Cauta

SCENARIU APOCALIPTIC. Ce se întâmplă dacă Rusia închide TOATE robinetele către Europa! / 31 martie, deadline pentru Occident!

Gaz rusesc contra ruble. Ce se întâmplă dacă Putin închide robinetele către Europa!

Rusia a dat  țărilor „ostile” termen la 31 martie pentru a începe plățile în ruble pentru importurile de gaze naturale. Noua regulă de schimb valutar va afecta țările care au impus sancțiuni economice Moscovei și i-au înghețat rezervele valutare. Acest lucru se referă în special la unele țări din UE care se bazează foarte mult pe aprovizionarea energetică din Rusia.

Rusia spune că Europa nu va primi gaz gratuit dacă țările refuză să plătească în ruble. „Nu vom furniza gaz gratuit, acest lucru este clar”,  a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Kremlin: „Fără ruble, fără gaz”

Întrebat dacă gazul va fi oprit pentru cei care nu plătesc în ruble, Peskov a răspuns: „Fără ruble nu vom furniza gaz”El a adăugat, totuși, că Rusia nu a luat încă o decizie finală cu privire la modul de răspuns în cazul în care țările europene refuză să plătească în moneda rusă, ceea ce au și anunțat.

Europa depinde foarte mult de gazul rusesc pentru încălzire și generarea de energie. Gazul rusesc reprezintă aproximativ 40% din consumul total al Europei. Importurile de gaze ale UE din Rusia s-au situat în acest an între 200 și 800 de milioane de euro pe zi.

Ce se va întâmpla în Europa

Comisia Europeană a declarat că intenționează să reducă dependența UE de gazul rusesc cu două treimi în acest an și să pună capăt dependenței sale de aprovizionarea Rusiei  „cu mult înainte de 2030”. Cu toate acestea, economiștii spun că nu este ușor să fie înlocuiți cei 1.550 terawați-oră de gaz rusesc livrați UE în 2021.

Europa nu poate înlocui rapid deficitul de aprovizionare; va trebui să reducă cererea. Între timp, creșterea importurilor de gaz natural lichefiat (GNL) pe o piață globală de GNL deja strânsă ar exercita o presiune imensă în creșterea prețurilor.

Acesta ar fi o lovitură majoră pentru economia europeană, care suferă deja de prețurile vertiginoase ale energiei. O oprire prelungită a furnizării de gaz rusesc ar avea un cost pentru UE și ar putea chiar duce la obligarea unor țări care sunt mai expuse la fluctuațiile gazului rusesc, cum ar fi Italia și Germania, să ia măsuri de urgență. Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat că o interdicție a importurilor de energie din Rusia ar declanșa o recesiune economică în toată Europa.

Care sunt implicațiile mai largi?

Există riscul unei crize energetice globale. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale din lume și al doilea cel mai mare exportator de țiței în urma Arabiei Saudite. Înlocuirea gazului rusesc nu va fi ușoară. Europa va trebui să cumpere gaz pe piața liberă, ceea ce înseamnă că dacă cumpără din țări precum Qatar sau SUA va trebui să plătească mai mult. De asemenea, înseamnă că gazul pe care îl cumpără nu va merge altundeva. Rezultatul va fi prețuri mai mari la gaze peste tot, deoarece țările se depășesc reciproc pentru livrări limitate.

Prețurile petrolului vor fi afectate?

Rusia furnizează în jur de patru milioane de barili de petrol pe zi Uniunii Europene. Spre deosebire de gaz, a cărui aprovizionare este încă reglementată într-o măsură mai mare prin contracte pe termen lung, prețul petrolului este volatil și este determinat de cerere și ofertă. Dacă Europa decide în continuare să abandoneze petrolul rusesc, atunci prețurile țițeiului ar putea crește până la 200 de dolari pe baril, sau chiar mai mult, avertizează analiștii.

Va vinde Rusia alte mărfuri în ruble?

Președintele Vladimir Putin a sugerat, în timpul anunțului său privind planul de plăți în ruble, că gazul natural ar putea fi primul produs rusesc vândut în moneda rusă. Dacă Occidentul impune noi sancțiuni, există posibilitatea ca alte mărfuri rusești de export să poată fi cumpărate cu ruble, inclusiv petrol, metale și cereale.

Cine va clipi primul?

Până acum, UE și țările G7 au respins cererea Rusiei de a-și schimba plățile pentru gaze în ruble. Rusia a declarat că nu va furniza gratuit gaze, sugerând că este gata să închidă robinetele. Dacă se întâmplă acest lucru, Moscova ar pierde între 200 și 800 de milioane de euro în fiecare zi de embargou. Cu toate acestea, Rusia ar putea redirecționa o parte din gaz către Asia. Europa s-ar confrunta probabil cu o criză economică nemaivăzută după al Doilea Război Mondial, deoarece creșterea prețurilor la energie ar duce economiile regiunii în recesiune

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version