Cauta

MiG-29 poloneze pentru Ucraina / Ce a hotărât Biden, anunț de ultimă oră al Kievului

MiG-29 poloneze pentru Ucraina / Ce a hotărât Biden, anunț de ultimă oră al Kievului

Statele Unite au asigurat Kievului că nu au „nici o obiecție” cu privire la transferul avioanelor de luptă poloneze în Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

„Statele Unite ne-au asigurat că nu au obiecții cu privire la transferul avioanelor”, a spus Dmitro Kouleba, care s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden, aflat în vizită în Polonia, sâmbătă. „Mingea este acum pe terenul Poloniei”, a adăugat el.

„Vom studia această problemă mai detaliat în conversațiile noastre cu colegii noștri polonezi pentru a le auzi poziția, dar vreau să fiu clar: Ucraina are nevoie critică de mai multe avioane de luptă”, a continuat el.

Pentagonul a respins inițial transferul avioanelor

„Avem nevoie de avioane pentru a găsi un echilibru pe cer și a împiedica rușii să comită mai multe crime de război, să arunce mai multe bombe asupra orașelor noastre și să ucidă mai mulți civili”, a precizat Kuleba, spunând că speră că această chestiune va fi „rezolvată cât mai curând posibil”, scrie Le Journal de Montreal.

Sâmbătă dimineața, Kouleba și ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, s-au întâlnit cu președintele SUA la Varșovia, în marja întâlnirii lor cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken și secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

Pe 8 martie, luând vizibil Statele Unite prin surprindere, Polonia a anunțat că este „gata să-și mute toate aeronavele MiG-29 fără întârziere și gratuit la baza Ramstein (Germania) și să le pună la dispoziție guvernului american” pentru livrarea ulterioară în Ucraina.

Washingtonul a considerat inițial că această ofertă nu este „viabilă”. A doua zi,  Pentagonul a respins definitiv această propunere.

„Estimăm că adăugarea aeronavelor la inventarul ucrainean nu va schimba semnificativ eficiența Forțelor Aeriene Ucrainene față de capabilitățile ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

În plus, „serviciile de informații cred că transferul avioanelor MiG-29 în Ucraina ar putea fi perceput ca o escaladare a conflictului și ar putea duce la o reacție semnificativă a Rusiei, care ar crește perspectiva unei escalade militare cu NATO ”, a argumentat el.

Ultimele stiri

  • Legea „păcănelelor”, contestată la CCR de judecătorii ICCJ
  • Dacă ești de dreapta, pe 9 iunie votează PNL! Nu îți irosi votul cu cei care nu contează
  • Cum vrea PSD să aducă pe piață medicamente ieftine pentru români
  • Probleme mari la Sectorul 2! Alianța Dreapta Unită a sărit în aer: Lider al PMP cere oamenilor să nu voteze cu Radu Mihaiu
  • Momentul exploziei de la Dedeman Botoșani, surprins în imagini/Prima reacție a companiei – VIDEO
  • Harta longevității din România, un proiect-premieră lansat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României
  • Caz șocant! Procuror din Iași, acuzat de viol. Victima minoră, amenintață cu moartea ca să nu spună „secretul”
  • Sondaj: Gabriela Firea, pe primul loc în intenția de vot a bucureștenilor
  • Mega Image închide „cel mai puternic brand” românesc! Vindea doar produse autentice, realizate după rețete tradiționale
  • Extratereştrii încearcă să ia legătura cu Terra? Semnalul radio misterios ce vine din Univers la fiecare 53,8 minute
  • Exit mobile version