AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Bulgaria a trimis arme de 1 miliard de euro...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Bulgaria a trimis arme de 1 miliard de euro pentru Kiev, via Polonia și România

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Bulgaria a trimis arme de 1 miliard de euro pentru Kiev, via Polonia și România / Foto: printscreen

În timp ce Bulgaria și Ungaria sunt singurele țări din NATO și UE care refuză oficial să trimită ajutor militar Ucrainei, Bulgaria s-a dovedit a fi unul dintre cei mai mari furnizori indirecți ai Kievului, vânzând o cantitate record de arme de la începutul războiului.

Experții estimează că Bulgaria a furnizat până în prezent arme și muniții în valoare de cel puțin 1 miliard de euro Ucrainei, via intermediari. Afacerile Bulgariei cu arme au profitat întotdeauna de pe urma conflictelor din zonele care au folosit în mod tradițional sisteme de arme sovietice. Întreprinderile de armament din țară produc muniție pentru armele sovietice și alte produse bazate pe acestea, care, în majoritatea cazurilor, sunt de mare calitate și au prețuri mai mari pe piețele internaționale.

Exporturi record în acest an

Industria bulgară de armament se dovedește acum a fi una dintre cele mai mari surse de muniție la standarde sovietice pentru armata ucraineană, dar aceasta este o problemă politică. În actualul parlament există trei forțe care se opun trimiterii de arme din Bulgaria în Ucraina: Partidul Socialist Bulgar (BSP), partidul deschis pro-rus Renașterea și, într-o măsură mai mică, partidul fostului prim-ministru interimar Stefan Ianev, Avântul Bulgar.

Acesta din urmă a acceptat recent să trimită vechi armament sovietic cu condiția ca Sofia să primească în schimb arme moderne ale NATO. În parlamentul bulgar cu 250 de locuri, BSP are 25 de parlamentari, Renașterea are 27, iar Avântul Bulgar, cea mai mică forță, are 12. Sondajele arată că aproape 30% dintre bulgari susțin direct Rusia în conflict, iar jumătate au sentimente pro-ruse puternice. Aproximativ 70% din populație consideră că trimiterea de arme plasează Bulgaria direct în conflict.

Dar marile fabrici de armament de stat, cum ar fi cele din Sopot, Karlovo și Kazanlak, unde se află fabricile, și oamenii care lucrează acolo, beneficiază de o creștere de 100% a vânzărilor. Alexander Mihailov, fost director executiv al companiei de stat Kintex, prin care trec exporturile de arme ale țării, a confirmat exporturile record ale Bulgariei din acest an.

El a dat exemplul exportului de producție de armament bulgăresc în 2016 și 2017, când au avut loc acțiuni militare regionale în Siria, Libia și Yemen. „Atunci când există un conflict armat internațional, există întotdeauna o creștere a utilizării produselor legate de apărare”, a declarat Mihailov pentru Euractiv Bulgaria, adăugând că permisele de export de arme emise de stat în această perioadă au însumat un total de 1,1 – 1,3 miliarde de euro.

În comparație, Mihailov a spus că, de la începutul războiului din Ucraina și până în prezent, permisele de export de arme au însumat peste 2 miliarde de euro. „Deci, până acum, am avut o creștere de 100% față de anii de vârf pentru această afacere. Anul acesta se poate încheia cu o creștere a vânzărilor de 150% sau chiar 200% față de cei mai puternici ani ai complexului militar-industrial, iar acest lucru generează venituri serioase în economia bulgară și în bugetul de stat în vremuri de criză”, a spus Mihailov.

La Sofia se vorbește în șoaptă

Ministerul bulgar al Economiei, direct responsabil pentru autorizarea exporturilor, a declarat presei că are nevoie de mai mult timp pentru a furniza date. Vânzările record de arme bulgare reprezintă un succes economic cu care forțele politice pro-ruse din țară preferă să nu se laude. Președintele bulgar Rumen Radev, care conduce în prezent țara printr-un guvern interimar, i-a numit „belicoși” pe cei care cer trimiterea de arme în Ucraina.

Partidul Socialist Bulgar și partidul radical pro-rus Renașterea sunt împotriva trimiterii la vedere de arme. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste partide nu vorbește despre efectul pozitiv pe care exporturile de arme par să îl aibă asupra economiei.

Acest lucru duce la paradoxul voluntarilor americani din batalionul străin din Ucraina care laudă modul în care au neutralizat vehiculele blindate rusești cu lansatoare de grenade antitanc bulgare, în timp ce majoritatea liderilor politici bulgari neagă cu încăpățânare că acest lucru se întâmplă. La începutul anului, parlamentul bulgar a decis că singurul ajutor militar admisibil pentru Ucraina este repararea tancurilor ucrainene în Bulgaria. Lucru de care, în mod previzibil, autoritățile de la Kiev nu au profitat.

Cum sunt vândute armele

În prezent, producătorii și comercianții bulgari de arme își vând produsele în principal în Polonia și România, de unde armele sunt apoi reexportate în Ucraina, potrivit Euractiv.

„Ceea ce este clar este că volumele de export către Polonia au crescut semnificativ”, a declarat fostul șef al Kintex, Mihailov, adăugând că aeroportul Rzeszów din Polonia, care se află la aproximativ 70 km de granița ucraineană, este hub-ul logistic central. „Nu este o coincidență faptul că SUA au instalat sisteme de apărare antiaeriană Patriot pe acest aeroport. În primele 120 de zile ale războiului din Ucraina, au existat 60 de zboruri cargo cu arme de pe aeroporturile bulgare către Rzeszow. Capacitatea medie de încărcare este de aproximativ 70-80 de tone de marfă pe avion”, a adăugat el.

Cu toate acestea, presa bulgară a relatat în repetate rânduri despre zboruri ale avioanelor cargo ucrainene direct de pe aeroporturile bulgare.

„Ar trebui să fie clar că Bulgaria ca țară, pe cheltuiala bugetului de stat sau prin intermediul armatei, nu furnizează arme Ucrainei, în timp ce producătorii și comercianții privați exportă volume mari de arme către țările din Europa Centrală. Înainte de războiul din Ucraina, aceste țări nu erau clienți ai companiilor bulgare. Prin urmare, rezultă în mod rezonabil presupunerea că producătorii și comercianții bulgari exportă arme în țările din Europa Centrală, care sunt revândute Ucrainei”, spune Mihailov.

El a adăugat că, din punct de vedere logistic, nimeni nu ar putea livra arme direct Ucrainei în acest moment, deoarece în spațiul aerian al  acesteia nu pot fi trimise avioane, iar porturile sunt asediate de marina rusă și minate de paza de coastă ucraineană.

„Livrările nu se pot face pe calea aerului și pe apă, rămâne transportul terestru, care trece prin Polonia și România”, a spus Mihailov. „Trebuie remarcat faptul că serviciile secrete rusești monitorizează livrările militare pentru a le neutraliza. Prin urmare, aceste livrări se fac probabil noaptea, când este mai dificil să fie detectate de supravegherea prin satelit”, a adăugat el.

În aprilie, fostul prim-ministru Boiko Borisov, al cărui partid GERB a câștigat ultimele alegeri, a anunțat că este convins că Bulgaria exportă arme către Ucraina. În urmă cu o săptămână, partidele politice GERB și Bulgaria Democratică au depus în parlament două propuneri separate pentru ca Bulgaria să ajute Ucraina cu arme grele, inclusiv avioane și sisteme de rachete. Forța aeriană a Bulgariei este formată în principal din avioane sovietice MiG-29 și Su-25, care nu mai pot fi întreținute și urmează să fie oprite la sol în curând.

author avatar
Tudor Borcea
670 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pai daca Bulgaria face banii astia , va dati seama tarile vestice cat fac. Ajutoarele financiare din banii contribuabililor Americani unde credeti ca merg. Pacea e din ce in ce mai departe pentru ca unii fac prea mult profit

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger