AcasăȘTIRI EXTERNECu ochii pe China, SUA își sporesc forțele militare în Australia. Japonia,...

Cu ochii pe China, SUA își sporesc forțele militare în Australia. Japonia, „invitată” să li se alăture

Cu ochii pe China, SUA își sporesc forțele militare în Australia. Japonia, „invitată” să li se alăture - VIDEO / Foto: printscreen

SUA vor spori prezența prin rotație a forțelor aeriene, terestre și maritime în Australia, inclusiv a bombardierelor și a avioanelor de luptă, a declarat marți secretarul american al apărării, Lloyd Austin, pe fondul preocupărilor comune legate de China.  

Șeful Pentagonului a declarat că aliații au dorit ca Japonia să participe la operațiunile comune din Australia, unde SUA a desfășurat aproape 2.000 de pușcași marini, în rotații de șase luni, din 2012.

Canberra, partener vital în contracararea Chinei în Indo-Pacific

SUA și Australia au invitat, marți, armata japoneză să desfășoare forțe prin rotație pe cea mai mare insulă din Oceania, angajându-se să prezinte un front unit împotriva ambițiilor militare ale Chinei.

„Ceea ce este cu adevărat important este că facem acest lucru pentru a crea un echilibru în regiunea noastră, implicând alte țări din regiune, și așteptăm cu nerăbdare să avem mai multe schimburi cu Japonia”, a declarat ministrul australian al Apărării, Richard Marles.

„Vom merge în Japonia la sfârșitul săptămânii și vom invita Tokyo să participe la mai multe exerciții cu Australia și Statele Unite”, a declarat el la o conferință de presă cu miniștrii apărării și de externe din Australia și SUA, după discuțiile de la Washington.

Miniștrii australieni ai apărării și de externe au declarat, de asemenea, că au convenit la Washington să consolideze interacțiunile militare cu Statele Unite, informează BFMTV.

Șeful Pentagonului a declarat că SUA și Australia au convenit să mărească rotația bombardierelor, a avioanelor de luptă și a trupelor din armata și marina americane.

SUA intenționează să desfășoare până la șase bombardiere B-52 cu capacitate nucleară pe o bază aeriană din nordul Australiei, a declarat în octombrie o sursă familiarizată.

„Am decis să consolidăm cooperarea trilaterală în domeniul apărării și să invităm Japonia să se alăture inițiativelor noastre privind poziția de apărare în Australia”, a declarat el.

În ultimii ani, Japonia a încercat să consolideze cooperarea cu Australia, însă relația de apărare este mai sensibilă din cauza politicii pacifiste oficiale a țării după cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe de altă parte, China este cel mai mare partener comercial al Australiei și cea mai mare piață pentru minereu de fier exportat, dar Canberra a devenit din ce în ce mai preocupată de ambițiile militare ale Beijingului în regiunea Indo-Pacific, în special după ce anul acesta a încheiat un pact de securitate cu Insulele Solomon, vecine Australiei.

Washingtonul vede Canberra ca pe un partener vital în eforturile sale de a contracara China în Indo-Pacific, iar analiștii spun că Australia ar putea avea un rol logistic crucial în apărarea Taiwanului împotriva oricărei acțiuni a Beijingului de a revendica insula strategică, autoadministrată.

author avatar
Tudor Borcea
155 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger