AcasăȘTIRI EXTERNEClasamentul celor mai răi președinți americani. Pe ce loc se află Trump

Clasamentul celor mai răi președinți americani. Pe ce loc se află Trump

Clasamentul celor mai răi președinți americani. Pe ce loc se află Trump

Fiecare schimbare de administrație la Washington, din anul 2000,  este o oportunitate pentru canalul tv C-SPAN de a stabili un clasament al președinților din istoria Statelor Unite.

C-SPAN colaborează cu un grup de istorici și observatori ai vieții politice americane pentru a stabili un clasament al președinților.

Trump, nou venit pe listă

Pentru ediția din 2021, peste 140 de experți au fost invitați să  evalueze președinții în domenii precum leadership, gestionarea crizelor, management economic, autoritate morală, relații internaționale, relații cu Congresul, justiție egală pentru toți, performanță în contextul epocii etc.

Donald Trump a fost inclus pe această listă pentru prima dată. Deși nu este ultimul, cel de-al 45-lea chiriaș al Casei Albe nu ar trebui să fie mulțumit de locul care i-a fost atribuit.

Cei mai buni zece președinți

La fel ca în clasamentele anterioare, Abraham Lincoln, George Washington și Franklin Delano Roosevelt ocupă primele trei locuri.

În spatele lor se află Theodore Roosevelt, Dwight Eisenhover , Harry Truman, Thomas Jefferson, Fohn. F. Kennedy și Ronald Reagan.

Barack Obama completează acest top 10 și apare pentru prima data atât de sus în clasament. Pe locul 12 în ediția precedentă, primul președinte afro-american este acum în fața lui Lyndon Johnason și Woodrow Wilson, scrie Slate.

„Geniul stabil” e la coada listei

Poziția lui Donald Trump în acest clasament a fost așteptată cu nerăbdare. Analiza bilanțului său a fost complex, în măsura în care personajul a împărțit societatea americană între anii 2016 și 2020.

Clasându-l pe poziția 41 (din 44), experții au constatat că președinția lui a fost una dintre cele mai rele din istoria Statelor Unite. Trump, care s-a confruntat cu două procese de destituire în patru ani, este clasat pe ultimul loc ca „autoritate morală” și „abilități administrative”.

Cele mai bune scoruri sale sunt în categoriile „convingere publică” (32) și „gestiune economică” (34). Fostul președinte, care nu pierde niciodată o ocazie de a ataca oamenii care îi critică munca, a rămas până acum tăcut. O lipsă surprinzătoare de reacție pentru omul care a susținut în repetate rânduri că este „cel mai bun președinte din istorie”.

Posibilă o revenire?

Poziția sa în clasament s-ar putea schimba în viitor, în edițiile următoare, mai ales dacă va reuși pariul său de a reveni la Casa Albă în 2024.

De asemenea, nu este exclus ca opiniile și percepțiile să evolueze în timp. În 2000, Bill Clinton, care a fost clasat pe locul 21, este acum de locul 19. Idem pentru George W. Bush, care a variat de la locul 36 la 29  în două decenii.

Prin urmare, Donald Trump și susținătorii săi pot rămâne plini de speranță. Totuși, o percepție mai bună promite să fie complicată. Chiar și William Henry Harrison, care a murit la o lună după preluarea mandatului, este mai bine poziționat decât Trump.

Pe locul 44, răul răilor

Pe locul 44, ultimul loc în clasament este James Buchanan, președinte al Statelor Unite în perioada 1857-1861. Mandatul său a fost marcat de mai multe crize care au înrăutățit tensiunile dintre statele din sud și de nord.

Diferitele sale luări de poziții și un management catastrofal au dezbinat ca niciodată Uniunea (statele de nord americane).

„Dacă începi să fii comparat cu el, este un dezastru politic”

Corentin Sellin, profesor asociat de istorie și specialist în politica americană, evocă mandatul lui Buchanan: „Este considerat cu adevărat cel care aproape a ucis Uniunea. Atât de mult încât pentru orice președinte este într-adevăr limita ce nu trebuie atinsă niciodată. Dacă începi să fi comparat cu el, este un dezastru politic”.

La doar patru săptămâni de la sfârșitul președinției lui Buchanan, a izbucnit Războiul de Secesiune. Abraham Lincoln, succesorul său, va face istorie  mai târziu, câștigând conflictul și salvând Uniunea. Dacă James Buchanan ar fi fost la conducere încă patru ani, s-ar fi putut ca Statele Unite să nu existe astăzi.

author avatar
Tudor Borcea
641 afisari

14 COMENTARII

  1. Cei mai buni top 3
    Regan ca a castigat razboiul rece fara sa traga un foc.
    Kenedy ca s-a luat la tranta cu mafia jidova.
    Obama ca a luat Nobel la pace.
    Cei mai prostănaci
    Truman ca nu a inteles ca daca a castigat Todor a pierdut jumate de Europa la Stalin deci si sensul victoriei intrand in razboi rece dar si Corean.
    Bush care a omorat sute de mii de nevinovati irakieni, afgani, americani.
    Taso la scara mai mica

    • Trump n-a fost bun in viziunea lor pt. ca n-a stat în genunchi ca Obama și Bush în fața deep state! Cum nu a stat nici Lincoln-asasinat și Nici Kennedy-idem, nici Nixon-de aia i-au și fabricat deep troath,inscenarea ca sa-l demită! Reagan era sclerozat cînd a ajuns președinte ceva gen Biden azi ,în afara de faptul ca sa citeasca pe prompter nu mai era bun de nimic! Au zis sa nu-și mai ucidă președinții, ca e exemplu rău fiind și in razboi rece, rîdeau comuniștii sovietici de ei!

  2. Mai da ce e deep statul asta si de unde se trage de nici Trump nu a reusit sa-l dizolve. Adica un grup restrans de influenta politica din servicii si mediu economic transtatal? Si cum adica daca te opui te impusca? Pai atunci de unde minciuna cu cel mai puternic om din lume? Frate daca esti un Arnold in politica te termini cu ei de gat in topitoria democratiei… Cum vine asta?

  3. Noi nu avem decat prosti de la Deji Cescuta cu Ilici Petrov si doar 2 buni plavanu si Donchihote.

  4. Cred ca se refera la Miluca…
    Pai Donald nu poate fi ingenuchiat. Uite asa se face ca azi a dat in judecata si Twit si FB si o sa castige caci dreptul de opinie e garantat in lumea democrata nu are treaba cu platforma sociala si politica marxista care a facut ieri 22 de politisti morti in Cicago …

  5. Burleanu ne-a adus si pe noi pe locul 45 Fifa cand nenea Piti care asa frumos ne explica la tabla tehnicotactica fazele sa intelegem si noi, ne adusese pe locul 22.

    • Asta este nivelul serviciilor, se pun pe ei in frunte dar nu sunt in stare sa faca nimic la cat de destepti se cred.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei

Nouă candidați intră în cursa electorală din 9 iunie, pentru fotoliul de primar general al Capitalei.Printre ei, social-democrata Gabriela Firea, fosta șefă de...

Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”

Dat fiind faptul că Paștele se apropie tot mai mult, nu sunt deloc puțini cei care au început deja să facă pregătiri pentru masa...
proger