Cauta

BNR, acuzata ca nu si-a respectat obligatia de a finanta bancile

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, preciza in 2008 ca, prin statut, BNR are obligatia de a injecta lichiditati in sistemul bancar. Analistii sustin ca obligatia nu a fost respectata, iar BNR a preferat sa vanda bancilor obligatiuni de stat, la dobanzi mai mari decat dobanda de politica monetara, fapt ce a contribuit la recesiune.

Florin Citu sustine ca Mugur Isarescu nu s-a prea tinut de cuvant

Mugur Isarescu a tinut in 14 octombrie 2008 un discurs in fata Parlamentului Romaniei, prezentand evolutia situatiei financiare externe ca fiind o criza  financiara internationala fara precedent dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial. Referindu-se la finantarea bancilor in vreme de criza, seful BNR mentiona ca institutiile trebuie sa aiba planuri de urgenta pentru situatii speciale, insa, oricum, ele pot apela si la Banca Nationala, ca imprumutator de ultima instanta. „Prin lege suntem, deci, obligati, daca apare vreo problema de lichiditate in sistem, sa asiguram lichiditatea necesara”, sustinea Isarescu in 14 octombrie 2014. Analistul Florin Citu considera insa ca BNR nu s-a achitat de aceasta obligatie.

„Pisica” recesiunii, in curtea BNR

Mugur Isarescu

Datele publicate de BNR arata ca piata interbancara a avut deficit de lichiditate incepand cu luna octombrie 2008, exact luna in care Isarescu spunea in Parlament ca piata internbancara are excedent. Florin Citu afirma pe blogul sau ca deficitul de lichiditate s-a accentuat pe tot parcursul anului 2009, iar BNR a oferit injectii de lichiditate in octombrie 2008 si aprilie 2009, la costuri egale cu dobanda de politica monetara. In lipsa altor injectii de lichiditate, sistemul bancar a trebuit sa se imprumute de la BNR, in schimbul obligatiunilor de stat, la o dobanda mult mai mare decat daca BNR ar fi injectat lichiditate. Catu sustine ca acest comportament al BNR a dus la cresterea dobanzilor doar prin faptul ca banca centrala a refuzat sa injecteze lichiditate, desi era obligata prin lege. „BNR se pare ca nu a respectat legea si nu a respectat ce a promis in Parlamentul Romaniei. Ar fi interesant sa vedem o comisie care sa investigheze deciziile din acel moment. In al doilea rand, avem mai multe dovezi care arata ca recesiunea din 2009 si criza care a urmat in Romania are cauze monetare”, a mai spus  Citu, plasand „pisica” recesiunii in curtea BNR.

Ultimele stiri

  • Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine
  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO
  • Telefoanele de urgență de pe autostradă au ajuns piese de muzeu. De ce e bine să te bazezi numai pe telefonul mobil, pe străzile din România
  • Cum se ţine postul negru în Vinerea Mare 2024. Rugăciunea pe care e bine să o rostești
  • Ce pensie va încasa Klaus Iohannis peste doar câteva luni. Românii care au muncit o viaţă întreagă doar visează la o astfel de „recompensă”
  • Prima noapte de distracţie la Mamaia, în sezonul estival 2024. Cum au petrecut tinerii în cluburile de fiţe
  • Bilanț cumplit după surparea unei autostrăzi, în China. Numărul morților a crescut la 36/Sunt zeci de răniți
  • Tradiţii şi obiceiuri de Joia Mare, înainte de Paştele 2024. De ce nu se lucrează în această zi
  • Incident înspăimântător în Capitală! Brațul unei macarale a căzut peste o mașină parcată
  • Exit mobile version