Cauta

Miza războiului din Ucraina: minereuri și cărbune de 12,4 trilioane de dolari

minereuri

Miza războiului din Ucraina: minereuri și cărbune de 12,4 trilioane de dolari

Donbasul, intens disputat de ruși și ucraineni, are bogații consistente în subsol, în special litiu, esențial pentru sectorul auto electric.

Geologii îl numesc scutul ucrainean. Începe de la granița nordică cu Belarus până la țărmul Marii Azov, în sudul Donbasului.

Comoara ascunsă din Donbas

Potrivit studiilor Serviciului geologic ucrainean, în rocile vechi ale acestui scut se ascund depozite de litiu cu un mare potențial. Descoperiri care au fost identificate mai ales în jurul zonei Mariupol, orașul-port din Donbas sfâșiat de bombardamentele rusești

Litiul ucrainean a început să atragă atenția la nivel mondial încă de anul trecut. În noiembrie anul trecut, o companie australiană a declarat că este aproape de a obține drepturile asupra a două zăcăminte promițătoare de litiu din regiunea Donețk și Kirovograd, în centrul țării. În aceeași luna, o companie chineză a cerut, de asemenea, drepturile asupra unor zăcăminte.

Dar Donbasul e bogat și în cărbune, petrol și ale zăcăminte minerale. Jurnaliștii de la Washington Post notează că după aproape șase luni de lupte, războiul a adus cel puțin o mare recompensă rușilor: controlul extins asupra unora dintre cele mai bogate regiuni în minereuri din Europa.

Bătălia pentru bogăția minerală și energetică a Ucrainei

Ucraina adăpostește unele dintre cele mai mari rezerve de minereu de titan și fier din lume, zăcăminte de litiu neexploatat și zăcăminte masive de cărbune. Împreună, ele valorează zeci de trilioane de dolari.

Rusia controlează fostele teritorii ucrainene cu resurse de cel puțin 12,4 trilioane de dolari. 63% din zăcămintele de cărbune ale Ucrainei, 11% din zăcămintele de petrol și 33% din zăcămintele minerale, inclusiv litiu, sunt situate în teritoriile ocupate de ruși.

Ucraina este o mare putere agricolă. Dar are o poziție semnificativă și în domeniul metalurgiei. Ucraina are 10% din rezervele mondiale de fier, 6% din cele de titan și 20% din cele de grafit. Cu toate acestea, în Ucraina există mai mult decât minerale. În nord-est, în apropiere de granița cu Rusia, există un bazin sedimentar vechi de 400 de milioane de ani, plin de material organic și roci de șisturi negre.

Ultimele stiri

  • Horoscop 29 aprilie 2024 – Trebuie să fiţi diplomaţi
  • Primele imagini cu ”Poarta Eroilor” iluminată. Construcția e ridicată în intersecția Eroii Revoluției din Sectorul 4 al Capitalei
  • Alege ce citești
  • Ciolacu, în campanie. Pentru Cotroceni!
  • Alexandru cel Mare smulge întregul Taiwan din ghearele comuniștilor
  • Macron și-a adus „gaullismul” în biroul prezidențial!
  • Publicitate de miliarde: Big Tech își revine după zilele întunecate din 2022
  • Băncile centrale, forțate să amâne reducerile ratelor dobânzilor? Cine sucește politica monetară
  • Se alege praful de democrația Occidentului!
  • Cum învrăjbește banul. Noul război de clasă socială: decalajul de bogăție între mileniali
  • Exit mobile version