AcasăȘTIRI EXTERNESuedia inaugurează cel mai înalt zgârie-nori din lemn din lume

Suedia inaugurează cel mai înalt zgârie-nori din lemn din lume

Suedia inaugurează cel mai înalt zgârie-nori din lemn din lume

A sosit era zgârie-norilor din lemn. Acesta este cazul în special în Skelleftea, în nordul Suediei, unde săptămâna aceasta a fost inaugurat un turn cu 20 de etaje și care atinge 80 de metri înălțime.  

Micul oraș suedez tocmai a inaugurat o clădire apreciată ca excepțională: un nou centru cultural, având deasupra un hotel, care atinge o înălțime de 80 de metri și are 20 de etaje. Pentru un turn din lemn, acesta este premieră mondială.

„Au crezut că suntem nebuni”

„În 2015, când am propus o astfel de clădire din lemn, oamenii credeau că suntem nebuni”, spune Oskar Norelius, unul dintre arhitecți. „Cel mai greu este să arăți că ceea ce funcționează teoretic funcționează și în practică, pentru că un imobil similar nu a mai fost făcut până acum”, a adăugat el.

Lemnul, tăiat din pădurile din jur, este peste tot. Chiar în structura turnului, vizibilă de la o distanță de kilometri împrejur, în sala de spectacole, care are 1.200 de locuri, în bibliotecă, sălile de expoziție, chiar și în lifturi.

„Este o clădire din secolul XXI”

La etajele superioare, camerele hotelului sunt module prefabricate din lemn, care au fost ridicate ca atare cu o macara și al căror ansamblare a durat doar câteva ore. Se pot vedea și atinge plăcile metalice simple fixate de șuruburi care susțin acest ansamblu.

Este destul de derutant dar, pentru Oskar Norelius, face parte din experiență, scrie RFI. „Este o clădire din secolul XXI și acesta este unul dintre motivele pentru a veni aici și a o vedea că rezistă, că nu se mișcă. Un alt avantaj al clădirilor din lemn, și nu în ultimul rând: permit fixarea carbonului din atmosferă pentru o perioadă foarte lungă.

author avatar
Tudor Borcea
566 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger