Cauta

„Cancel culture”. Judecat „rasist”, baletul „Spărgătorul de nuci” al lui Ceaikovski, scos din programul operei din Berlin

„Cancel culture”. Judecat „rasist”, baletul „Spărgătorul de nuci” al lui Ceaikovski, scos din programul operei din Berlin

Baletul lui Piotr Ilici Ceaikovski este considerat și el „rasist”, pentru dansurile sale orientale și asiatice. Mai multe instituții britanice au ales să-l modifice, în timp ce Staatsballett din Berlin a decis să nu-l programeze în această iarnă.

„Spărgătorul de nuci” este noua victimă a „cancel culture”, directorul interimar al Staatsballett, Christiane Theobald, considerând spectacolul ca fiind „rasist” față de arabi și chinezi. Mai multe voci, inclusiv artiști, s-au ridicat pentru a denunța această cenzură, dar fără succes.

„Stereotipuri etnice”

„Trebuie să ne întrebăm dacă elementele din epoca creării (în 1892) pun probleme”, a explicat Christiane Theobald, care consideră că producția conține „stereotipuri entice”.

În actul II al baletului, în „împărăția deliciilor”, mai multe naționalități sunt prezentate în funcție de mâncărurile gustate și de țara lor de origine: dans spaniol (ciocolată), dans arab (cafea), dans chinezesc (ceai) și dans rus (Trepak). Al doilea și al treilea sunt astfel puse în discuție, dansul arab reprezentând în special un bărbat înconjurat de femei din haremul său, în timp ce o dansatoare asiatică este pusă în legătură cu ceaiul.

În Marea Britanie, unele instituții au decis să schimbe această scenă „caricaturală”.

Inițiativa a generat polemică în Germania. A stârnit entuziasmul radioului public BR-Klassik, care precizează că nu opera lui Ceaikovski este pusă sub semnul întrebării, ci coregrafia lui Marius Petipa. Un raționament bizar în măsura în care respectiva coregrafie datează de la crearea baletului, în 1892.

O cenzură „ignorantă și arogantă”

În schimb, cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung pune la îndoială respectul datorat publicului: „Potrivit unui podcast Staatsballett, publicul nu este încă pregătit să înțeleagă pe deplin ce vede pe scenă(…) Cât de prost sau chiar rasist consideră știința dansului că ar fi publicul amator de balet?”, se întreabă ziarul.

Măsura lui Christiane Theobald a revoltat-o și pe violonista canadiană de origine chineză Zhang Zhang: „Cei care susțin că «Spărgătorul de nuci» este rasist față de chinezi sunt ignoranți și aroganți: companiile chineze îl prezintă în mod regulat publicului chinez, adevăratul act rasist este interzicerea acestui balet în numele nostru”, a protestat ea, scrie Le Figaro.

Decizia Staatsballett din Berlin face parte din angajamentul instituției de a-și revizui repertoriul și de a scoate la lumină „practici învechite și discriminatorii”.

Dar cei care luptă acum cu „rasismul” au avut anterior o problemă. Balerina franceză Chloé Anaïs Lopes Gomes, prima balerină de culoare care s-a alăturat Staatsballett din Berlin în 2018, a denunțat rasismul a cărui victimă spune că a fost în cadrul prestigioasei companii, după ce un maestru de balet a estimat că culoarea pielii sale strică „estetica”.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version