AcasăȘTIRI EXTERNEChina îşi trimite forţele speciale în Insulele Solomon. Occidentul se teme de...

China îşi trimite forţele speciale în Insulele Solomon. Occidentul se teme de ceva foarte rău!

insulele solomonNoua Zeelandă, speriată de China, după ce Insulele Solomon au făcut o mutare neaşteptată

China a semnat un acord de securitate cu Insulele Solomon, un stat mic din Oceanul Pacific. SUA și Australia sunt nemulțumite și îngrijorate că Beijingul și-ar putea extinde operațiunile navale.

Acordul dintre cele două țări semnifică, de asemenea, că sfera de influență a Chinei se extinde acum până la teritoriul francez, deoarece Insulele Solomon au o frontieră maritimă comună cu Noua Caledonie.

Vor folosi chinezii „tehnici „necruţătoare”?

Deja în gardă în legătură cu acest pact din cauza preocupărilor că el acordă armatei chineze un punct de sprijin strategic în Pacific, aliaţii occidentali sunt de asemenea îngrijoraţi că poliţia chineză trimisă acolo ar putea folosi aceleaşi tehnici „necruţătoare” utilizate anterior pentru a înăbuşi protestele antiguvernamentale din Hong Kong.

Acordul, care a fost anunțat marți de autoritățile de la Beijing, a fost criticat vehement de SUA și Australia, care se tem că pactul i-ar permite Chinei să-și consolideze puterea militară în Pacificul de Sud.

Deși autoritățile din Insulele Solomon au susținut că acordul nu dă undă verde guvernului de la Beijing pentru a construi o bază militară acolo, Australia și Statele Unite se tem că acesta ar putea fi un prim pas într-o asemenea direcție.

Se vor rupe de Australia?

Deşi detaliile pactului de securitate nu au fost dezvăluite, prim-ministrul Insulelor Solomon, Manesseh Sogavare, a exclus o bază militară chineză şi a spus că acesta include menţinerea ordinii deoarece un acord cu partenerul tradiţional Australia a fost „inadecvat”.

„Nu căutăm să ne îndepărtăm de Australia, ci căutăm mai multă cooperare cu China”, a explicat Sisilo.

În ultimii ani, Insulele Solomon și China și-au întărit relațiile. Guvernul lui Sogavare a rupt legăturile cu Taiwan în septembrie 2019, cu câteva zile înainte ca vecinii din Pacific, statul Kiribati, să le urmeze exemplul și să recunoască Republica Populară.

author avatar
Andrei Ștefan
642 afisari

1 COMENTARIU

  1. Felicitari guvernului chinez ,o tara cu un mare viitor fara drogati ,pedofili si transgender

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger