Cauta

China dă șah Occidentului în Pacific / Tensiunile cu SUA se apropie de o bătălie navală

China dă șah Occidentului în Pacific / Tensiunile cu SUA se apropie de o bătălie navală

China face presiuni tot mai mari asupra Occidentului în încercarea de a-și impune influența în Pacific. Accentul pus de China pe diplomația cu națiunile insulare din Pacific înseamnă Beijingul poate opera potențial mai liber între aliații occidentali din regiune.

Două rapoarte recente descriu o imagine a tensiunilor tot mai mari dintre Occident și China în Pacific. Primul arată că Beiingul se apropie de națiunile insulare din Pacific. Cel de-al doilea relatează despre avioanele militare canadiene care operează în Asia și care au fost abordate în mod repetat de avioane chinezești, potrivit unui raport al BBC.

Acord pentru controlul națiunilor insulare

„Canada spune că echipajele sale aeriene au fost nevoite să își modifice traiectoria pentru a evita coliziunile în timp ce operau în spațiul aerian internațional din apropierea Coreei de Nord”, a precizat sursa citată. „Canada a calificat comportamentul chinezesc drept neprofesionist și potențial riscant”.

Există apoi întâlnirea ministrului de Externe al Chinei cu omologii din insulele din Pacific. The Guardian relatează că „se așteaptă ca China să încurajeze țările din Pacific să semneze un acord economic și de securitate regională de mare amploare”.

Importanța acestei călătorii a ministrului chinez de Externe, Wang Yi, care urmează să viziteze opt țări în zece zile, este clară. Wang a sosit în capitala Fiji, Suva, iar apoi a continuat cu alte vizite. Pe lista Chinei pentru creșterea legăturilor și a influenței sale se află Insulele Solomon, Kiribati, Samoa și Fiji.

În cazul în care China face mai multe progrese în această zonă, poate ajunge în centrul Pacificului, în apropiere de țările-cheie ale alianței „Five Eyes”, cum ar fi Australia și Noua Zeelandă, și China  de asemenea, poate opera mai liber între aliații occidentali, cum ar fi Japonia și Australia.

Operațiunea „Blue Pacific” a Pazei de Coastă a SUA

Presa americană afirmă că patrulele Gărzii de Coastă americane din zonă reprezintă un mod prin care SUA își păstrează influența în rândul națiunilor insulare și arată că nu se vor retrage în fața Chinei.

Potrivit CNN, nava de coastă Myrtle Hazard a Gărzii de Coastă participă la o operațiune numită „Blue Pacific”.

Potrivit informațiilor, „Insulele Solomon sunt doar una dintre cele câteva națiuni insulare din Pacific pe care SUA le ajută în cadrul operațiunii „Blue Pacific”, incluzând, printre altele, Kiribati, Samoa, Fiji, Tonga și Papua Noua Guinee – toate opriri în turneul ministrului chinez de Externe”, scrie The Jerusalem Post.

Cursă a înarmării pe mare

De ce contează acest lucru este pentru că există o cursă a înarmării tot mai mare pe mare, în timp ce marina americană încearcă să se confrunte cu China și, de asemenea, să reducă utilizarea navelor care nu sunt relevante, cum ar fi navele de luptă litorale pentru care marina a cheltuit sume uriașe pentru a le construi și pe care acum nu le mai dorește.

Dar dincolo de navele cu probleme, care reprezintă un cost irecuperabil, este nevoie de noi sisteme de arme și de mai multe nave, precum și de nave fără pilot.

Noile acorduri cu Australia și cu alte țări sunt importante. Pe scena politică, acest lucru este relevant din cauza recentelor declarații americane și a călătoriilor congresmenilor în Taiwan, precum și din cauza reacției Chinei.

Mesajul general al interesului Chinei față de micile insule din Pacific nu este acela de a influența populația redusă de acolo, ci de a pune în joc această vastă zonă a Oceaniei ca zonă de politică a unei țări mari.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version