AcasăȘTIRI EXTERNEScandal la Berlin. Un neo-nazist, îngropat în mormântul unui muzicolog evreu

Scandal la Berlin. Un neo-nazist, îngropat în mormântul unui muzicolog evreu

Scandal la Berlin. Un neo-nazist, îngropat în mormântul unui muzicolog evreu

Situația a stârnit un tumult în capitala Germaniei. Comisarul pentru lupta împotriva antisemitismului din Berlin, Samuel Salzborn, a depus o plângere.

În apropiere de Berlin, urna care conținea cenușa unui neo-nazist, Henry Hafenmayer , a fost îngropată, la 9 octombrie, în fostul mormânt al muzicologului evreu Max Friedländer, situat în cimitirul protestant din Stahnsdorf, unul din mai mari cimitire protestante din Germania, provocând un adevărat scandal.

Cruci de Fier pe coroane

În ciuda prezenței pietrei funerare a muzicologului, care a murit în 1934, autoritățile religioase protestante responsabile cu gestiunea cimitirului și-au dat acordul pentru această înmormântare, în prezența mai multor neo-naziști, dintre care mai mulți fuseseră deja condamnați în justiție, potrivit presei germane.

În timpul înmormântării, un voal negru a ascuns piatra funerară, în fața căreia fusese așezată fotografia decedatului și multe coroane funerare, unele decorate cu o Cruce de Fier.

Confruntat cu scandalul, episcopul Bisericii Evanghelice din Berlin-Brandenburg, Christian Stäblein, a recunoscut că „înhumarea unui negaționist în mormântul lui Max Friedländer a fost o greșeală teribilă și un eveniment șocant, în lumina istoriei noastre”. „Trebuie să vedem imediat ce putem face” pentru a inversa această situație, a adăugat el.

Friedlaender, muzicolog specializat în Franz Schubert, provenea dintr-o familie evreiască, dar era membru al Bisericii Protestante. Rămășițele lui Max Friedlaender au fost mutate într-un alt loc în 1980, dar o piatră funerară îl comemorează încă la cimitirul din Stahnsdorf.

„Oricine are dreptul la un ultim loc de odihnă”

Cu toate acestea, Biserica Evanghelică locală își dăduse inițial acordul pentru înmormântare, sub pretextul că „oricine are dreptul la un ultim loc de odihnă”, scrie Le Point.

Comisarul berlinez însărcinat cu lupta împotriva antisemitismului, Samuel Salzborn, a anunțat depunerea unei plângeri pentru această „tulburare a liniștii morților” și  „denigrare a memoriei defuncților”.

„Intenția aici este evidentă: extremiștii de dreapta au ales în mod deliberat un mormânt evreiesc pentru a tulbura pacea celor care ne-au părăsit, îngropând un negaționist (al Holocaustului) acolo”, a denunțat el, cerând îndepărtarea rapidă a urnei neo-nazistului.

author avatar
Tudor Borcea
244 afisari

2 COMENTARII

  1. Ce atata scandal ??? Oricum, am inteles ca ramasitele impricinatului nu mai erau acolo, iar prietenii incineratului au crezut in semnificatia numelui muzicologului (tari libere), deci asa s-a obtinut (cred) dreptul de loc de veci. Te pomenesti ca locurile pe unde au calcat, tombat, sau alte cele ,unii de etnie iudaica au devenit tabu ??? Mai stii. ??? Oare, or fi ajuns la discutii ne principiale, acolo SUS, ca aicea jos ???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger