AcasăȘTIRI EXTERNEFondurile UE blocate înfurie Polonia. „Am dat dovadă de prea multă bunăvoință”...

Fondurile UE blocate înfurie Polonia. „Am dat dovadă de prea multă bunăvoință” cu Bruxelles-ul

Fondurile UE blocate înfurie Polonia. „Am dat dovadă de prea multă bunăvoință” cu Bruxelles-ul

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că țara sa a îndeplinit toate condițiile pentru a primi fonduri UE de stimulare economică și că nu mai trebuie făcute „concesii” Bruxelles-ului.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că se opune unor concesii suplimentare față de Comisia Europeană, care blochează fonduri importante ale UE din cauza preocupărilor legate de independența sistemului judiciar din Polonia.

„Am dat dovadă de prea multă bunăvoință”

„Nu voi mai oferi niciun răspuns la sugestiile celeilalte părți”, a declarat Andrzej Duda într-un interviu care va fi publicat luni în săptămânalul Sieci, ale cărui extrase au fost publicate sâmbătă de portalul wpolityce.pl, apropiat de conservatorii naționaliști aflați la putere.

„Din câte știu eu, am îndeplinit toate condițiile pentru a primi fondurile de stimulare”, a adăugat el. Este vorba de aproximativ 35 de miliarde de euro destinate să abordeze consecințele pandemiei Covid-19. Varșovia a adus unele modificări la reformele sale judiciare pentru a răspunde în mod oficial criticilor venite de la Bruxelles și de la Curtea Europeană de Justiție (CJUE), dar aceste modificări nu au fost considerate suficiente de către Comisia Europeană pentru a asigura independența judecătorilor față de puterea politică.

Întrebat despre o eventuală relaxare a poziției poloneze, Andrzej Duda a spus că este nepotrivită. „Nu cred că un nou pas spre așteptările celeilalte părți poate aduce rezultate. Consider că partea poloneză a dat dovadă de prea multă bunăvoință”, a spus el.

CE vrea să „schimbe puterea” la Varșovia

În cele din urmă, el a considerat că „tabăra liberală de stânga, ai cărei reprezentanți sunt majoritari în Comisie, vrea cu orice preț să producă o schimbare la putere în Polonia”, informează Le Figaro.

Potrivit presei poloneze, conservatorii naționaliști aflați la putere la Varșovia sunt împărțiți în privința modului în care trebuie să abordeze Bruxelles-ul, în special în ceea ce privește „testul de imparțialitate” al unui judecător. Acest test este considerat acceptabil de către guvern, dar numai la cererea unei părți la procedură, în timp ce Bruxelles-ul dorește ca un alt judecător să aibă posibilitatea de a-l solicita.

Unii ar dori să ofere garanții suplimentare Comisiei prin negocieri, în care șeful statului nu ar trebui să intervină. Alții nu exclud o nouă lege – la care șeful statului, deși apropiat de partidul de guvernământ, ar putea, în principiu, să se opună prin veto. În august anul trecut, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că va trimite prima cerere de plată la Bruxelles „la sfârșitul lunii octombrie sau la începutul lunii noiembrie”. Dar, potrivit rapoartelor din presă, Varșovia așteaptă asigurări că poziția sa este acceptabilă pentru Comisie înainte de a face acest lucru.

author avatar
Tudor Borcea
357 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger