Cauta

Rachetele NATO, orientate spre Rusia

Polonia si statele baltice au cerut NATO  sa redirectioneze scutul antiracheta catre Rusia, din cauza temerilor ca Moscova va intreprinde actiuni militare fatise in Ucraina. Cererea a generat polemica in sanul Aliantei Nord-Atlantice, care acum este pusa la grea incercare – culmea – nu de inamici, ci de propriii membri, carora trebuie sa le raspunda (inclusiv Romaniei) la intrebarea: ii  va ajuta sau nu, vreodata, in caz de conflict militar?

NATO a facut exercitii navale militare inclusiv in Marea neagra, in plin conflict ucrainean

Un articol publicat in Der Spiegel si citat de Euractiv.ro pune pe jar decidentii Aliantei Nord-Atlantice. Statele membre est-europene, mai exact Polonia, Lituania, Estonia si Letonia, au cerut NATO  redirectionarea sistemului de aparare antiaeriana. Redirectionarea este dorita in asa fel incat scutul sa ofere protectie si fata de o eventuala amenintare a Rusiei, din cauza  temerilor ca Moscova ar interveni militar in Ucraina. Cererea a pus pe jar conducerea aliantei militare, deoarece exista o opozitie mai mult sau mai putin vehementa din partea Germaniei, de pilda, care respinge orice demersuri ce ar putea deranja in vreun fel „ursul” de la Kremlin.

Provocare pentru Alianta

Summitul NATO are loc saptamana viitoare, in Tara Galilor, iar cele patru tari le-au solicitat celorlalti membri NATO sa se puna de acord asupra unui acord in cadrul intalnirii, care sa permita punerea in aplicare propunerii lor. Pe de alta parte, ceilalti oponenti avertizeaza ca planul de redirectionare a scutului ar putea reprezenta o provocare inutila la adresa Moscovei, in conditiile in care, de mai multi ani, NATO incearca sa convinga Rusia ca scutul antiracheta nu este indreptat impotriva ei, ci impotriva unor state din Orientul Mijlociu. Ramane de vazut daca vor fi sau nu discutate temerile si propunerea celor patru tari est-europene privind reorientarea scutului antiracheta. NATO va trebui sa faca insa fata unei mari provocari, venite chiar din sanul ei: isi  va ajuta sau nu aliatii – inclusiv pe Romania – vreodata, in caz de conflict militar?

[poll id=”827″]

Ultimele stiri

  • BEC a stabilit ordinea candidaturilor pe buletinele de vot pentru europarlamentare. Cine deschide lista
  • 20.500 de euro în China și 42.000 de euro în UE. Bruxelles pierde războiul mașinilor electrice cu Beijingul?
  • Momentul adevărului. Prosumatorii creează dezechilibre uriașe în sistem
  • Nicușor Dan, Paulică Lambrino și frizeria
  • Europa nu-și poate permite să se decupleze de China!
  • Cea mai puternică armată din lume nu are încredere în inteligența artificială?
  • Habemus… campioana!
  • Incendiu puternic în nordul Capitalei. Fumul gros, vizibil de la mare distanță/S-a emis RO-ALERT
  • Accident în Capitală. Au fost implicate un autobuz și un autoturism/Mai mulți călători, la spital
  • Protest spontan la Registrul Comerțului București. Activitatea cu publicul, suspendată/Ce solicitări au salariații
  • Exit mobile version