Cauta

Tătaru dă liber la internări! Fără teste Covid!

Tătaru spune că bolnavii fără simptome sunt internați fără teste. Spitalele îl contrazic

Deși pare aproape un fake news, având în vedere ceea ce se întâmplă, de fapt, în spitale, ministrul Sănătății a transmis oficial Avocatului Poporului că nici vorbă de testare covid la internare, în afara celor cu simptome vizibile. Pentru personalul medical din unitățile sanitare, însă, toți pacienții sunt tratați ca posibili suspecți de Covid.

Internarea nu este condiționată de testarea Covid, a precizat Ministerul Sănătății, într-o adresă oficială, trimisă instituției Avocatului Poporului,drept răspuns la problema ridicată.Considerând că rezolvarea urgențelor medicale (altele decât cele generate de COVID-19), cât și internările programate sunt de maximă importanță pentru respectarea dreptului la sănătate al oamenilor, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a întreprins demersuri la Ministerul Sănătății. ”Referitor la solicitarea efectuării testului RT-PCR, potrivit prevederilor Ordinului ministrului sănătății nr. 828/2020 cu modificările și completările ulterioare, la prezentarea în spital se realizează triajul tuturor persoanelor și, în funcție de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, în zona-tampon vor primi toată asistența medicală necesară pentru afecțiunea/afecțiunile lor până la sosirea rezultatului acestui test. Pacienții care în urma triajului nu au motiv să fie considerați cazuri suspecte pentru infecția cu SARS-CoV-2 vor fi internați în secțiile aferente patologiei pe care o prezintă, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între pacienți”, se arată în răspunsul oficial al Ministerului Sănătății.

Nicio problemă pentru bolnavi

Potrivit adresei Ministerului Sănătății, începând din data de 15.05.2020 au fost reluate internările și intervențiile chirurgicale programate, precum și activitatea din ambulatorii, iar în ceea ce privește situația pacienților care nu sunt suspecți COVID-19, în urma triajului, aceștia vor fi internați în secțiile aferente patologiei fără RT-PCR. Pacienții suspecți vor fi internați în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testați prin RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, testări decontate unităților sanitare prin Programul Național de Boli Transmisibile Prioritare, susține Ministerul Sănătății. ”Așadar, persoanele care reprezintă urgențe medicale sau sunt programate pentru internare, nu trebuie să fie condiționate de efectuarea unui test COVID-19 în prealabil și de prezentarea rezultatului acestuia la internare, iar în situația în care o unitate spitalicească solicită unei persoane altceva, aceasta are inclusiv posibilitatea de se adresa instanței judecătorești”, a precizat Avocatul Poporului.

Ce spune Ordinul ministrului Sănătății?

În Ordinul ministrului Sănătății nr.828/2020 scrie, însă, cu totul altceva și anume că pacienții, in corpore, trebuie considerați suspecți de Covid. ”Întrucât în contextul actual al evoluției transmiterii comunitare a SARS-CoV-2 în România, toți pacienții care se internează trebuie considerați ca fiind potențial infectați, ceea ce va determina o epuizare mai rapidă a spațiilor de izolare și un consum sporit de echipamente de protecție”, se arată în ordin. Ulterior, același act normativ prevede că”pacienții, care, în urma triajului, nu au motiv să fie considerați cazuri suspecte pentru infecția cu SARS-CoV-2, vor fi internați în secțiile aferente patologiei pe care o prezintă, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între pacienți”. Experiența acumulată în această perioadă a determinat o precauție extremă a personalului medical, care, așa cum spune și Ordinul de ministru, consideră orice pacient o sursă de infectare și acționează în consecință, refuzând internarea fără test Covid, efectuat ori în spital, cu perioada de așteptare de 48 de ore printre ceilalți suspecți Covid, ori pe cont propriu, de către pacienții care vor să fie tratați.

Ultimele stiri

  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO
  • Telefoanele de urgență de pe autostradă au ajuns piese de muzeu. De ce e bine să te bazezi numai pe telefonul mobil, pe străzile din România
  • Cum se ţine postul negru în Vinerea Mare 2024. Rugăciunea pe care e bine să o rostești
  • Ce pensie va încasa Klaus Iohannis peste doar câteva luni. Românii care au muncit o viaţă întreagă doar visează la o astfel de „recompensă”
  • Prima noapte de distracţie la Mamaia, în sezonul estival 2024. Cum au petrecut tinerii în cluburile de fiţe
  • Bilanț cumplit după surparea unei autostrăzi, în China. Numărul morților a crescut la 36/Sunt zeci de răniți
  • Tradiţii şi obiceiuri de Joia Mare, înainte de Paştele 2024. De ce nu se lucrează în această zi
  • Incident înspăimântător în Capitală! Brațul unei macarale a căzut peste o mașină parcată
  • Pandemia a trecut, „sechelele” rămân! AstraZeneca recunoaște că vaccinul său are un efect secundar grav
  • Exit mobile version