că vaccinul este eficient în proporție de 83,5%, pe baza analizei finale a mai puțin de 7.000 de participanți cu vârsta sub 59 de ani.

Dar noile variante de Covid-19 ar putea fi o preocupare: un mic studiu de laborator, care nu a fost încă evaluat de colegi, a sugerat săptămâna trecută că vaccinul Sinovac nu poate declanșa răspunsuri imune suficiente împotriva variantei din Brazilia.

Apoi, există vaccinul Beijing / Sinopharm, pe care China l-a aprobat pentru utilizare la sfârșitul lunii decembrie. Compania de stat a declarat că a demonstrat o rată de eficiență de 86% în cadrul unui studiu de fază 3 din Emiratele Arabe Unite și o rată de 79% în cadrul unui studiu chinez. Ambele rate au fost „reale și valide” și reflectă  faptul că studiile au folosit diferite norme pentru diagnosticarea infecției și examinarea cazurilor, potrivit companiei.

Vaccinul Wuhan/Sinopharm, pe de altă parte, a raportat o rată de eficacitate de 72,5 %, citând o analiză intermediară a datelor de teste clinice în stadiu avansat pe care obișnuia să le depună pentru aprobare la autoritățile de reglementare chineze, aprobare care a fost acordată la sfîrșitul lunii februarie.

Între timp, vaccinul cu vector viral CanSino a fost aprobat pentru utilizarea de urgență în cadrul membrilor armatei, în iunie 2020, după ce datele clinice timpurii „au arătat o anumită eficacitate”.

Apoi, în februarie, rezultatele intermediare de la peste 40.000 de participanți au arătat că eficacitatea sa globală a fost de 68%, potrivit companiei.

Câte doze de vaccin poate face China?

China revendică o capacitate impresionantă de a produce vaccinuri – dar nu se știe exact câte.

Faptul că există deja lanțuri de aprovizionare bine stabilite pentru vaccinuri care utilizează atât virusuri inactivate, cât și tehnologii vectoriale virale va conta în favoarea Chinei. Dar, pe termen lung, se așteaptă ca vaccinurile cu ARNm să fie mai rapid de fabricat.

„Datorită necesității de a cultiva celule la astfel de volume mari, producerea unui lot ar putea dura aproximativ o lună și ar putea fi necesar un timp suplimentar pentru a inactiva virusul, în cazul vaccinurilor inactivate (produse în China)”, a declarat Zoltan Kis „Astfel, pentru vaccinurile vectorizate și vaccinurile inactivate, sunt necesare facilități pe scară largă, la care accesul ar fi un factor de limitant”.

China a început să producă în masă cele patru principale vaccinuri în vara anului 2020. Aceasta se adaugă la faptul că țara este unul dintre cei mai mari producători de medicamente din lume – și că producția medicală este controlată în mare măsură de stat, în special în cazul Sinopharm.

Dar cât de mult va avea succes China va fi de văzut. În ianuarie, patru dintre numeroșii producători de vaccinuri din China au declarat că vor produce cel puțin 2,6 miliarde de doze în acest an. Dintr-un interviu cu președintele China Vaccine Industry Association a reieșit că totalul este puțin mai mic, în jur de 2 miliarde, până la sfârșitul anului 2021.

Proiecțiile Sinovac au variat, de asemenea. La sfârșitul anului 2020, compania a spus că ar putea fabrica aproximativ 300 de milioane de doze pe an, dar această cifră a fost mărită, în ianuarie, până la 500 de milioane. Președintele Sinovac, Yin Weidong, a declarat că companie a reușit să își dubleze proiecțiile la 1 miliard de doze pe an datorită unei expansiuni, în februarie.

În ceea ce privește Sinopharm, președintele său, Liu Jingzhen, a declarat la sfârșitul anului 2020 că va putea face 1 miliard de doze până la sfârșitul anului 2021 – cu planuri mai mari în vedere.

Luna aceasta, compania a declarat că ar putea extinde producția pentru a produce 3 miliarde de doze pe an, devenind astfel cel mai mare producător de vaccinuri din lume. Dar nu era clar când va putea fabrica la această scară sau cât din fiecare tip de vaccin ar produce.

Între timp, CanSino a spus că poate face aproximativ 500 de milioane de doze pe an.

Ce țări utilizează vaccinurile?

Beijingul a făcut din exportul de vaccinuri – gratuit – o prioritate.

Fără a include China continentală, cel puțin 25 de țări și teritorii folosesc vaccinurile chinezești, potrivit Our World in Data. Paisprezece – Bahrain, Cambodgia, Egipt, Ungaria, Iordania, Macao, Maroc, Pakistan, Peru, Senegal, Serbia, Seychelles, Emiratele Arabe Unite și Zimbabwe -implementează vaccinul Beijing / Sinopharm.

Unsprezece – Brazilia, Chile, Guatemala, Hong Kong, Indonezia, Malaezia, Ciprul de Nord, Filipine, Thailanda, Turcia și Uruguay – folosesc Sinovac.

Până în prezent, numai China continentală și Emiratele Arabe Unite utilizează vaccinul Wuhan/ Sinopharm și numai China continentală utilizează CanSino. Însă  Mexic, de exemplu, a aprobat atât vaccinul produs de Sinovac, cât și cel produs de CanSino. Acesta din urmă este produs în țară, iar primeledoze sunt așteptate în martie.

De la diplomația măștii, la diplomația vaccinului

Cu toate acestea, accentul pe expansiunea internațională a dus la acuzații potrivit cărora Beijingul folosește vaccinuri pentru a marca viitoare puncte politice cu guvernele. Este o carte de joc similară cu cea de la începutul pandemiei, când China s-a confruntat cu critici pentru faptul că a condus „diplomația măștii” prin trimiterea produsului atât de necesar în întreaga lume, inclusiv în țările UE.

Beijingul a respins această afirmație. Guo Weimin, purtătorul de cuvânt al viitoarelor reuniuni politice chineze anuale la nivel înalt, a numit o „abordare foarte îngustă” faptul de a „suspecta China că folosește exporturile de vaccin pentru a-și extinde influența geopolitică”.

Fără a numi politicieni precum Viktor Orbán, Guo a remarcat, de asemenea, că „multe țări” au aprobat vaccinurile chinezești iar unii lideri s-au vaccinat cu ele.. „Aceasta demonstrează securitatea și fiabilitatea vaccinurilor Chinei”, a adăugat el.

Observatorii  internaționali au temeri și că Beijingul nu s-a concentrat suficient asupra vaccinării propriei populații. Până în prezent, țara a vaccinat aproximativ 4% din populația sa. Autoritățile intenționează să vaccineze 40% din populația Chinei până la jumătatea anului în curs, mai puțin decât nivelul de referință al UE de 70%.

Vaccinurile par a fi, de asemenea, relativ scumpe în China, ceea ce le-ar putea limita absorbția. Potrivit Global Times, provinciile cheltuie 200 de yuani (aproximativ 26 euro) pe doză .

 

 

author avatar
Tudor Borcea
284 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger