Cauta

China avertizează Australia împotriva Japoniei. „Fiți atenți, am fost prietenii voștri”

China avertizează Australia împotriva Japoniei. „Fiți atenți, am fost prietenii voștri” / Foto: printscreen

China a declarat, marți,  că Australia ar trebui să-și amintească de crimele de război comise de Japonia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, înainte de a se apropia de Tokyo, cu care Canberra a semnat un pact istoric de securitate în octombrie.

 

„În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Japonia a invadat Australia, a bombardat Darwin, a ucis australieni și a împușcat australieni” ca prizonieri de război, a declarat ambasadorul chinez în Australia, Xiao Qian, în fața reporterilor.

„China a fost prietenul vostru”

„Fiți atenți la ce s-ar putea întâmpla în viitor. Când cineva te amenință, te poate amenința din nou”, a avertizat el. „China a fost prietenul vostru”, a reamintit el. Guvernul de centru-stânga al Australiei încearcă să repare relațiile cu Beijingul, care s-au deteriorat semnificativ în timpul fostului guvern conservator.

Dar a semnat, de asemenea, în octombrie, un nou pact istoric de securitate cu Japonia, rivalul regional al Chinei, menit să contracareze puterea militară în creștere a Beijingului.

Ambasadorul Japoniei în Australia a declarat săptămâna aceasta ziarului The Australian că Tokyo ar trebui să rămână „vigilent” față de China, o remarcă care l-a înfuriat pe  Xiao. Cândva excelente, relațiile dintre Beijing și Canberra s-au deteriorat în ultimii ani.

În 2020, Australia a cerut o anchetă independentă privind originile pandemiei Covid-19 și a exclus gigantul chinez Huawei din contractul pentru construirea rețelei sale de telecomunicații 5G.

China, cel mai mare partener comercial al Australiei, a ripostat cu măsuri de retorsiune împotriva importului a peste o duzină de produse australiene, inclusiv cărbune, vin și orz.

Un dezgheț a început în noiembrie, cu ocazia reuniunii G20 de la Bali, unde prim-ministrul australian Anthony Albanese s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping, notează Le Journal de Montreal.

Ambasadorul Xiao Qian a recunoscut că schimburile comerciale au fost „perturbate” în ultimii ani, dar a declarat că este încrezător că acestea vor reveni la „normal”.

Ultimele stiri

  • Explicația noii plafonări dorite de PSD la reparațiile pe RCA: ora de manoperă în service-uri a crescut cu aproape 40%
  • Imagini înspăimântătoare cu un taur înfuriat! Turiști puși pe fugă și atacați de animal, pe o plajă din Mexic – VIDEO
  • Bugetul Ministerului Agriculturii, suplimentat cu 1 miliard de lei. Unde se vor duce banii/Premierul Ciolacu, anunț
  • Căutări în Capitală. Un bărbat a furat o masină și a avariat mai multe autoturisme, înainte de a da bir cu fugiții
  • Protest AUR la sediul Autorităţii Electorale Permanente. Ce mesaj a ținut să le transmită George Simion românilor din diaspora – VIDEO
  • Firea știe cum poate scăpa de aglomerație Capitala. „Noile linii de metrou sunt soluția pentru fluidizarea traficului”
  • Celebrul magician David Copperfield, acuzat de mai multe femei de comportament sexual neadecvat
  • Cine e bărbatul care l-a împușcat pe premierul slovac. Ce s-a aflat despre suspect – VIDEO
  • Promovarea eficientă a serviciilor și produselor prin Anunțuri ziare tipărite și online
  • VIDEO| Atacul din slovacia, catalogat de autorități drept asasinat motivat politic
  • Exit mobile version