AcasăAfaceriNebunie imobiliară: investitorii plătesc milioane pentru terenuri virtuale în Metavers

Nebunie imobiliară: investitorii plătesc milioane pentru terenuri virtuale în Metavers

Nu este un secret că piața imobiliară crește vertiginos, dar  unii investitori plătesc milioane de dolari pentru terenuri – și nu în New York sau Beverly Hills. De fapt, nu în lumea reală.

Mai degrabă, terenul este situat online, într-un set de lumi virtuale pe care specialiștii din domeniul tehnologiei le-au numit metavers. Prețurile pentru parcele au crescut cu până la 500% în ultimele luni, de când Facebook a anunțat că va face all-in pe realitatea virtuală și  chiar și-a schimbat numele corporativ în Meta Platforms.

„Metaversul este următoarea iterație a rețelelor sociale”, a spus Andrew Kiguel, CEO al Tokens.com, cu sediul în Toronto, care investește în proprietăți imobiliare metaverse și active digitale nefungibile – NFT.

Un raport recent  al managerului de active cripto Grayscale estimează că lumea digitală poate crește într-o afacere de 1 trilion de dolari în viitorul apropiat. „Lumea digitală, pentru unii, este la fel de importantă ca și lumea reală”, explică Oren Alexander, broker imobiliar din Miami.

Pe Decentraland – una dintre lumile virtuale metaverse – o suprafață de teren s-a vândut în noiembrie cu 2,5 milioane de dolari în criptomonede.  „Prețurile au crescut cu 400% până la 500% în ultimele luni”, a precizat Kiguel.

O altă lume metaverse fierbinte este Sandbox,o platformă bazată pe Ethereum și evaluată la 2,2 miliarde de dolari,  unde compania de dezvoltare imobiliară virtuală a lui Janine Yorio, Republic Realm, a cheltuit un record de 4,3 milioane USD pe o parcelă de teren.

Rapperul Snop Dogg recrează pe Sandbox o replică a vilei sale din California(Diamond Bar), iar un investitor NFT a plătit recent 450.000 de dolari pentru a fi vecinul său.

Yorio a declarat  pentru CNBC că firma ei a vândut anul trecut 100 de insule virtuale private pentru 15.000 de dolari fiecare. „Astăzi, se vând cu aproximativ 300.000 de dolari fiecare, prețul mediu al unei case din Statele Unite”.

Spre sfârșitul lunii noiembrie, cele patru platforme virtuale de top – The Sandbox, Decentraland, CryptoVoxels și Somnium Space – au vândut teren virtual în valoare de 100 de milioane de dolari sub formă de NFT într-o săptămână. Cantitatea de teren este limitată, în Sandbox, de exemplu, există doar 166.464 de loturi de teren. În Decentraland, sunt 90.000. Când totul se va epuiza, marile mărci și organizatorii de evenimente vor trebui în esență să închirieze terenul de la proprietari.

“Următorul pas logic este ca aceste mărci să înceapă să cumpere teren și să facă publicitate în metavers”, explică Corey Herscu,  expert în marketing și comunicare, care consiliază artiștii și companiile NFT. Unele branduri au intervenit deja: Adidas a cumpărat recent 144 de terenuri în Sandbox.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
971 afisari

2 COMENTARII

  1. Partea interesanta este ca pentru toate aceste “bunuri” virtuale cineva plateste cu bani reali, iar altcineva incaseaza…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger