Cauta

China și Rusia, alerte roșii în noua strategie de apărare a SUA. Washingtonul spune când va folosi arme nucleare

China și Rusia, alerte roșii în noua strategie de apărare a SUA. Washingtonul spune când va folosi arme nucleare / Foto: Facebook

SUA au publicat noua strategie de apărare a țării, document care stabilește strategia celei mai puternice armate din lume pentru anii următori.

Pentagonul avertizează că armele nucleare ale SUA sunt menite să „descurajeze orice formă de atac strategic”, se arată în documentul publicat, împreună cu noua strategie generală de apărare și cu noua poziție în materie de rachete.

Noua postură nucleară

Aceasta „include utilizarea unei arme nucleare, indiferent de puterea acesteia, și include atacuri foarte importante de natură strategică, cu utilizarea de mijloace non-nucleare”, a declarat presei un înalt oficial al Pentagonului.

Această nouă postură este menită să „complice procesul de luare a deciziilor” al adversarului, într-un moment în care Rusia acuză Ucraina că se pregătește să folosească o „bombă murdară”.

China, risc „fundamental”. Rusia, „amenințare acută”

În noua sa strategie de apărare pentru anii următori, cea mai mare putere militară a lumii își prezintă concluziile: în timp ce China reprezintă un risc „fundamental” pentru securitatea sa în următoarele decenii, Rusia reprezintă o „amenințare acută”.

Potrivit secretarului Apărării, Lloyd Austin, care a prezentat textul, Beijingul „este singurul concurent care are atât intenția, cât și, din ce în ce mai mult, mijloacele de a schimba ordinea internațională”. Pe de altă parte, deși „spre deosebire de China, Rusia nu reprezintă o amenințare sistemică pentru Statele Unite pe termen lung”, „reprezintă o amenințare imediată și acută la adresa intereselor și valorilor noastre”.

„China s-a angajat într-un efort ambițios de extindere, modernizare și diversificare a forțelor sale nucleare”, se arată în documentul Pentagonului, adăugând că Beijingul „dorește probabil să dețină cel puțin 1.000 de focoase nucleare până la sfârșitul deceniului”.

Dar Rusia este cea care deține titlul de „principalul rival al Statelor Unite, cu cele mai diverse și mai capabile forțe nucleare”. Moscova dispune de 1.550 de focoase nucleare desfășurate și 2.000 de focoase nucleare nedislocate, estimează Washingtonul, scrie RFI.

„În anii 2030, Statele Unite se vor confrunta, pentru prima dată în istoria lor, cu două mari puteri nucleare (…) concurenți strategici și potențiali adversari”.

„Arsenalul său nuclear modern, care se așteaptă să crească, reprezintă o amenințare existențială pe termen lung la adresa Statelor Unite și a aliaților și partenerilor noștri”, a declarat Departamentul american al Apărării. „În anii 2030, Statele Unite se vor confrunta, pentru prima dată în istoria lor, cu două mari puteri nucleare (…) concurenți strategici și potențiali adversari”.

Pericolul apocalipsei persistă

Invazia Rusiei în Ucraina demonstrează că pericolul nuclear „persistă și s-ar putea înrăutăți, într-un mediu geopolitic din ce în ce mai competitiv și instabil”, scriu americanii. În ceea ce privește Beijingul, „retorica din ce în ce mai provocatoare și activitățile coercitive ale Chinei împotriva Taiwanului sunt destabilizatoare, riscă să creeze neînțelegeri și amenință pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”.

Dar Pentagonul notează că „un conflict cu China nu este nici inevitabil, nici de dorit”. Documentul precizează că SUA „vor lua în considerare utilizarea armelor nucleare doar în circumstanțe extreme pentru a apăra interesele vitale ale Statelor Unite, ale aliaților și partenerilor săi”.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că nu este momentul pentru discuții. Casa Albă a subliniat, tot joi, că Joe Biden nu va participa la nicio discuție bilaterală cu Vladimir Putin cu ocazia summitului G20, unde cei doi lideri urmează să se întâlnească în noiembrie, la Bali. Președintele american „u are nicio intenție de a se așeza la masă” cu omologul său rus, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului pentru probleme de securitate națională, John Kirby.

O mișcare greșită și regimul lui Kim Jong-un va dispărea

O versiune mai lungă a textului de 20 de pagini, clasificată drept secret de apărare, a fost trimisă Congresului american în urmă cu câteva luni.

Textul se referă și la regimul de la Phenian. În timp ce Washingtonul se așteaptă la un test nuclear iminent din partea Coreei de Nord, Pentagonul avertizează că „orice atac nuclear al Coreei de Nord împotriva Statelor Unite sau a aliaților și partenerilor săi va fi inacceptabil și va duce la sfârșitul acestui regim. „Nu există niciun scenariu în care regimul lui Kim Jong-un ar putea să folosească arme nucleare și să supraviețuiască”.

Ultimele stiri

  • ALege ce citești
  • DECAPITAREA lui COLDEA, revolta „SISTEMULUI” împotriva statului-paralel!
  • Primarul Mihai Chirica, scandal cu violență fizică: „M-a lovit de pereți până mi-a crăpat capul”. Primar: „Vacă proastă ce ești!” / ÎNREGISTRĂRI AUDIO
  • Moldovenii nu mai pupă cetățenie. Cunoașterea limbii române devine obligatorie
  • Guvernul, în extaz. Crește salariul minim, cresc taxele la buget și amenzile
  • Ucraina și Slovacia și-au ales jucătorii pentru Euro
  • Cu ce amendă s-a ales un șofer prins gonind cu 240 km/oră pe A3. „A intenționat să devină pilot de curse”
  • Îndoctrinați de mici. Guvernul pregătește, în școli, o armată de activiști de mediu
  • Timpul schimbărilor: de ce alegerile sunt importante pentru europeni și pentru restul lumii
  • Impozitarea marilor averi, frecție la piciorul de lemn
  • Exit mobile version