AcasăCORONAVIRUSContaminare și moarte: de ce coronavirusul a scăpat de sub control în...

Contaminare și moarte: de ce coronavirusul a scăpat de sub control în India

Între apariția variantei „indiene” a virusului și sistemul de sănătate dărăpănat, India se confruntă cu o creștere spectaculoasă a infectărilor Covid-19. Duminică au fost înregistrate peste 350.000 de cazuri de contaminare  în doar 24 de ore, fără precedent la nivel global, și 2.767 de decese, un record național.

A health worker wearing personal protective equipment PPE carries a patient suffering from the coronavirus disease COVID 19 outside the casualty ward at Guru Teg Bahadur hospital in New Delhi India April 24 2021 REUTERSAdnan Abidi TPX IMAGES OF THE DAY

De la începerea epidemiei, 17,3 milioane de persoane au fost infectate în India și peste 195.000 au murit, plasând țara pe locul patru în lume pentru numărul de decese, potrivit cifrelor de la Universitatea Johns Hopkins. India a plătit un preț mare, fie din cauza practicilor iresponsabile, precum adunările și nerespectarea restricțiilor, fie din cauza densității populației din marile orașe sau a transportului supraîncărcat, notează AFP. Potrivit experților, în ultimele săptămâni, mii de oameni au participat la mitinguri politice în statele în care se organizează alegeri regionale sau la festivaluri religioase, de cele mai multe ori fără măști, promovând reapariția contaminărilor. Numai festivalul religios hindus Kumbh Mela, care are loc în nordul Indiei din ianuarie, a atras 25 de milioane de oameni, inclusiv 4,6 milioane în două zile de la jumătatea lunii aprilie. „Pelerinaje, întâlniri politice … Toate aceste puncte s-au adăugat unei situații de sănătate deja degradate pentru a da situația catastrofală actuală”, estimează Frederic Landy, cercetător în India la Institutul Francez din Pondicherry. Varianta “indiană” a Covid-19 ar putea fi, de asemenea, responsabilă de focarul epidemic. Potrivit The Indian Express, această variantă, numită și B.1.617, a fost identificată la 61% din eșantioanele prelevate în statul Maharashtra, între ianuarie și martie.

Scene atroce în spitale

Sistemul de îngrijire a sănătății din India este pe punctul de a exploda. În spitale, martorii descriu coridoarele aglomerate cu paturi și familii care cerșesc în zadar oxigen pentru rudele aflate pe moarte.  „Am văzut trei cadavre în șase minute”, a declarat Ravi Kuma, care a reușit să-l aducă pe bunicul său octogenar la un spital din Delhi. Infrastructura sanitară este catastrofală, lipsesc paturile, oxigenul, medicamentele.

Obstacole în vaccinare

Eforturile Indiei de a vaccina 300 de milioane de oameni până în iulie s-au confruntat cu probleme.  Doar 114 milioane de injecții au fost administrate până acum, potrivit autorităților locale, iar stocurile de vaccinuri sunt în scădere. Înregistrarea pe internet este limitată, există dificultăți de aprovizionare mai ales în zonele rurale și, nu în ultimul rând, teama de vaccin într-o parte de populației.

Ce face guvernul?

Confruntat cu această „furtună”, potrivit prim-ministrului indian Narendra Modi, autoritățile locale au prelungit închiderea în vigoare în capitala New Delhi cu o săptămână. Sub focul criticilor pentru lipsa de pregătire înaintea acestui nou val de contaminare, guvernul central a înființat trenuri speciale pentru transportul rezervelor de oxigen în orașele cele mai afectate, escortate de armată. De asemenea, autoritățile au cerut producătorilor să accelereze producția de oxigen și medicamente care lipsesc.

Sprijin international

Mai multe țări s-au mobilizat pentru a oferi asistență Indiei. Duminică, Statele Unite au anunțat că vor trimite „imediat” componente pentru producerea de vaccinuri. „Echipamentele medicale vitale, inclusiv sute de aparate de respirat, sunt acum pe drum din Marea Britanie către India”, a spus premierul britanic Boris Johnson. De asemenea, Germania și Franța vor sprijini India cu asistență de urgență.

author avatar
Radu Jacotă
805 afisari

2 COMENTARII

  1. Totul e bazat pe sistemul de caste in India, asa ca il doare in pai7spe pe Modi de cei din castele inferioare, el sa traiasca si familia lui, restul poate sa dea col8tul !! 🙂 Acolo e sel3ec5tie na7turala la maxim, nu au aia treaba cu nimic !! 🙂

  2. Mda..scria azi cineva pe facebook ca oamenii astia mor de foame nu de covid. Autoritatile au blocat totul cu lockdown-ul lor si cica oamenii nu au resurse cu ce se hrani si cica ar muri de foame. Dumnezeu sa aiba mila de noi!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger