AcasăȘTIRI EXTERNEAnexarea Taiwanului: nimeni nu-l mai poate opri pe Xi Jinping. Calendar accelerat...

Anexarea Taiwanului: nimeni nu-l mai poate opri pe Xi Jinping. Calendar accelerat pentru invazie

Liniile trasate de Xi Jinping la congresul Partidului Comunist chinez, precum și noile numiri în fruntea partidului sunt apreciate de observatori că ar putea crește riscul unui atac asupra Taiwanului.

 

Beijingul s-a angajat să anexeze Taiwanul în baza unei revendicări, disputate, că este o provincie chineză, iar în ultimii ani și-a intensificat activitatea militară în zonă.

„Întinerirea națională”, prin Taiwan

Nu a fost stabilit un calendar, dar personalități de rang înalt din domeniul apărării au declarat că China ar putea fi capabilă de invazie încă din 2027. Alții indică promisiunea lui Xi Jinping de „întinerire națională” până în 2047 – centenarul Republicii Populare Chineze – ca fiind un obiectiv potențial.

Dar, având în vedere evenimentele de la congresul PCC de săptămâna trecută, care a consolidat puterea în jurul lui Xi la niveluri nemaiîntâlnite de zeci de ani, unii se întreabă acum dacă mai există cineva în partid care l-ar putea împiedica să ia o decizie radicală privind Taiwanul.

Cel de-al 20-lea Congres al partidului – cea mai importantă reuniune din politica chineză – s-a încheiat cu reconfirmarea lui Xi pentru un al treilea mandat, care a creat un precedent, și cu o remaniere a oficialilor.

Comitetul central, Politburo, Comitetul permanent format din șapte membri (PSC) și Comisia militară centrală (CMC) condusă de Xi, care se ocupă de Armata Populară de Eliberare (APL), sunt acum remaniate, scrie The Guardian.4

Un calendar de invazie accelerat?

Rapoartele oficiale și amendamentele constituționale au consacrat, de asemenea, înăsprirea poziției  oficiale a lui Xi față de Taiwan, care a escaladat încă din augus. Analiștii și factorii de decizie taiwanezi studiază schimbările pentru a evalua dacă calendarul lui Xi pentru Taiwan este mai scurt sau este același. După o săptămână de urmărire a congresului, cei mai mulți au fost de acord că acesta cu siguranță nu a a fost încetinit.

Profesorul Steve Tsang, directorul Institutului Soas China, a declarat că schimbările făcute săptămâna trecută au crescut fără îndoială riscul ca China să folosească forța împotriva Taiwanului.

Printre noile numiri la CMC se numără generalul He Weidong, o stea în ascensiune care a supervizat comandamentul estic al APL din 2019. Se pare că el a fost unul dintre arhitecții exercițiilor militare masive organizate după ce președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul în august. He Weidong este acum al doilea oficial de rang al CMC.

South China Morning Post a raportat, de asemenea, că și alte numiri, printre care generalul Zhang Youxia, și amiralul Miao Hua, au un trecut la fel de axat pe Taiwan.

Angajament continuu pentru „reunificare”

Ministrul taiwanez al Apărării, Chiu Kuo-cheng, a declarat că numirile din CMC sugerează că PCC „își sporește pregătirea” pentru o invazie, a relatat presa taiwaneză.

Victor Shih, profesor asociat de științe politice la Universitatea din California, a declarat că noua componență a CPS și CMC a asigurat că ordinele lui Xi vor fi puse în aplicare, „oricât de extreme ar fi”. „Acest lucru poate include o decizie de a invada Taiwanul. Bineînțeles, a te pregăti pentru ceva nu înseamnă că acel ceva se va întâmpla”, a spus Shih.

Angajamentul continuu al lui Xi față de „reunificare” a fost confirmat pentru prima dată săptămâna trecută în discursul său de deschidere al congresului PCC, unde a făcut din timp și numeroase referiri la Taiwan.

O frază cheie definea reunificarea ca fiind o „cerință” pentru această promisă „întinerire a națiunii chineze”. Analiștii au spus că absența unei astfel de fraze ar fi putut semnala o dezescaladare.

Amendamentele la constituția de orientare a PCC au consolidat, de asemenea, poziția mai agresivă a Beijingului față de Taiwan.

„Armonia și căldura cuvintelor” lui Xi

Potrivit agenției de știri Xinhua, atunci când Xi a declarat că roțile istoriei se mișcă spre reunificare, poporul din Taiwan „a simțit profund armonia și căldura” cuvintelor sale.

De cealaltă parte a strâmtorii Taiwan, marea majoritate a celor 23,5 milioane de locuitori se opun anexării.

Dinamica politică la Beijing s-a schimbat

Drew Thompson, cercetător principal invitat la Școala de politici publice Lee Kuan Yew a Universității Naționale din Singapore și fost oficial al Departamentului de Stat al SUA, a declarat că dinamica politică de la Beijing s-a schimbat, deoarece Xi „nu are rivali, un succesor desemnat sau voci moderatoare” care să acționeze ca un control asupra impulsurilor sale.

Dar cunoașterea gândurilor și planurilor cele mai ascunse ale președintelui chinez este o sarcină aproape imposibilă. „Putem pune întrebări nesfârșite despre motivul pentru care Xi și partidul iau anumite decizii, dar nu putem răspunde definitiv la niciuna dintre ele”, a declarat Thompson.

Bonnie Glaser, expertă în China la thinktank-ul German Marshall Fund, cu sediul în SUA, a avertizat împotriva speculațiilor. „Cred că riscurile sunt în creștere, dar cred că Xi este conștient de costurile potențial ridicate ale unei tentative de preluare militară a Taiwanului și probabil că știe că APL nu este pregătită”, a spus ea.

author avatar
Tudor Borcea
1.248 afisari

4 COMENTARII

  1. Domnule Borcea stiti ce inseamna cuvantul anexare? Stiti ca se refera la teritorii externe care nu apartin tarii respective. Puteti spune ca Romania anexeaza Banatul de exemplu? Taivanul apartine Chinei si e recunoscut ca atare de ONU si in proportii covarsitoare sau chiar unanime de catre tarile membre ONU si de organizatiile internationale. Cum poate fi anexat un teritoriu care apartine „de facto” unei tari?

  2. Intinerire la un miliard juma poate financiara ca ăștia de pers nu prea au multa nevoie!!

  3. PROPAGANDA LINGAILOR IN CUUR DE PE ZIARE.COM DEPASESTE ORICE LIMITA CHIAR SI PE CEA DE PE TIMPUL LUI CEAUSESCU ! MUISTII SI PUPATORII DE GAOZURI MARONII DE PE ZIARE.COM AU IMPUS O CENZURA SEVERA SI LINSUL IN CUUR A POLITICIENILOR ACTUALI IN FRUNTE CU SALAMUL DE SIBIU ESTE OBLIGATORIE ? IN CAZ CONTRAR CENZURA SI INSULTE SI AMENINTARI PE ZIARE.COM

    KLOSETUL DE KAKAT ZIARE.COM UN SITE AI FOSTILOR COMUNISTI . ACTUALII PUPUNCURISTI FIDELI AI REGIMULUI DICTATORIAL CU O COALITIE LA ORDINUL UNUI VENETIC
    INTOARCEREA IN TIMP SI A NOII EPOCI DE AUR ESTE REALIZATA DE UN IMPOSTOR PERFID SI TIRANIC LA FEL CA CEAUSESCU
    LUATI AMINTE DACA VRETI CA ISTORIA SA NU SE MAI REPETE

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger