Cauta

Cât se va prelungi pandemia Covid-19. Anunțul OMS strică toate sărbătorile

Cât se va prelungi pandemia Covid-19. Anunțul OMS strică toate sărbătorile

Pandemia Covid-19  va „dura un an mai mult decât ar trebui”, deoarece țările mai sărace nu primesc vaccinurile de care au nevoie, spune Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Dr. Bruce Aylward, înalt responsabil al OMS, a spus că aceasta înseamnă că criza Covid-19  ar putea „ușor să se prelungească până în 2022”. Mai puțin de 5% din populația Africii a fost vaccinată, comparativ cu 40% pe majoritatea celorlalte continente, a subliniat el. Marea Britanie a livrat peste 10 milioane de vaccinuri țărilor care au nevoie. Londra a promis în total 100 de milioane de doze.

„Vă pot spune că nu suntem pe drumul cel bun”

Dr. Aylward a făcut un apel către țările bogate să renunțe la locurile lor la coada pentru vaccinuri, pentru ca companiile farmaceutice să poată acorda prioritate țărilor cu cele mai mici venituri. El a spus că țările bogate trebuie să „facă un bilanț” cu privire la unde se află cu angajamentele lor de donații luate la summituri precum reuniunea G7 de la St Ives în această vară.

„Vă pot spune că nu suntem pe drumul cel bun”, a spus el. „Chiar trebuie să accelerăm sau această pandemie va continua un an mai mult decât ar trebui”. The People’s Vaccine – o alianță de organizații caritabile – a lansat noi cifre sugerând că doar una din șapte dintre dozele promise de companiile farmaceutice și țările bogate a ajuns de fapt la destinațiile în țările mai sărace, scrie BBC.

Marea majoritate a vaccinurilor Covid au fost administrate în țări cu venituri mari sau cu venituri medii superioare. Africa reprezintă doar 2,6% din dozele administrate la nivel global.

Eșecul programului Covax

Grupul de organizații caritabile, care include Oxfam și UNAids, a criticat, de asemenea, Canada și Marea Britanie pentru că au procurat vaccinuri pentru propriile populații prin Covax, programul global susținut de ONU pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor. Cifrele oficiale arată că, la începutul acestui an, Marea Britanie a primit 539.370 de doze de Pfizer, în timp ce Canada a luat puțin sub un milion de doze de AstraZeneca.

Ideea inițială din spatele Covax a fost că toate țările vor putea achiziționa vaccinurile din cadrul progframului, inclusiv cele bogate. Dar majoritatea țărilor din G7 au decis să se retragă odată ce au început să facă propriile tranzacții individuale cu companiile farmaceutice.

Consilierul global pentru sănătate al Oxfam, Rohit Malpani, a recunoscut că Canada și Marea Britanie au dreptul tehnic să primească vaccinuri pe această cale după ce au cotizat la mecanismul Covax, dar a spus că este „moral vorbind, de neapărat”, având în vedere că ambele țări au obținut milioane de doze prin propriile acorduri bilaterale.

Covax își propunea inițial să livreze două miliarde de doze de vaccinuri până la sfârșitul acestui an, dar până acum a livrat 371 milioane de doze.

 

Ultimele stiri

  • Horoscop 29 aprilie 2024 – Trebuie să fiţi diplomaţi
  • Primele imagini cu ”Poarta Eroilor” iluminată. Construcția e ridicată în intersecția Eroii Revoluției din Sectorul 4 al Capitalei
  • Alege ce citești
  • Ciolacu, în campanie. Pentru Cotroceni!
  • Alexandru cel Mare smulge întregul Taiwan din ghearele comuniștilor
  • Macron și-a adus „gaullismul” în biroul prezidențial!
  • Publicitate de miliarde: Big Tech își revine după zilele întunecate din 2022
  • Băncile centrale, forțate să amâne reducerile ratelor dobânzilor? Cine sucește politica monetară
  • Se alege praful de democrația Occidentului!
  • Cum învrăjbește banul. Noul război de clasă socială: decalajul de bogăție între mileniali
  • Exit mobile version