Cauta

20 de milioane de oamenii ar putea muri de foame! Criza alimentară își arată colții

Explozia acestei bombe cu ceas se va propaga din continentul cel mai vulnerabil: Africa.

Creșterile abrupte ale prețurilor internaționale la alimente și carburanți de la invazia rusă în Ucraina au făcut ca alte milioane de africani să se confrunte cu foametea și insecuritatea alimentară în acest an, a avertizat ONU.

Țările sărace de pe continent se confruntă deja cu  o „urgență alimentară fără preceden, în parte  din cauza războiului din Ucraina”.

“Conflictul a declanșat creșterea globală a prețurilor la combustibil, îngrășăminte și, de asemenea, ulei comestibil și zahăr și, în special, grâu. Acest lucru aduce șocuri semnificative sistemului”, a declarat Ahmed Shide, ministrul de finanțe al Etiopiei, pentru Financial Times.

Într-o zonă care se întinde din nordul Keniei până în Somalia și în mari părți ale Etiopiei, până la 20 de milioane de oameni ar putea muri de foame în 2022, potrivit estimărilor FAO,  Organizația  pentru Alimentație și Agricultură a ONU.

Peste 40 de milioane de oameni din Sahel și Africa de Vest se confruntă în acest an cu o insecuritate alimentară acută, față de 10,8 milioane de oameni în urmă cu trei ani.

Înainte de război, Rusia și Ucraina reprezentau o pondere de două cifre din importurile de grâu în peste 20 de țări din Africa subsahariană, inclusiv Madagascar, Camerun, Uganda și Nigeria. Eritreea se bazează pe aceste două țări pentru toate importurile sale de grâu.

Creșterea prețurilor de consum în Africa sub-sahariană va depăși 12,2% în acest an – cea mai mare din aproape două decenii. În Etiopia, prețurile alimentelor au crescut cu 42,9% în aprilie față de aceeași lună a anului precedent.

Chiar și Nigeria, un producător de petrol și membră a OPEC, a fost lovită de prețurile internaționale la alimente și la combustibil. Prețul pâinii în Lagos a crescut de la 300 de naira (0,72 USD) înainte de pandemie la 700 de naira în acest an, potrivit Renaissance Capital.

Există temeri că prețurile mai mari la alimente ar putea alimenta tulburări în țările mai sărace, unde mâncarea reprezintă o parte mai mare din cheltuielile zilnice decât în națiunile dezvoltate.

În timpul crizei alimentare din 2007-2008, care a fost cauzată de creșterea prețurilor la energie și de seceta din regiunile agricole, aproximativ 40 de țări s-au confruntat cu tulburări sociale. Mai mult de o treime dintre aceste țări se aflau pe continentul african.

Ultimele stiri

  • Ne facem de râs! Nu avem bani ca să ne trimite sportivii la Jocurile Olimpice 2024. Mişcarea de ultimă oră a Guvernului
  • BEC a stabilit ordinea candidaturilor pe buletinele de vot pentru europarlamentare. Cine deschide lista
  • 20.500 de euro în China și 42.000 de euro în UE. Bruxelles pierde războiul mașinilor electrice cu Beijingul?
  • Momentul adevărului. Prosumatorii creează dezechilibre uriașe în sistem
  • Nicușor Dan, Paulică Lambrino și frizeria
  • Europa nu-și poate permite să se decupleze de China!
  • Cea mai puternică armată din lume nu are încredere în inteligența artificială?
  • Habemus… campioana!
  • Incendiu puternic în nordul Capitalei. Fumul gros, vizibil de la mare distanță/S-a emis RO-ALERT
  • Accident în Capitală. Au fost implicate un autobuz și un autoturism/Mai mulți călători, la spital
  • Exit mobile version