Cauta

Atacul Capitoliului. Comisia de anchetă va audia Alphabet, Meta, Reddit şi Twitter

Comisia parlamentară însărcinată să facă lumină asupra atacului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului de la Washington a anunţat joi că citează patru reţele sociale să depună mărturie în cadrul anchetei. Alphabet (compania mamă a YouTube), Meta (cea a Facebook), Reddit și Twitter sunt vizate de aceste citaţii.

Comisia, al cărei rol este de a stabili responsabilitatea fostului președinte Donald Trump și a anturajului său în asaltul asupra Congresului de către susținătorii săi, a spus că aceste solicitări au fost lansate după „răspunsuri insuficiente” din partea celor patru grupuri la solicitările anterioare de colaborare.

Fake-news și radicalizare

Două întrebări prezintă un interes deosebit pentru anchetatori: cum a contribuit răspândirea informațiilor false la acest atac și ce măsuri – dacă este cazul – au luat rețelele de socializare pentru a preveni ca platformele lor să devină un teren propice pentru radicalizare.

„Este dezamăgitor că, după luni de muncă, încă nu avem documentele și informațiile necesare pentru a răspunde la aceste întrebări fundamentale”, a deplâns președintele comisiei, democratul Bennie Thompson.

YouTube, Reddit și Meta au negat că nu au colaborat cu comisia și au susținut că lucrează cu aceasta pentru a furniza informațiile necesare. „Avem o politică strictă de interzicere a conținutului care incită la violență sau subminează încrederea în alegeri, pe YouTube sau prin alte produse Google”, a declarat Alphabet într-un răspuns pentru AFP. „Am aplicat această politică înainte de 6 ianuarie și continuăm să facem acest lucru și astăzi”.

Twitter, avertizată înainte de violențe

Twitter, fosta rețea de socializare preferată a fostului președinte Trump prezintă interes pentru comisie din cauza comunicărilor dintre abonați „cu privire la planificarea și execuția atacului asupra Capitoliului” care ar fi avut loc pe platformă. Rețeaua de socializare, asigură anchetatorii, ar fi fost avertizată de riscul de violență înainte de 6 ianuarie.

De partea sa, YouTube este vizată din cauza videoclipurilor pe care protestatarii le-ar fi difuzat în direct pe platformă în timpul atacului.

„Nu putem permite ca munca noastră importantă să fie amânată în continuare”, a declarat Thompson, cerând rețelelor sociale să coopereze.

Comisia dorește cu orice preț să-și publice concluziile înainte de alegerile de jumătate de mandat din noiembrie. Dacă democrații pierd controlul Camerei Reprezentanților în timpul scrutinului, comisia riscă să fie dizolvată de republicani.

Ultimele stiri

  • Turcescu și Gușă s-au luat la trântă cu un monstru pervers și ticălos
  • Cum riscă bucureștenii să plătească amendă chiar dacă au plătit parcarea prin SMS
  • Noua politică a UE. Populația, forțată să cumpere mașini electrice de mici dimensiuni
  • Tragedie în Călărași. O fetiță și bunica ei au murit, după ce ar fi mâncat pește
  • Șantaj energetic? Ucraina vrea ca Europa să-i păzească depozitele de gaze
  • “Mama tuturor luptelor de la Bruxelles”: acordul pentru următorul buget al UE
  • “Efectul Netflix” în Formula 1
  • Ce nu face politicianul ca să rămână în funcție: doamna Ursula bate palma cu dreapta dură
  • Bătăliile electorale, între ciomege și drone
  • Mizantropii n-au ce căuta la primărie
  • Exit mobile version