AcasăPoliticaJaponia amenință supremația Chinei în Asia. SUA câștigă de două ori

Japonia amenință supremația Chinei în Asia. SUA câștigă de două ori

Pe final de 2022, Japonia și-a dezvăluit noua strategie de apărare, menită să ofere un impuls masiv capacității militare a țării. Acesta este, fără îndoială, cel mai mare „upgrade” pe care Tokyo are de gând să-l facă de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace, atunci când a anunțat că devine un stat pacifist. După cum arată, însă, documentele scurse în presă, Japonia lasă deoparte pacifismul în favoarea unei ținte mai mari – dorința de a redeveni o putere militară capabilă să proiecteze forța niponilor în regiune.

Nu mai este vorba doar despre autoapărare. În cuvinte simple, Japonia vrea să domine Asia de Sud-Est, așa cum o făcea odinioară, și să-și întindă influența și asupra Oceanului Indian.

Scopul este, așa cum justifică premierul, de a permite forțelor armate „să întreprindă un contraatac eficient pe teritoriul inamic ca măsură minimă de autoapărare”. Fumio Kishida descrie noua strategie de securitate națională „un punct de cotitură în istorie”.

Cum câștigă SUA de două ori

SUA câștigă de două ori. Pe de o parte, ține China ocupată și îi temperează elanul de acaparare a regiunii.

În plus de asta, puternica industrie de apărare americană obține miliarde din decizia Japoniei de a se înarma până-n dinți.

Conform datelor din documentele dezvăluite de presă, Japonia va cheltui aproximativ 316 miliarde în următorii cinci ani pentru modernizarea forțelor militare. Este al treilea cel mai mare buget de Apărare din lume, după SUA și China. 37 de miliarde de dolari vor ajunge în America anul acesta – contracte pentru capacități de contraatac și dezvoltarea de arme hipersonice cu rază lungă de acțiune. Tokyo va cumpăra și rachete Tomahawk lansate de nave, dar își va îmbunătăți și capabilitățile de război cibernetic și spațiale.

Aceste cheltuieli vor transforma Japonia dintr-o țară pacifistă într-o națiune gata să reia campaniile de cucerire.

Potrivit informațiilor furnizate de presa niponă, japonezii vor recurge la aceste arme doar dacă țara va fi atacată sau – și aici trebuie atenție – dacă se derulează vreun atac asupra unei națiuni prietenoase! Națiune prietenoasă, adică Taiwanul, ca să priceapă China.

Japonia va pune accent pe dobândirea capacității de atac cu rachete cu rază lungă de acțiune. Dar, dacă vorbim de „rază lungă de acțiune”, atunci nu pot fi decât trei ținte, mari și clare – China, Rusia și Coreea de Nord!

Fumio Kishida a spus: „Acesta este răspunsul nostru la diferitele provocări de securitate cu care ne confruntăm”.

Dar niciuna dintre „provocările de securitate” de până acum n-au fost de nerezolvat pe cale diplomatică, dimpotrivă. Mulți, însă, spun că la mijloc sunt presiunile SUA, care au nevoie ca Japonia și Coreea de Sud, aliații din Pacific, să se întărească militar spre a veni în sprijin în eventualitatea escaladării conflictului sino-american.

Este Japonia cu adevărat amenințată de cineva?

Argumentul oferit, că țara se confruntă cu provocări enorme de securitate, nu prea stă în picioare. Cine a amenințat Japonia? Rusia? Divergențele asupra Insulelor Kirile au rămas la nivel de retorică diplomatică. Disputa cu China asupra Insulelor Senkaku n-a mers niciodată spre o aprindere militară.

La orizont nu se vede decât conflictul SUA – China. Dar o eventuală anexare a Taiwanului de către Beijing n-ar trebui să implice și Tokyo în această ecuație.

De ce, atunci, Japonia trebuie puternic militarizată, iată o întrebare care își are răspunsul în strategia americană de a modela politicile altor țări.

Dacă NATO începe să devină activă într-o regiune mult dincolo de jurisdicția sa, atunci intenția de a transforma conflictul din Europa într-unul global devine clară. Asta ar explica și factorii-cheie care determină militarizarea Japoniei. Tensiunile în Asia de Sud-Est vor atinge un nivel nemaiîntâlnit în ultimele decenii!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
784 afisari

8 COMENTARII

  1. Nu o sa-i mai mearga Americii aceeasi tactica de anulare reciproca a acestor doua mari puteri asiatice, asa cum au reusit in al doilea razboi.
    China de azi nu mai e cea de atunci, plus ca este o putere nucleara, chiar daca America a incercat si poate a reusit sa-i ”strecoare ” Japoniei, in secret, arma nucleara(asa cum a facut cu Pakistanul, pentru a crea o contrapondere la India)
    TOATE ACESTE COMPLOTURI JEGOASE SE VOR DECONTA !

  2. Nu cumva are altă țintă? Gândiți-vă numai la disputele teritoriale cu Rusia din Extremul Orient. Pe fondul slăbirii capacității militare a Rusiei nu cumva, la sugestia SUA, vor să revendice cu mai multă vehemență teritoriile în litigiu? Iată cum SUA vrea să poarte război pe un alt front cu Rusia, dar cu morții altora, în situația zisă fiind Japonia.

  3. Japonia să facă bine și să se alieze cu China nu cu criminalii care i-au aruncat două bombe nucleare în nas.

  4. ultima data li s-a terminat prost:
    -ajunsesera cum e China azi
    producatori de gunoaie prin munca sclavilor.

  5. Se pare ca Japonia a prins gustul nuklearelor. Daca incearca sa intervina in procesul de intoarcere a Taiwanului acasa , China ii poate servi nu doar 2 kadouri la Okinava-cazarma amerloca si la Tokio ca sa nu mai fie cel mai aglomerat loc de pe pamant, dar chiar mai multe si la fel de bine plasate.
    Desi s-ar putea ca China s-ai lase pe japonzi in kurul gol printr-o interventie indirecta, cu ajutorul Koreiei de Nord, care abia asteapta sa-si experimenteze noile arme si incarcaturi, inclusiv atomice in teatrul din fata casei, cu aprobarea si protectia Chinei, satula de sanctiunile americane urmate de japonezi.
    Zgomotele razboinice de samurai japonezi nu mai sperie pe nimeni, tehnica lor nu este inca la nivelul armelor din teatrele de razboi si cu atat mai putin langa cele 2 Korei si China. Nici Korea de Sud nu ar ezita sa-i traga o lovitura definitiva Japoniei acum cat are inca suprematia militara, sa o elimine din timp din cursa, cat si pentru regimul criminal instaurat de japonia in al doilea razboi in Korea. Nimic nu se uita si nici nu se iarta.
    3 puteri sunt prea multe , asa ca a 4-a o sa dispara urat de tot, tot asa de urat pe cat de urat s-au purtat cu koreeienii si chinezii in razboiul trecut.
    Deh, istoria …

  6. Astia toti cu inarmarea ,adica sa mai bage niste gologani la unii cand razboiul este economic,cine detine resurse e boss!!! Nu cine detine hartii tiparite si nu se supune la virtualii cloud!!

  7. Cad ca popicele toate tratatele ,conventiile incheiate in urma celui de-al 2 lea razboi mondial ,iar stimularea JAPONIEI pentru inarmare este numai rolul politicii americane de a genera conflicte si de a se bate prin cozi de topor ,vezi ce-i in UCRAINA !.America a fost parasita pe rand de cand a generat crizele financiare ce au dezechilibrat economiile multor state ,primul semnal a fost uniunea tarilor BRICS !,la care si-au exprimat dorinta de aderare Iran,Irak ,Arabia Saudita ,Argentina Indonezia Venezuiela .
    Ce aliati mai are America azi ?,UK s-a desprins din UE la presiunea Americii ca urmare a refuzului UE de a semna tratatul TTIP pe vremea lui Obama.
    Confruntarea CHINEI CU AMERICA ESTE SIGURA ,iar taberele inca sunt in formare .
    Japonia nu v-a intra in conflict impotriva Chinei ,nu mai este China din 1936 !,nici cu Rusia nu va intra decat atunci cand Rusia va fi in genunchi !,de data asta Japonia se va pastra pentru lovitura finala !,depinde cine va mai fi ingenunchiat !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger