Cauta

De unde poate veni următorul virus. Avertisment cu privire la riscul contaminării virale extraterestre

De unde poate veni următorul virus. Avertisment cu privire la riscul contaminării virale extraterestre (Foto: Patrick Assale via Unsplash)

Riscul unui virus venit din spațiu este scăzut, dar nu este un risc zero și ar putea crește odată cu extinderea călătoriilor extraterestre. 

Într-o lucrare publicată de BioScience, oamenii de știință avertizează cu privire la posibilitatea ca specia umană să readucă neintenționat agenți patogeni din misiunile lor spațiale.

Și astfel să contamineze Pământul și viața cu viruși necunoscuți sau imposibil de gestionat.

Bacterii pe ISS, microorganisme pe Lună

Dar, după cum notează Ars Technica, este mai ales posibilitatea opusă care este luată în considerare astăzi de agențiile spațiale. Specialiștii amintesc că, în 2019, oamenii au introdus posibil viață pe Lună odată cu prăbușirea sondei Beresheet, a cărei încărcătură includea microorganisme cunoscute pentru capacitatea lor de a supraviețui în medii foarte ostile (temperaturi de la -272 la + 150 ° C, expunere la raze X sau ultraviolete, vid spațial).

În egală măsură, site-ul notează că bacteriile au reușit să supraviețuiască un an întreg în exteriorul Stației Spațiale Internaționale iar contaminare fungică a fost descoperită în camerele presupuse sterile ale NASA și că unii experți cred că deja am adus de viață de pe Pământ pe Marte, în „bagajele” sondelor care au atins planeta roșie.

Un dus-întors cu riscuri majore

Omenirea încă nu a detectat vreo formă de viață reală în afara planetei noastre. Riscul de a aduce înapoi un virus jupiterian sau lunar în calele oricărei misiuni pare, prin urmare, foarte scăzut până în prezent.

Însă accelerarea turismului spatial, a misiunilor spațiale îndepărtate, în cadrul unui dus-întors în viitorul apropiat, comportă riscuri majore, avertizează specialiștii.

„Ne aflăm în zorii unei noi ere în explorarea spațiului”, explică Anthony Ricciardi, biolog la Universitatea McGill din Montreal și coautor al articolului pentru Ars Technica. „Având în vedere acest lucru, pare înțelept să luăm în considerare noile riscuri de contaminare prin extinderea protocoalelor, prin revizuirea acestora”.

O nouă strategie pentru amenințările patogene

Oamenii de știință responsabili de lucrarea în cauză consideră, așadar, că măsurile deja în vigoare sunt posibil insuficiente sau nepotrivite pentru accelerarea cuceririi sistemului solar de către oameni și mașinile lor spațiale.

Potrivit acestora, este, așadar, timpul să reflectăm colectiv la o nouă strategie de detectare și eradicare a posibilelor amenințări patogene, bazată în special pe știința care studiază deja, pe Pământ, comportamentul speciilor invazive și modul de a face față acestora.

„Apariția unei astfel de invazii, deși foarte puțin probabilă, este inacceptabilă. Prin urmare, societățile noastre trebuie să se ferească de astfel de evenimente”, conchide Anthony Ricciardi. Criza provocată de Covid-19 a dovedit-o încă o dată: prevenirea ar fi fost o idee mult mai bună decât încercarea de a o vindeca.

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version