Cauta

Arme nucleare tactice. Expert: Putin ar putea lovi șase orașe din vestul Ucrainei

Vladimir Putin ar putea folosi arme nucleare împotriva a șase orașe din vestul Ucrainei, într-o ultimă încercare de a evita o înfrângere militară, potrivit unui expert în război nuclear.

Armata rusă a suferit o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă, trupele ucrainene avansând asupra orașului Herson din sudul țării după ce au pus în derută forțele rusești în regiunea Harkov în septembrie.

Biden: „Avem de-a face cu un tip pe care îl cunosc destul de bine”

Acest lucru a stârnit îngrijorări tot mai mari că Kremlinul ar putea recurge la atacuri nucleare, președintele american Joe Biden avertizând că riscul unui război nuclear este cel mai ridicat de la criza rachetelor din Cuba din 1962. Vorbind joi, la New York, președintele a declarat: „Nu ne-am mai confruntat cu perspectiva Armaghedonului de la Kennedy și criza rachetelor din Cuba din  1962.

Referindu-se la Putin, Biden a adăugat: „Avem de-a face cu un tip pe care îl cunosc destul de bine. Nu glumește când vorbește despre o potențială utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice, deoarece armata sa este, s-ar putea spune, semnificativ neperformantă”.

Profesorul Eric G. Swedin, care predă istoria la Weber State University, a declarat pentru Newsweek că nu crede că Putin ar putea desfășura arme nucleare tactice pe câmpul de luptă sau în cadrul unei „lovituri demonstrative” menite să intimideze Ucraina și Occidentul. În schimb, Swedin a spus că Putin ar trece probabil direct la atacuri directe asupra marilor orașe ucrainene.

„Sunt îngrijorat de faptul că Putin încolțit în privința Ucrainei, deoarece forțele sale armate se confruntă cu o înfrângere”, a declarat Swedin. „El ar putea alege cu ușurință să atace cu arme nucleare tactice într-o încercare disperată de a schimba rezultatul războiului”. „Suspiciunea mea este că nu va ordona o lovitură demonstrativă, așa cum au propus unii, pentru că o lovitură demonstrativă arată doar că nu ești dispus să îți folosești armele nucleare”.

„Ar sparge tabuul nuclear”

„Utilizarea armelor nucleare tactice pe câmpul de luptă este dificilă și necesită soldați bine pregătiți pentru a exploata utilizarea unor astfel de arme; rușii nu sunt în poziția de a profita de astfel de lovituri”, a declarat Swedin.

„Cea mai probabilă utilizare ar fi să lovească șase orașe din vestul Ucrainei, afectând capacitatea armelor și a proviziilor de a tranzita din Polonia sau România”.

Bombele nucleare tactice sunt semnificativ mai mici decât varietatea strategică creată pentru a devasta orașe și sunt concepute pentru a fi folosite pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, dacă ar fi folosite, ar sparge tabuul privind războiul nuclear care a fost instituit de la atacurile americane din 1945 asupra Hiroshimei și Nagasaki.

Ultimele stiri

  • Cine e bărbatul care l-a împușcat pe premierul slovac. Ce s-a aflat despre suspect – VIDEO
  • VIDEO| Atacul din slovacia, catalogat de autorități drept asasinat motivat politic
  • VIDEO| Mircea Geoana: „Este cutremurător ce s-a întâmplat azi în Slovacia”
  • Ministrul slovac al Apărării: „Starea premierului este extraordinar de gravă”
  • Poza Zilei
  • Joe Biden, despre tentativa de asasinat din Slovacia: „Un act oribil de violență”
  • Horoscop 16 mai 2024 – Nu permiteți altora să vă influențeze
  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Exit mobile version