AcasăȘTIRI EXTERNECe ar însemna plata gazelor în ruble?

Ce ar însemna plata gazelor în ruble?

Prețurile deja ridicate ale gazului din Europa au urcat de când Vladimir Putin a anunțat că va  cere ruble pentru importurile rusești,  în loc de dolari și euro.Iată câteva dintre implicațiile unei astfel de mișcări.

Europa cumpără cantități mari de gaz rusesc, iar  aceste importuri au continuat în ciuda războiului din Ucraina. Aproximativ 60% din ele sunt plătite în euro, restul în dolari. Putin vrea să schimbe acest lucru.

Importatorii ar trebui să găsească o bancă care să schimbe euro și dolari în ruble. Ar  putea fi greoi, deoarece unele bănci rusești au fost fie blocate, fie tăiate din sistemul de mesagerie SWIFT care facilitează plățile internaționale.

Totuși, există unele bănci care nu au fost blocate și, deocamdată, sancțiunile impuse de Trezoreria SUA care interzic tranzacțiile bancare conțin excepții pentru plățile de energie. O concesie adusă aliaților europeni, care se tem că o întrerupere totală a fluxurilor rusești ar arunca economiile în recesiune.

Guvernele europene, inclusiv țările din grupul G7, resping ideea lui Putin și intenționează să plătească în continuare în euro și dolari.

În teorie, solicitarea plăților în ruble ar putea susține cererea pentru monedă și cursul de schimb al acesteia. “Dar nu cu mult”, susține Eswar Prasad, profesor de politică comercială la Universitatea Cornell și fost oficial la FMI.

În prezent, euro și dolarii sunt deja folosiți pentru a cumpăra ruble atunci când Gazprom își schimbă veniturile din străinătate.

Sistemul de conducte al Europei este foarte conectat, astfel încât orice încercare de a restricționa fluxurile către unele țări le-ar afecta pe celelalte, potrivit analiștilor de la Rystad Energy.

În plus, vânzările de energie reprezintă o sursă cheie de venituri pentru Rusia, iar Gazprom ar rămâne fără valută. În starea actuală, furnizorul de gaze trebuie să vândă deja 80% din valuta sa străină băncii centrale a Rusiei.

„E o cacealma. Putin poate cere ruble, dar contractele sunt clare”, a spus Carl Weinberg, economist șef și director general la High Frequency Economics, New York.

„Singura lui opțiune de a forța schimbarea este să refuze să livreze produse, iar asta nu se poate întâmpla: nu poate împiedica vânzarea petrolului și gazelor fără a acoperi cheltuielile, iar capacitatea de stocare se va umple foarte repede dacă transporturile se opresc”.

author avatar
Radu Jacotă
2.768 afisari

4 COMENTARII

  1. ar fi ilegal si nerespectarea contractului….dar ce fac anglo americanii este legal?
    dar pe ei nu i poate trage nimeni la raspundere.
    sunt la fel de vinovati ca alde Putin.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger