Cauta

Beneficiile orezului brun

Este clar faptul ca orezul brun este net superior celui alb, cel din urma fiind doar o ramasita a celui brun, din punct de vedere nutritiv.

Cerealele integrale au mai multi nutrienti si grasimi sanatoase decât cele procesate. Stratul exterior al orezului, cel maro, imediat de sub invelisul necomestibil, este extrem de sanatos pentru organism. Acesta se inlatura de obicei si se foloseste pentru obtinerea uleiului comestibil, ramânând doar partea de interior, alba, a bobului.

Beneficii
Atât orezul alb, cât si cel brun au cam acelasi numar de calorii, carbohidrati, proteine si grasimi. Dar cel brun are in plus numeroase vitamine si minerale:
– Magneziul: ajuta la reducerea simptomelor astmului, scade tensiunea arteriala, reduce frecventa migrenelor si riscul infarctului sau al atacului cerebral.
– Manganul: ajuta oasele sa ramâna sanatoase mai mult timp si sintetizeaza colesterolul si acizii grasi.
– Seleniul: iti protejeaza celulele de radicalii liberi si regleaza functionarea tiroidei.
– Vitaminele B1, B2, B3, B6 si fibrele iti intaresc de asemenea organismul.

Scade colesterolul
Orezul brun contine gama-orizanol, un compus care are abilitatea de a scadea colesterolul. Intr-un studiu aparut in Jurnalul American de Nutritie, voluntarii ce aveau un colesterol marit si au consumat orez integral au observat o imbunatatire a starii de sanatate, pe când cei care au consumat orez alb nu au resimtit nicio schimbare. Si uleiul facut din orez brun este mai sanatos decât cel din floarea-soarelui, cel dintâi scazând numarul trigliceridelor.

Ajuta in cazul diabetului de tip 2
Orezul integral este mai bun pentru cei care sufera de diabet de tip 2 si hiperglicemie decât cel procesat. Studiile au demonstrat ca glicemia era cu 12-19 procente mai scazuta la cei care consumau orezul ca atare decât curatat de stratul nutritiv.

Previne cancerul
Inositol-hexafosfatul este o molecula gasita in fibrele unor alimente printre care si orezul brun, despre care s-a demonstrat ca are proprietati anticancerigene. Se fac cercetari pentru a stabili gradul sau de importanta.

Mentine silueta
O regula de baza a alimentatiei sanatoase este sa consumi alimente cu un indice glicemic scazut, precum legume si fructe proaspete, dar si cereale integrale. Un studiu de la Harvard, efectuat pe 74.000 femei, arata clar faptul ca acelea care consuma cereale integrale cântaresc mai putin decât celelalte si au cu 49 procente mai putine sanse sa devina obeze.
Dupa procesare, orezul mai are doar 55 la suta dintre elementele initiale si acesta este uneori imbunatatit cu vitaminele B si fier.

Ultimele stiri

  • Ce pensie va încasa Klaus Iohannis peste doar câteva luni. Românii care au muncit o viaţă întreagă doar visează la o astfel de „recompensă”
  • Prima noapte de distracţie la Mamaia, în sezonul estival 2024. Cum au petrecut tinerii în cluburile de fiţe
  • Bilanț cumplit după surparea unei autostrăzi, în China. Numărul morților a crescut la 36/Sunt zeci de răniți
  • Tradiţii şi obiceiuri de Joia Mare, înainte de Paştele 2024. De ce nu se lucrează în această zi
  • Incident înspăimântător în Capitală! Brațul unei macarale a căzut peste o mașină parcată
  • Pandemia a trecut, „sechelele” rămân! AstraZeneca recunoaște că vaccinul său are un efect secundar grav
  • Sebastian Burduja îl critică pe Nicușor Dan pentru refuzul de a avea o debatere: „E o lipsă de respect”
  • Veste despre recalcularea pensiilor, de la cel mai înalt nivel. Ce s-a întâmplat cu 99,9% dintre dosare
  • Comunicat de presă Comuna RADOVAN
  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • Exit mobile version