AcasăȘTIRI EXTERNEDOCUMENT EXPLOZIV. Germania, sub papucul Americii. Gazoductul Nord Stream 2, pretext pentru...

DOCUMENT EXPLOZIV. Germania, sub papucul Americii. Gazoductul Nord Stream 2, pretext pentru un război în Ucraina?

Dezvăluiri uluitoare ies la iveală dintr-un document exploziv obținut de jurnaliștii de la Euractiv. Informațiile pun într-o nouă lumină relațiile diplomatice dintre UE și SUA, în detaliu fiind prezentată poziția Germaniei. Printre altele,  Berlinul se străduiește să convingă America de necesitatea pornirii gazoductului Nord Stream 2.

Nemții încearcă să se asigure că administrația de la Casa Albă nu va recurge la sancțiuni în cazul în care dau undă verde deschiderii instalației controlate de Moscova, însă tonul discuțiilor și grija cu care este abordat acest subiect delicată arată teama pe care Unchiul Sam o inspiră principalului său „aliat” european.

Taberele s-au împărțit

Germania are nevoie disperată de gazul Rusiei, iar prin conducta Nord Stream 2 câștigă enorm de mult în plan economic. Problema este că America se opună și folosește pretextul Ucraina (gazoductul trece pe sub Marea Baltică și ocolește Ucraina) pentru a bloca afacerea pusă la cale, cu ani în urmă, de Angela Merkel și Vladimir Putin.

Gazoductul Nord Stream 2 a costat aproape 11 miliarde de dolari, o sumă pe care, în cea mai mare parte, a suportat-o Federația Rusă, prin gigantul Gazprom. Unele țări europene sunt de acord cu SUA, care nu vrea pornirea gazoductului, considerând că UE va deveni dependentă (și mai mult decât este în prezent?) de gazul rusesc. Însă, și Germania are de partea ei câteva capitale, care susțin că proiectul Nord Stream 2 este esențial pentru asigurarea aprovizionării cu energie a Bătrânului continent.

SUA, avocat pro bono sau stăpânul Kievului?

Ca să nu-i supere pe americani, arată documentul publicat de jurnaliștii de la Euractiv, Germania se angajează să nu accepte gazul rusesc în cazul în care Armata Roșie declanșează „noi agresiuni în Ucraina”.

Prin construirea gazoductului Nord Stream 2, Ucraina pierde de două ori. 1. Gazul rusesc nu mai ajunge la Kiev la preț de „dumping”, ca până acum și 2. Dispar taxele de tranzit impuse Gazpromului de compania națională de transport gaze a Ucrainei. Fiindcă un asemenea scenariu este imposibil de acceptat de America, Germania promite să finanțeze un „fond verde” pentru Ucraina. Cu alte cuvinte, Berlinul va plăti diferența de preț pe care Moscova o va cere Kievului la renegocierea contractului de furnizare de gaze naturale.

UE, sub furcile caudine ale Americii

În contextul în care Casa Albă dictează inclusiv direcția de dezvoltare economică a statelor europene, mai putem paria pe o politică externă și de securitate comună a UE? După cum se vede, azi totul trebuie să treacă pe sub furcile caudine ale SUA.

În primul rând, la 30 de ani de la reunificare, Germania nu are loc de manevră strategică împotriva Statelor Unite. Mai mult, documentul dezvăluie și cât de puțină putere în luarea deciziilor mai au așa-zișii lideri europeni. Se mai poate vorbi în prezent despre un proiect Defense Europe când orice pas făcut trebuie să primească aprobarea Statelor Unite?

Un alt aspect important care reiese din documentele publicate de Euractiv vizează rolul major și implicarea uriașă avute de Casa Albă în afacerile interne ale Ucrainei. Toate acestea pun un mare semn de întrebare asupra credibilității americane cu privire la ajutorul dezinteresat acordat Kievului.

germany-non-paper
author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.255 afisari

3 COMENTARII

  1. Jandarmul mondial are o ura VISCERALA impotriva UE. Apariția monedei Euro, cu acoperire parțială în aur, fata de dolarul care este hârtie higienica sau parteneriatul UE China au însemnat bomboana pe coliva pentru US. Ukraina este folosita de US ca factor destabilizator al UE. Un război în aceasta o a ar fi sfârșitul actualei UE. Se vede acum ca nici vorba de comerț liber, democrație, economie de piață. De-asta UE vrea să-și facă armata proprie și să-i vadă pe americani plecați cât mai repede. Trupele americane din Europa sunt acum o forță de intimidare și ocupare a Europei decât una care sa o apere de rusi. Tocmai de-asta tarile europene care fac jocul yankeilor sunt o paria pentru nucleul dur al Europei. Și când te gândești căti pupincuriști ai amerlocilor avem la butoane, ne mai miram de ce este România la coada Europei?

  2. Cand ucraina s a rupt de rusi ue i a garantat securitatea si daca e altfel e pt ca au tradat ca astia sunt sau s au vandut ca atat stiu, bani, bani indiferent de unde si pe cate cadavre!!!

  3. Ucraina a fost pacalita de Rusia si de SUA sa se dezarmeze nuclear, prin tratatele semnate cele doua mari puteri angajandu-se sa protejeze Ucraina ramasa fara arme nucleare. Se vede foarte clar de multa baza trebuie pusa pe cuvantul Rusiei si al Statelor Unite.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger