Cauta

Cooperarea militară Rusia-China. Anunțul lui Vladimir Putin după discuția cu Xi Jinping

Cooperarea militară Rusia-China. Anunțul lui Vladimir Putin după discuția cu Xi Jinping

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că dorește să consolideze cooperarea militară cu China, în timpul unei videoconferințe cu omologul său chinez Xi Jinping.

Izolat în vest, Vladimir Putin caută acum sprijin în Est. Președintele rus a lăudat rezistența Moscovei și a Beijingului în fața „presiunilor” occidentale, în cadrul unei videoconferințe cu liderul chinez Xi Jinping și a declarat că dorește să „consolideze cooperarea între forțele armate ale Rusiei și Chinei”.

Xi, așteptat în primăvară la Moscova

„În contextul presiunilor și provocărilor fără precedent din partea Occidentului, ne apărăm pozițiile noastre de principiu”, a mai spus Vladimir Putin.

În opinia sa, „coordonarea dintre Moscova și Beijing pe scena internațională (…) servește la crearea unei ordini mondiale echitabile, bazate pe dreptul internațional”. „Cooperarea militară și tehnică care contribuie la securitatea țărilor noastre și la menținerea stabilității în regiunile cheie ocupă un loc special” în cooperarea dintre Rusia și China, a subliniat el.

Președintele a subliniat apoi că cele două puteri „intenționează să consolideze cooperarea între forțele armate ale Rusiei și Chinei”.

Confruntată cu sancțiuni occidentale grele din cauza ofensivei sale împotriva Ucrainei, Rusia a încercat în ultimele luni să își consolideze legăturile cu Asia, în special cu China, care s-a abținut însă să sprijine atacul rusesc împotriva vecinului său. Vladimir Putin a mai anunțat vineri că omologul său va veni „în primăvara” anului 2023 în Rusia pentru o „vizită de stat”, care va fi prima de acest fel pentru Xi de la începutul pandemiei Covid-19.

Moscova și Beijingul se prezintă ca o contrapondere geopolitică la SUA și aliații săi. În ultimele luni au efectuat mai multe exerciții militare comune, inclusiv manevre navale în Marea Chinei de Est. Rusia încearcă, de asemenea, să își sporească livrările de gaze către economia chineză, care este un mare consumator de hidrocarburi, mai ales că europenii sunt hotărâți să renunțe la dependența lor de energia rusă.

Ultimele stiri

  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Omul care l-ar ajuta pe Trump să răstoarne economia globală
  • „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?
  • Mediul de afaceri confirmă încrederea în politicile PSD de creștere economică
  • Ne mai luăm mult la mișto, domnule Dan Voiculescu?
  • Promisiunea lui Florin Piersic, de pe patul de spital. Mesajul emoţionant pe care l-a transmis fanilor
  • De ce românii cumpără tot mai mult produsele marcă proprie ale supermarketurilor. Nu e vorba doar despre preţ
  • Exit mobile version