Cauta

MAE: Acuzele privind incalcarea Tratatului INF prin amplasarea facilitatii antiracheta la Deveselu, nefondate

In conditiile in care, seara trecuta, s-a mediatizat avertismentul venit din directia unui inalt oficial din cadrul MAE rus, atat la adresa Romaniei, cat si a Statelor Unite, cu privire la scutul antiracheta de la Baza de Deveselu (din judetul Olt), si la varianta de a renunta la el „pana nu e prea tarziu”, reprezentantii Ministerului roman de Externe au emis un punct de vedere.

(foto: wikipedia)

Referindu-se la faptul ca recenta declaratie a directorului departamentului de neproliferare si controlul armamentelor din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, facute la New York, si despre care spun ca „nu aduce elemente de noutate”, reprezentantii ministerului condus de catre Bogdan Aurescu au tinut sa sublinieze, prin intermediul unui comunicat, faptul ca afirmatiile cu pricina, privind o eventuala incalcare a Tratatului INF, nu au o baza reala.

MAE aminteste faptul ca, in cateva randuri, dar si recent, la un eveniment organizat de institutia romana, „Romania si SUA au reiterat natura exclusiv defensiva a sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Europa, precum si utilizarea sa in scop de legitima aparare, in conformitate cu prevederile Cartei ONU si ale dreptului international„.

Astfel ca, se mai arata in comunicatul MAE, „acuzele cu privire la incalcarea Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) prin amplasarea facilitatii antiracheta Aegis Ashore la Baza militara Deveselu sunt nefondate”. Detaliind pe marginea prevederilor trecute in tratatul amintit, Ministerul de Externe aminteste faptul ca ele „vizeaza rachete care angajeaza tinte la sol. Tratatul nu se aplica dezvoltarii si testarii interceptorilor care angajeaza tinte aflate in aer, cum sunt interceptorii SM-3 tip I B care vor fi amplasati la facilitatea antiracheta din cadrul Bazei militare Deveselu”, dar si ca, „in acelasi timp, sistemul Aegis Ashore nu a fost si nu va fi testat pentru a lansa alt tip de interceptori decât cei folositi pentru angajarea tintelor aeriene”.

Ultimele stiri

  • Prima noapte de distracţie la Mamaia, în sezonul estival 2024. Cum au petrecut tinerii în cluburile de fiţe
  • Bilanț cumplit după surparea unei autostrăzi, în China. Numărul morților a crescut la 36/Sunt zeci de răniți
  • Tradiţii şi obiceiuri de Joia Mare, înainte de Paştele 2024. De ce nu se lucrează în această zi
  • Incident înspăimântător în Capitală! Brațul unei macarale a căzut peste o mașină parcată
  • Pandemia a trecut, „sechelele” rămân! AstraZeneca recunoaște că vaccinul său are un efect secundar grav
  • Sebastian Burduja îl critică pe Nicușor Dan pentru refuzul de a avea o debatere: „E o lipsă de respect”
  • Veste despre recalcularea pensiilor, de la cel mai înalt nivel. Ce s-a întâmplat cu 99,9% dintre dosare
  • Comunicat de presă Comuna RADOVAN
  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Exit mobile version