Cauta

Ordin MS: Decesele se declară Covid chiar și cu două teste negative

Definițiile de caz pentru noul coronavirus, actualizate de Institutul Național de Sănătate Publică pentru profesioniștii din sănătate, impun medicilor să declare decese Covid, chiar și cu două teste negative. Totodată, este reconfirmat faptul că trebuie trecut Covid-19 pe certificatul de deces pentru toate persoanele la care virusul a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces.

Dacă medicul consideră acest lucru, Covid-19 trebuie trecut drept cauză a decesului chiar și în cazul a două teste PCR negative, se arată într-un document al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). ” Decesul cu Covid-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu Covid-19, cu excepția situațiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relație cu Covid-19 (ex.traumatism, hemoragie acută majoră etc) și la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală și momentul decesului. Decesul la un pacient confirmat cu Covid-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de exemplu cancer, afecțiuni hematologice etc.) și Covid-19 trebuie raportat ca și cauză a decesului, independent de condițiile medicale pre-existente care se suspectează că au favorizat evoluția severă a Covid-19. Covid-19 trebuie menționată pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care Covid-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces. De asemenea, menționăm că, potrivit Ordinului MS nr.961/2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus Covid-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, cazurile confirmate Covid soldate cu deces la care testele RT-PCR în dinamică din spută/aspirat bronșic sunt negative (2 teste) pot fi considerate deces datorat infecției cu SARS-CoV-2 dacă clinicianul evidențiază semne și simptome înalt sugestive și decesul este corelat cu evoluția clinică determinată de Covid. În situația în care apare necesitatea clarificării cauzei decesului, se indică examene RT-PCR din țesut pulmonar recoltat de către medicul specialist anatomie patologică/medicină legală fără a fi necesară necropsia”, se precizează în documentul oficial al INSP.

Toate simptomele sunt suspecte

Potrivit ultimelor precizări ale Institutului Național de Sănătate Publică, este considerată suspectă Covid-19 orice persoană cu infecție respiratorie acută (debut brusc cu cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respirație, orice persoană cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie, precum și orice persoană cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră, tuse și dificultate în respirație), care necesită spitalizare peste noapte. În cazul copiilor cu vârsta de până la 16 ani, sunt considerați suspecți toți cei care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentația. Contact apropiat, adică cel cu risc de a fi infectat, este definit de INSP ca persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu Covid, persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de Covid (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor), persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de Covid (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă), persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de Covid la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minim 15 minute sau persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m.

Ultimele stiri

  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO
  • Telefoanele de urgență de pe autostradă au ajuns piese de muzeu. De ce e bine să te bazezi numai pe telefonul mobil, pe străzile din România
  • Cum se ţine postul negru în Vinerea Mare 2024. Rugăciunea pe care e bine să o rostești
  • Ce pensie va încasa Klaus Iohannis peste doar câteva luni. Românii care au muncit o viaţă întreagă doar visează la o astfel de „recompensă”
  • Prima noapte de distracţie la Mamaia, în sezonul estival 2024. Cum au petrecut tinerii în cluburile de fiţe
  • Bilanț cumplit după surparea unei autostrăzi, în China. Numărul morților a crescut la 36/Sunt zeci de răniți
  • Tradiţii şi obiceiuri de Joia Mare, înainte de Paştele 2024. De ce nu se lucrează în această zi
  • Incident înspăimântător în Capitală! Brațul unei macarale a căzut peste o mașină parcată
  • Pandemia a trecut, „sechelele” rămân! AstraZeneca recunoaște că vaccinul său are un efect secundar grav
  • Exit mobile version