Cauta

Situație explozivă la Ambulanță. Arafat s-a dus cu pâra la Ciucă

Gheorghe Chiș: ”Dacă Arafat este atât de indispensabil, să-l ia Ciucă la el, dar să nu nenorocească serviciile publice de ambulanță”

Sindicatele din serviciile de ambulanță amenință cu proteste la Guvern și cu grevă în sistem, după ce problemele grave cu care se confruntă nu și-au găsit rezolvare. Blocajul s-a accentuat odată cu războiul dintre Raed Arafat și ministrul Alexandru Rafila, dat fiind faptul că șeful DSU nu vrea să renunțe la coordonarea serviciilor de ambulanță, după ce le-a dus la un pas de desființare. La ultima ședință a Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic, Raed Arafat s-a enervat pe ministrul Rafila și anulat întrunirea, amenințând că se duce să se plângă la premierul Nicolae Ciucă.

Comunicarea dintre șeful DSU, Raed Arafat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este și acum inexistentă. La ultima convocare a Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic, de la sfârșitul lunii decembrie a anului 2022, Arafat s-a enervat când Rafila l-a întrebat de ce nu a respectat legea care prevedea întrunirea comisiei de două ori pe lună și a declarat închisă ședința.

”Convocarea Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic (CIMST), al cărei președinte este Raed Arafat, a avut loc abia în ultimele zile ale anului 2022, după ce aproape un an de zile nu a fost făcută, în condițiile în care legea prevede obligativitatea întrunirii CIMST de două ori pe lună. La ultima ședință, ministrul Alexandru Rafila i-a pus câteva întrebări lui Raed Arafat, printre care i-a cerut, atât verbal cât și printr-o adresă scrisă, să-i spună motivele pentru care Comisia nu a fost convocată din aprilie până atunci și de ce nu a cerut premierului să notifice un alt președinte al comisiei, având în vedere că există în comisie membri cu rang de ministru. Acest lucru l-a deranjat pe Raed Arafat, care a declarat ședința închisă din acel moment, spunând că se va duce la premierul Nicolae Ciucă”, ne-a declarat Gheorghe Chiș, președintele Federației Naționale Sindicale ”Ambulanța” din România.

Criză de mașini

CIMST are obligația de a aviza tot ceea ce înseamnă organizarea, dezvoltarea, funcționarea serviciilor de ambulanță și unităților de primire a urgențelor. Sindicaliștii spun că nu există posibilitatea în acest moment și nici în următorii doi ani să se achiziționeze ambulanțe noi, iar ambulanțele actuale necesită reparații costisitoare, dat fiind parcul învechit.

”Din totalul ambulanțelor, doar 40% sunt funcționale, iar dintre acestea, 20% și-au depășit de mult norma de casare și nu ar mai trebui să circule. Nu s-a făcut nimic până acum și vrem să știm ce facem, mai existăm, mai este nevoie de noi sau se urmărește desființarea serviciului. Raed Arafat își cumpără clădire pentru IGSU cu 24 de milioane de euro și noi nu avem mașini de intervenție pentru a salva viața pacienților. Dacă s-ar fi achiziționat cele 4.000 de ambulanțe, conform contractului cadru pe 2019-2022, situația ar fi fost alta, dar șeful DSU nu a vrut”, ne-a precizat Gheorghe Chiș, președintele Federației ”Ambulanța”. Acesta mai arată că, după protestul sindicaliștilor din 22 noiembrie 2022, cei de la DSU s-au deplasat prin județe și au verificat ambulanțele. ”Au verificat dacă mașinile au triunghiuri reflectorizante sau dacă au trusa de prim-ajutor impusă de RAR, când noi avem trusă de resuscitare. Au început să ancheteze unde au fost mașinile în diferite zile, alte acte ale administrației. Pentru că ministrul Sănătății nu a avizat aceste controale, nu au putut să dea și amenzi și au spus, apoi, că au venit doar într-o inspecție. Deci ce fac, se plimbă pe banii publici numai ca să se răzbune pe alte persoane? Cineva ar trebui să le impute aceste sume”, ne mai spune Gheorghe Chiș.

Personalul DSU, aproape cât al Ministerului Sănătății

În perioada aceasta, o comisie tehnică din partea serviciilor de ambulanță lucrează la un proiect de ordin de ministru, la solicitarea lui Alexandru Rafila, prin care să se stabilească normativul de ambulanțe necesar pentru serviciile publice de ambulanță, semnalează sindicaliștii din sistem. ”Avem un deficit de personal de peste 50%, că la noi s-au tot tăiat posturi, în timp ce la alte ministere și departamente s-au tot creat. De exemplu, DSU are o structură aprobată de 284 de posturi, cu trei direcții, și vorbim de birocrați, care ne cer toată ziua situații peste situații, nu de personal operativ. DSU are personal aproape cât Ministerul Sănătății, care gestionează un întreg sistem de sănătate”, a mai afirmat Gheorghe Chiș, președintele Federației ”Ambulanța”.

Ultimele stiri

  • Amiralul Horatio Nelson are de gând să elibereze Crimeea în doi timpi și trei mișcări
  • Alege ce citești
  • Iohannis cu Geoană, rocada mică, beleaua mare
  • S-a spart buba angajărilor pe pile la ANRE
  • 300.000 de lire sterline pentru „Șervețelul Messi”!
  • Real Madrid, propulsată în finală, cu orice preț
  • Sincronizare suspectă. România intră în febra pregătirilor pentru un atac nuclear
  • Deficitul prăbușește standardele MAI. S-a dat dezlegare la tatuaje pentru polițiști
  • Imagini impresionante. Zăpadă de peste 4 metri pe Transfăgărășan/Drumarii lucrează în zona cea mai dificilă. „Acum începe greul!” – VIDEO
  • O vară crudă pentru investitori
  • Exit mobile version