AcasăPoliticaCiolacu, în campanie. Pentru Cotroceni!

Ciolacu, în campanie. Pentru Cotroceni!

Comportamentul lui Marcel Ciolacu din ultimele zile este al unui posibil viitor candidat la președinția României. Toate semnalele date arată că vrea să intre în cursă cu Nicolae Ciucă, preferatul Pentagonului (nicio legătură cu contractele de achiziții de armament!). Se anunță o cursă mai strânsă ca oricând pentru Cotroceni, asta dacă nu decide Unchiul Sam să intervină în forță și să facă ordine în haosul de la București.

Adus în corzi de baronii social-democrați, care nu s-au ferit să-i conteste deciziile politice luate în ultimele luni, Ciolacu trebuia să mute repede și să o facă fără ezitare.

Primul pas l-a făcut când a decis ruperea alianței cu PNL în Capitală și a acceptat să meargă pe mâna Gabrielei Firea. Vocea partidului a fost mai puternică, iar Ciolacu, într-un final, împins la colț, a înțeles că nu se poate pune contra unui sistem care încă mai ține frâurile politicii.

Mai departe, acceptând ceea ce, inițial, nici în ruptul capului nu voia să facă, s-a mers în etapa următoare. „Național” a scris încă de zilele trecute că Marcel Ciolacu este cu mandatul pe masă, iar soarta lui se decide după „localele” care urmează, la 9 iunie; alegerile „europarlamentare” nu prezintă o miză cu adevărat importantă decât pentru cei direct implicați, ale căror planuri interacționează cu beneficiile unui sejur la „SPA-ul” de la Bruxelles.

I-a făcut vânt lui Iohannis din București

Forțat să joace după regulile impuse de numele grele din PSD, Ciolacu a dat semnalul că este pregătit și pentru „prezidențiale”. Și-a făcut încălzirea în weekend, vorbind fără ocolișuri despre teme care țintesc direct fotoliul de la Cotroceni.

Mai întâi, i-a făcut vânt din București lui Klaus Iohannis. Să se ducă la NATO, la Comisia Europeană, oriunde vrea el, numai să plece din România, pare a spune premierul. Atât de dornic este să scape de acest ghimpe, care 10 ani a învrăjbit România împărțind-o în două, încât Ciolacu a transmis că s-ar bucura să-l vadă secretar general al NATO: „În primul rând (…), susţin orice român. Şi sunt mândru, ca şi român, nu ca prim-ministru, nu preşedinte de partid. Eu sunt mândru când un român ajunge într-o funcţie înaltă. Mai mult când e cea de secretar general NATO! Eu nu am cu ce să-l susţin personal pe domnul Iohannis, că nu decid eu. Susţin orice român pentru orice funcţie internaţională. E funcţia României. Despre ce vorbim?! Nu am adversari politici, duşmani politici, eu nu sunt un om care urăşte. Nu am acest sentiment, nu sunt frustrat, sunt un om normal, un creştin care, repet, se bucură dacă un român reuşeşte”.

Despre faptul că adversarul lui Iohannis, olandezul Mark Rutte, se bucură de sprijinul marilor cancelarii din NATO, Marcel Ciolacu a răspuns: „Corect, dar împotriva domnului Rutte sunt anumiţi preşedinţi şi prim-miniştri. Deco, întotdeauna va exista o negociere”.

Cine este Mircea Geoană? Un actor „de noaptea minţii”

În plin fuleu prezidențial, liderul PSD l-a prezentat pe Mircea Geoană, anunțat de unele „trompete” din media drept principalul favorit la „Cotroceni” – așa cum este în realitate: un fățarnic mincinos!

Ciolacu anticipează că Geoană va candida, chiar dacă, deocamdată, mai mult se alintă (ne dă de înțeles că testează piața). Este cât se poate de evident că Mircea Geoană vrea să fie președinte, doar că, din ce vedem, i-ar plăcea să intre la Cotroceni pe ușa din spate… și pe care, eventual, să i-o deschidă alții! Afirmând, fără niciun pic de jenă, că a ajuns secretar general-adjunct al NATO pe cont propriu – pe persoană fizică, vorba fostului sponsor Marian „Garantat” Vanghelie, cel cu ceasurile de lux, mai știi, Mihaela?! -, Geoană ține să contrazică studiile sociologice care afirmă că, în 2024, nu mai poți minți poporul cu televizorul.

E clar, „Prostanacul”, de Ion Iliescu, se joacă și anul ăsta, tot cu casa închisă; biletele la comedia din septembrie s-au dat ca pâinea caldă imediat ce Geoană a deschis gura – „ Eu am câştigat poziţia de la NATO pe nume propriu, pe persoană fizică pentru că sunt foarte bun la ceea ce fac şi pentru că lumea mă apreciează…”.

Cu fiecare zi scursă, e tot mai clar că în veci nu va fi posibilă o (re)apropiere între PSD și Mircea Geoană. Păstrând linia partidului, Marcel Ciolacu l-a dinamitat pe eternul favorit la locul 2 (în orice competiție!) – „Ce nu suport este ipocrizia! Și oamenii, în general, îşi dau seama… Nu suport jocul dublu de a vinde adevărul altfel decât e el. Ceva ce nu mi-a plăcut deloc a fost «Dom’le, ştiţi, eu sunt pe persoană fizică la NATO». Cum adică?! La acest nivel, dumneavoastră credeţi că nu s-a vorbit cu preşedintele Iohannis? Dumneavoastră credeţi că nu s-a vorbit cu toate «Serviciile» din România şi cu tot statul român?! Cum să ajungi într-o asemenea funcţie fără să fii susţinut? E ceva de noaptea minţii! Eu nu am auzit până acum o asemenea abordare”.

În fine, în ultima sa luare de poziție din weekend, ignorând furunculul natoist, Marcel Ciolacu a încheiat ca un veritabil candidat la „prezidențiale” – cu o promisiune că românii nu au de ce să-și facă griji, Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, inclusiv măririle promise și care urmează a intra în vigoare în viitorul apropiat.

Noua abordare strategică a PSD ne arată că, pe ultima sută de metri, săbiile se ascut, iar la București încep să se vadă colții. Mesajul transmis de Ciolacu e cu bătaie lungă, atât de lungă încât răspunsul va veni, negreșit, de peste mări și țări.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.029 afisari

4 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger