Cauta

Arme nucleare în stare de alertă în Rusia. Veste proastă pentru avioanele americane F-35

Arme nucleare în stare de alertă în Rusia. Veste proastă pentru avioanele americane F-35 / Foto: printscreen

Imagini din satelit dezvăluie construcția unui radar rusesc pentru urmărirea avionului „invizibil” al SUA și aliaților NATO, F-35.

Sectorul de 360 de grade al noului radar Rezonans-NE ocupă o suprafață de 100 x 100 de metri și se spune că are capacitatea de a oferi avertizare timpurie și urmărire a țintelor împotriva avioanelor invizibile precum F-35 pe care atât Norvegia, cât și Finlanda le vor opera în spațiul aerian de la vest de Peninsula Kola.

Sașe radare de avertizare de-a lungul costei arctice a Rusiei

Primele radare de pe dealul de deasupra bazei aeriene din Korzunova au fost construite în perioada sovietică. Acum, baza aeriană este abandonată, iar sistemele de avertizare timpurie trebuie să facă față unor amenințări care zboară mai repede și sunt mai greu de detectat.

Compararea imaginilor din satelit din 2019 și 2021 oferă o bună perspectivă asupra a ceea ce se întâmplă în apropiere de Zapoliarni, un oraș minier aflat la aproximativ 10 km de granița Rusiei cu Norvegia.

După cum a raportat The Barents Observer, locul a fost ales pentru radarul Rozonans-NE. Fotografii recente din spațiu arată acum lucrările la această instalație.

Instalația este formată din patru module radar, fiecare acoperind 90 de grade, iar împreună pot „vedea” într-o zonă circulară completă de scanare. O antenă de emisie-recepție și dispozitive pentru antena de elevație cu sistemele de recepție și procesare a datelor radarelor sunt caracteristice complexului care nu are antene rotative.

Noul radar din Zapoliarni este unul dintre cele cel puțin șase radare similare deja instalate, sau care vor fi instalate în curând, de-a lungul coastei arctice a Rusiei, de la Peninsula Kola, în vest, până la Strâmtoarea Bering, în est.

Două dintre instalațiile Rezonans-NE pot fi văzute atunci când se face zoom pe Google Earth din regiunea arctică europeană a Rusiei; una în apropierea satului Sjojna de la Capul Kanin și una în apropierea aeroportului Rogatsjovo din Novaia Zemlia.

Îngrămădeală nucleară pe Peninsula Kola

Potrivit proiectanților ruși, sistemul radar poate repera ținte aerodinamice la o distanță de până la 600 km, în timp ce rachetele balistice pot fi descoperite de la 1200 km.

Un motiv evident pentru amplasarea unui astfel de radar de avertizare timpurie la granița vestică a Peninsulei Kola este acela de a proteja spațiul aerian de posibile atacuri inamice asupra bazelor submarine de importanță strategică de pe coasta Mării Barents. În apele de la Zapadnaia Litsa până la Golful Kola se află bazele Flotei de Nord atât pentru submarinele multifuncționale, cât și pentru submarinele cu rachete balistice.

Puține locuri de pe glob au mai multe arme nucleare în stare de alertă decât Peninsula Kola. În raza de operare a radarului de lângă Zapoliarni se află zona de deasupra aeroportului Evenes din Norvegia și Rovaniemi din Finlanda.

Rezonans-NE, vândut deja Iranului

La Evenes, NATO are deja o pereche de avioane de luptă F-35 pregătite să intre în alertă de reacție rapidă (QRA) pentru a întâlni și identifica avioanele rusești care zboară din Peninsula Kola. Rovaniemi va găzdui primul dintre noile avioane F-35 ale Finlandei, care vor fi desfășurate începând din 2025 și în continuare.

Evenes se află la 570 km de Zapoliarni, în timp ce Rovaniemi se află la o distanță de 380 km. În 2020, agenția de știri TASS a raportat că un sistem radar Rozonans-NE vândut Iranului a reperat și urmărit cu succes avioane de luptă americane F-35 chiar în afara granițelor țării.

Ultimele stiri

  • Primarul Capitalei, Nicuşor Dan: „Am nenumărate lucruri pe care mi le reproşez” – VIDEO
  • Nicolae Ciucă îşi lansează cartea: Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic
  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Exit mobile version