Cauta

A supraviețuit Hiroshimei și i-a făcut pulovere lui Steve Jobs. Creatorul japonez de modă Issey Miyake a murit la 84 de ani

A supraviețuit Hiroshimei și i-a făcut pulovere lui Steve Jobs. Creatorul japonez de modă Issey Miyake a murit la 84 de ani

Și-a început cariera în Franța înainte de a deveni o vedetă internațională a modei, contribuind la inovarea acesteia, în special prin utilizarea de noi materiale.

Issey Miyake, a cărui carieră s-a întins pe mai bine de jumătate de secol, a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat marți o angajată a biroului său din Tokyo, Japonia, refuzând să fie numită și fără a da alte detalii despre moartea stilistului. Postul public de televiziune din Japonia a anunțat, de asemenea, moartea sa.

I-a furnizat pulovere lui Steve Jobs

Preferând să se descrie pe sine însuși ca fiind mai degrabă un „creator de îmbrăcăminte” decât un designer, a făcut parte din valul de tineri designeri japonezi care au adus o gură de aer proaspăt în haute couture-ul parizian din anii 1970.

Este cunoscut în special pentru faptul că a realizat haine compuse dintr-o singură bucată de țesătură („A-POC, A Piece Of Cloth”), fără cusături, optimizând astfel mișcarea, fluiditatea și confortul.

Linia sa „Pleats Please”, care a perfecționat tehnica pentru a face ca hainele să nu se încrețească, și-a lăsat, de asemenea, amprenta.

Lansată în 2010, linia sa „Bao Bao” de genți geometrice și în relief i-a sporit și mai mult aura. Issey Miyake a fost, de asemenea, furnizorul celebrelor pulovere negre cu guler înalt ale lui Steve Jobs, cofondatorul și fostul șef al Apple.

Coșmarul Hiroshima l-a urmărit toată viața

Născut la 22 aprilie 1938 la Hiroshima, în vestul Japoniei, Issey Miyake avea șapte ani la 6 august 1945, când Statele Unite au aruncat prima bombă atomică din istorie asupra orașului său natal, ucigând 140.000 de persoane și traumatizându-i pe supraviețuitori pe viață.

„Când închid ochii, încă mai văd lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le trăiaască vreodată: o lumină roșie orbitoare, norul negru la scurt timp după aceea, oameni care alergau în toate direcțiile încercând cu disperare să scape – îmi amintesc totul”, a declarat el în 2009 pentru a pleda pentru dezarmarea nucleară, scrie France 24.

Mama sa a murit la trei ani după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial din cauza radiațiilor produse de bombă. Și el însuși a îndurat mari dureri fizice care l-au împiedicat să meargă. Dar, pentru o lungă perioadă de timp, Issey Miyake a evitat să vorbească despre experiența sa de supraviețuitor al Hiroshimei, de teamă să nu fie etichetat ca atare sau să nu pară „patetic”.

După ce a absolvit Universitatea de Arte Frumoase Tama din Tokyo, Issey Miyake s-a mutat la Paris în 1965 și a studiat la școala Chambre syndicale de la Couture din Paris.

A lucrat mai întâi ca ucenic la Guy Laroche și apoi la Givenchy. Dar viziunea sa asupra modei a fost influențată în principal de revolta studențească din mai 1968 de la Paris: în loc să creeze haine pentru câțiva privilegiați, el a decis să inventeze haine universale și practice, „precum blugii și tricourile”, avea să spună mai târziu.

În 1970 și-a înființat studioul de design în Tokyo, iar primii săi buticuri s-au deschis câțiva ani mai târziu în Tokyo și Paris. De-a lungul anilor ’80, pe măsură ce numărul magazinelor care îi purtau marca a crescut, Issey Miyake și-a făcut stilul să strălucească prin utilizarea unor materiale nemaiîntâlnite până atunci în modă (plastic, sârmă, hârtie japoneză făcută manual, păr de cal, rafie etc.). Arta japoneză a pliajului (origami) l-a inspirat și ea. Împreună cu cercetători în domeniul textil și ingineri de modele din laboratorul său de cercetare și dezvoltare, a creat, de asemenea, o fibră sintetică dintr-un material chimic reciclat, în parteneriat cu o firmă japoneză.

 

Ultimele stiri

  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Băsescu, reacție tranșantă: „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei”
  • România, ţară exotică! Ce au început să cultive agricultorii noştri
  • Pompierii, în alertă! Incendiu la o magazie din Portul Constanţa. Focul se manifesta pe o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi
  • Exit mobile version