AcasăEconomieBăncile centrale, forțate să amâne reducerile ratelor dobânzilor? Cine sucește politica monetară

Băncile centrale, forțate să amâne reducerile ratelor dobânzilor? Cine sucește politica monetară

Investitorii își amână așteptările privind reducerea ratelor dobânzilor în întreaga lume, în condițiile în care lupta Rezervei Federale americane cu inflația complică planurile de relaxare ale altor bănci centrale

Investitorii își amână așteptările privind reducerea ratelor dobânzilor în întreaga lume, în condițiile în care lupta Rezervei Federale americane cu presiunile asupra prețurilor complică planurile de relaxare ale altor bănci centrale.

În timp ce SUA au raportat cele mai recente dintr-o serie de cifre slabe privind inflația, piețele și-au restrâns previziunile privind reducerile de dobândă de către Banca Centrală Europeană și Banca Angliei, precum și de către Rezerva Federală însăși.

Inflația din America, impact global

„Problemele de inflație ale Fed au o dimensiune globală și alte bănci centrale nu le pot ignora”, a declarat James Knightley, economist șef internațional la ING în New York. „În special, dacă Fed nu poate reduce ratele în curând, ar putea alimenta întărirea dolarului, ceea ce provoacă stres pentru economia europeană și limitează capacitatea altor bănci centrale de a reduce ratele.”

În plus, “există îngrijorarea că ceea ce se întâmplă în privința inflației în SUA ar putea ieși la suprafață și în Europa.”

Potrivit Financial Times, înalți oficiali de la BCE și BoE susțin că nu se confruntă cu aceleași probleme de inflație ca SUA. Teoretic, ar avea mai multă marjă de manevră pentru a reduce ratele mai devreme. Dar schimbările de pe piața futures indică impactul global al problemei inflației din America.

Traderii se așteaptă acum ca BCE să reducă ratele cu o medie de aproximativ 0,7 puncte procentuale în acest an, începând cu următoarea ședință de politică monetară din 6 iunie, în timp ce în urmă cu două săptămâni se așteptau la reduceri cumulate de 0,88 puncte.

Fed urmează să mențină ratele la nivelul maxim al ultimilor 23 de ani la ședința de săptămâna viitoare. În timp ce la începutul anului investitorii se așteptau la până la șase reduceri de un sfert de punct, ei se așteaptă acum la una sau două.

Bancherii americani și europeni au avut divergențe în trecut. Însă, dacă alte regiuni reduc ratele mai agresiv decât Fed, riscă să își afecteze propriile economii din cauza impactului asupra cursurilor de schimb, a costurilor de import și a inflației.

Nathan Sheets, economist-șef la creditorul american Citi, spune că  este „mai dificil” pentru BCE să „reducă agresiv într-un mediu în care Fed așteaptă”. Unii traderi pariază chiar și pe creșteri ale ratei Fed în următoarele 12 luni.

Cei mai importanți bancheri centrali europeni insistă asupra faptului că problema lor privind inflația necesită un răspuns diferit. Un astfel de răspuns ar însemna amânarea reducerilor ratelor până în vară. Schimbarea este un contrast puternic față de începutul acestui an, când Fed era văzută ca un lider al scăderii costurilor de împrumut.

Guvernatorul Băncii Franței, François Villeroy de Galhau, a declarat pentru Les Echos că se așteaptă la continuarea reducerilor  doar după luna iunie. Cu toate acestea, șeful băncii centrale din Austria, Robert Holzmann, a avertizat: „Mi s-ar părea dificil dacă ne-am îndepărta prea mult de Fed”.

Euro poate să  alunece la paritatea cu dolarul –  și asta ar adăuga aproximativ 0,3 puncte procentuale la inflația din zona euro în următorul an, potrivit unor studii recente ale BCE.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
222 afisari

3 COMENTARII

  1. Tot americanii sunt problema…
    De ce toata lumea trebuie sa tina cont de americani?…
    Eu zic ca americanii sa tina cont de LEUL romanesc.
    Poate ca asa o va duce bine si poporul roman.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger