AcasăȘTIRI EXTERNEChina lansează concursul celor mai urâte clădiri din țară

China lansează concursul celor mai urâte clădiri din țară

China lansează concursul celor mai urâte clădiri din țară

O biserică în formă de vioară, o casă „cu susul în jos” și un hotel care are forma unei păpuși Matrioșka se numără printre intrările într-un sondaj pentru a numi cele mai „urâte” clădiri chinezești din acest an.

La jumătate de deceniu după ce guvernul președintelui Xi Jinping a emis o directivă prin care se solicita încetarea structurilor „supradimensionate, excentrice, ciudate”, site-ul de arhitectură chineză Archcy.com a identificat aproape 90 de clădiri candidate pentru a 12-a ediție a Ugliest Building Survey, care va identifica cea mai urâtă clădire din China.

Chinezării pe alese

Lista scurtă cuprinde zgârie-nori, muzee, hoteluri și facilități sportive, toate cu forme neobișnuite și ornamentate fantezist, care au contribuit la reputația țării pentru arhitectura bizară.

Sondajul care a strâns până acum peste 30.000 de voturi, este condus în prezent de o poartă cu cinci arcuri de la Universitatea Zhejiang din Hangzhou, capitala provinciei Zhejiang, scrie CNN.

Acesta este strâns urmată de un pod de sticlă din provincia Sichuan, care este suspendat între statui uriașe ce reprezintă bărbați și femei în costum tradițional.

Alte clădiri pe listă includ un muzeu care a fost comparat cu boluri pentru tăiței și un tronson de 1,5 kilometri de turnuri din Shanghai conectate printr-un singur acoperiș ondulat.

Votarea rămâne deschisă până în decembrie, moment în care un juriu format din arhitecți, critici și cadre didactice se va pronunța. Candidaturile vor fi evaluate pe baza a nouă criterii, inclusiv dacă clădirea este considerată „nearmonioasă” cu împrejurimile sau dacă proiectul său este suspectat de plagiat. O selecție finală a celor 10 „cele mai urâte” clădiri din 2021 va fi anunțată la sfârșitul anului, sondajele publice reprezentând 40% din decizia finală, potrivit organizatorilor.

„Unchiul Xi”, nemulțumit de debandada arhitectonică

Printre clădirile câștigătoare din ultimii ani se numără un centru cultural în formă de crab și un pod pietonal decorat cu serie de șase „diamante” supradimensionate.

În mod clar, nu există lipsă de modele discutabile într-o țară care s-a urbanizat rapid și construiește acum mai mulți zgîrie-nori decât tot restul țărilor luate laolaltă.

Președintele Xi și-a exprimat de mult îngrijorarea cu privire la reputația Chinei pentru arhitectura ciudată.

În iunie 2020, ministerul chinez al locuințelor și Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă (NDRC), un organism puternic de planificare economică, au emis o circulară prin care solicita încetarea ridicării clădirilor „copycat” și a zgârie-norilor mai înalți de 500 de metri.

NDRC a reiterat restricția de înălțime la începutul acestui an, cu un document politic care, de asemenea, „interzice strict” construirea de clădiri „urâte”, în favoarea celor „potrivite, economice, verzi și frumoase”.

author avatar
Tudor Borcea
491 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger