AcasăȘTIRI EXTERNEOrganizația cu care Viktor Orban va zgudui UE. Ce pregătește Mathias Corvinus...

Organizația cu care Viktor Orban va zgudui UE. Ce pregătește Mathias Corvinus Collegium la Bruxelles / Ungaria, un „centru de putere intelectuală”

Organizația cu care Viktor Orban va zgudui UE. Ce pregătește Mathias Corvinus Collegium în Bruxelles / Ungaria, un „centru de putere intelectuală” / Foto: Facebook

Un grup de reflecție finanțat de premierul ungar Viktor Orban este pregătit să perturbe scena de la Bruxelles atunci când se va lansa, luna aceasta.

MCC Brussels – o ramură a Mathias Corvinus Collegium (MCC), un colegiu cu sediul la Budapesta care a primit în mod controversat miliarde de forinți de la guvernul lui Viktor Orban – intenționează să „ofere o alternativă” pentru „peisajul cultural polarizat” al Europei, potrivit unuia dintre fondatorii săi.

„Ungaria este urâtă de războinicii culturii occidentale”

Centrul – susținut de guvernul maghiar de dreapta aflat în confruntare cu UE – va zgudui un ecosistem de think tank-uri de la Bruxelles dominat în prezent de o gândire pro-europeană, în mare parte omogenă.

Într-un articol de opinie pentru Politico publicat marți, academicianul canadian de origine maghiară și director al noului think tank, Frank Furedi, a declarat că dorește să promoveze „o discuție matură și atentă despre tensiunile culturale care prevalează pe continent”, argumentând că, de la realegerea lui Orban în aprilie, sentimentul antimaghiar a crescut.

Furedi – care va conduce centrul împreună cu Werner Patzelt de la Universitatea din Dresda, în calitate de director de cercetare – a adăugat în editorialul său că „Ungaria este urâtă de războinicii culturii occidentale pentru simplul motiv că îndrăznește să pună la îndoială viziunea lor asupra lumii, post-tradiționalistă și alimentată de politica identitară”.

Criticii denunță un pol anti-european la Bruxelles

Dar a existat o reacție imediată din partea criticilor guvernului lui Orban, care se află de ani de zile în conflict cu UE în legătură cu probleme precum regresul în ceea ce privește statul de drept și drepturile LGBTQ+ în Ungaria.

Istvan Ujhelyi, un europarlamentar maghiar de opoziție din grupul socialiștilor și democraților, a declarat că mișcarea think tank-ului este în conformitate cu „consolidarea strategică pe care Fidesz (partidul de guvernământ al lui Orban) o face de mult timp, cu scopul de a crea o putere politică de extremă dreapta anti-europeană la Bruxelles”. El a adăugat că „este păcat că MCC a devenit un instrument în acest sens”.

Katalin Cseh, membră a partidului de opoziție Momentum din Ungaria, s-a alăturat, de asemenea, corului de critici. Ea a declarat că Fidesz a investit mult în crearea unui „univers intelectual de dreapta alternativă în jurul politicilor lor”, cu o serie de „celebrități americane pro-Trump” care au venit la Budapesta – plus o sesiune specială a Conferinței de acțiune politică conservatoare din Statele Unite (CPAC), găzduită în capitala ungară la începutul acestui an.

Biroul MCC de la Bruxelles este o extindere a acestei încercări de a crea o coaliție de extremă dreapta, a adăugat Cseh – care crede că proiectul este sortit eșecului din cauza „izolării extreme” a lui Viktor Orban la Bruxelles și a orientării occidentale a tinerilor maghiari.

Un „barometru al fricii”

Dar șefii think tank-ului sunt optimiști. Co-fondatorul Furedi a declarat  că lucrează deja la un proiect numit „De ce se tem europenii” și că intenționează să publice anual un așa-numit „Barometru al fricii” – care va prezenta problemele care „preocupă oamenii din diferite țări europene”.

Furedi a adăugat că think tank-ul se va concentra pe educație și pe aducerea studenților din Ungaria la Bruxelles în mod regulat. Primul grup de studenți maghiari a vizitat săptămâna trecută capitala UE, întâlnindu-se cu presa, cu europarlamentari din partea partidului Fidesz și asistând la conferințe despre istoria și instituțiile UE.

Directorul politic al lui Viktor Orbán, Balazs Orban, care prezidează consiliul de administrație al MCC, a declarat săptămâna trecută că grupul de reflecție va contribui la transformarea Ungariei „într-un centru de putere intelectuală, în care MCC joacă un rol cheie”.

În prezent, MCC Bruxelles are o mână de angajați pe Rue des Poissonniers 13, inclusiv doi cercetători, personal administrativ și un director de comunicare, care a declarat că se așteaptă ca numărul acestora să se dubleze anul viitor.

Centrul intenționează să se lanseze oficial pe 15 noiembrie, cu o conferință de deschidere cu discuții în jurul viitorului Europei. Vorbitorii și participanții vor veni din țări precum Polonia, Italia, Marea Britanie și Ungaria, potrivit lui Furedi.

author avatar
Tudor Borcea
542 afisari

2 COMENTARII

  1. Respect pentru Ungaria si la gunoi cu guvernul de pedofili de la Bruxelles si gunoaiele de tradatori si hoti din guvernul RO

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger