AcasăȘTIRI EXTERNELa comanda Black Lives Matter, New York șterge pe jos cu fondatorii...

La comanda Black Lives Matter, New York șterge pe jos cu fondatorii națiunii

La comanda Black Lives Matter, New York șterge pe jos cu fondatorii națiunii

Municipalitatea din New York a aprobat luni, 18 octombrie, eliminarea statuii unuia dintre părinții fondatori ai Statelor Unite, Thomas Jefferson, din cauza „trecutului său sclavagist”. 

Al treilea președinte al SUA a deținut în plantația sa din Virginia peste 600 de sclave.

Statuia a prezidat sala de consiliu a municipalității new-yorkeze de mai bine de o sută de ani. Dar, sub presiunea corectidudinii politice, s-a dat aprobarea pentru retragerea statuii lui Thomas Jefferson, unul dintre fondatorii Statelor Unite și coautor al declarației de independență.

„Thomas Jefferson, o pagină rușinoasă a istoriei noastre”

Argumente istorice de care nu a ținut seama o comisie a consiliului municipal, care a invocat „trecutul sclavagist” al lui Jefferson: el deținea în plantația sa din Virginia peste 600 de sclave și a avut șase copii cu una dintre ele.

Îndepărtarea statuii a fost solicitată de câțiva ani de către consilierii municipali latino și afro-americani. Al treilea președinte american, „Thomas Jefferson reprezintă unele dintre cele mai rușinoase pagini din lunga și nuanțata istorie a țării noastre”, a declarat consilierul municipal Adrienne Adams, scrie France 24.

Dezbaterea privind prezența acestei statui în camera de consiliu a primăriei din New York fusese reînviată de mișcarea insurgentă Black Lives Matter, care a profitat politic de moartea afro-americanului George Floyd, sub genunchiul polițistului alb Derek Chauvin, în mai anul trecut, la Minneapolis.

author avatar
Tudor Borcea
381 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger