Cauta

Casele de Ajutor Reciproc, «atac» la sistemul bancar

Daca pe vremea comunismului si chiar si dupa ’90, Casele de Ajutor Reciproc erau un colac de salvare pentru pensionari, acum, pe timp de criza, pot deveni adevarate Arce ale lui Noe pentru o natiune intreaga. Mai ales in conditiile in care sistemul de creditare bancar este blocat, dar si blamat pentru dobinzile si comisioanele mari.

*Cu peste 30% a crescut numarul membrilor CAR in ultimele luni in toata tara*

In mod traditional, la Casele de Ajutor Reciproc apeleaza, pe linga pensionari, si salariati cu salarii mici sau medii. Dar acum, din motiv de criza, salariile mici si medii tind sa devina o regula, de aici si interesul tot mai crescut fata de Casele de Ajutor Reciproc.

*Asociatii nonprofit*

CAR-urile sint asociatii nonprofit care-si propun dezvoltarea legaturilor de solidaritate si intrajutorare materiala a membrilor sai, prin constituirea de economii cu dobinzi bune si acordarea de imprumuturi rapide in conditii avantajoase. In plus, Casele de Ajutor Reciproc din România sint independente in raporturile cu alte organizatii politice sau obstesti, organisme economice, de stat, administrative sau sindicale. Suna bine nu-i asa? Singurul dezavantaj ar fi ca nu pot fi luate imprumuturi prea mari. Dar, pe masura ce CAR-urile vor avea tot mai multi membri si imprumuturile mari vor fi posibile.

*Dobinzi “omenesti”*

Dobinzile rezonabile si lipsa comisioanelor de administrare sau de rambursare anticipata fac din casele de ajutor reciproc o sursa de finantare ce concureaza cu bancile comerciale. De exemplu, cu o mica economie intr-un CAR, printr-o cotizatie ce variaza intre 20 si 150 lei lunar, dupa cel putin trei luni de depuneri, se poate face un imprumut ce ajunge pina la de trei ori fondul. Imprumutul poate fi restituit mai lejer fata de banci, intrucit, spre exemplu, pentru o suma intre 3.600 si 7.900 lei ratele se intind pina la 36 de luni, iar sumele care depasesc 8.000 lei se pot restitui si in 48 de luni. Dobinda e de 1,5% aplicata in fiecare luna la sold, respectiv 9,75% in termeni reali, pe an. Plus ca nu se platesc comisioane daca vrei sa restitui imprumutul, nu se ia niciun comision ca se studiaza dosarul si altele.

*Un exemplu…*

In luna martie, numarul membrilor noi inscrisi la CAR Teius, judetul Alba, a crescut simtitor, acest fenomen fiind inregistrat in mai multe judete din tara. De altfel, se estimeaza ca numai in ultimele luni numarul membrilor CAR a crescut in toata tara cu peste 30%. “La noi vin sa se imprumute persoane din toate categoriile de virsta. Daca inainte de criza economica se imprumutau mai mult persoane cu virste cuprinse intre 35 si 60 de ani, in perioada crizei cele mai multe imprumuturi sint facute persoanelor cu virste intre 18-45 de ani. Pe parcursul lunii martie, numarul membrilor noi inregistrati la noi a crescut cu 80 de persoane”, a declarat pentru citynews.ro Cristian Bota, seful CAR Teius.

*Cum devin membru CAR?*

Primul pas in obtinerea unui imprumut este de a deveni membru, bineinteles, persoana trebuie sa aiba venituri salariale si o virsta de peste 18 ani. Pentru a deveni membru este necesara plata unei taxe de inscriere ce difera de la o casa de ajutor la alta. Spre exemplu, „Speranta România” din Bucuresti are o taxa de inscriere de 150 de RON, „Triaj” – 5 lei, iar „Condor” – 10 lei.
lBogdan Panturu

Ultimele stiri

  • Tradiţii şi obiceiuri de Joia Mare, înainte de Paştele 2024. De ce nu se lucrează în această zi
  • Incident înspăimântător în Capitală! Brațul unei macarale a căzut peste o mașină parcată
  • Pandemia a trecut, „sechelele” rămân! AstraZeneca recunoaște că vaccinul său are un efect secundar grav
  • Sebastian Burduja îl critică pe Nicușor Dan pentru refuzul de a avea o debatere: „E o lipsă de respect”
  • Veste despre recalcularea pensiilor, de la cel mai înalt nivel. Ce s-a întâmplat cu 99,9% dintre dosare
  • Comunicat de presă Comuna RADOVAN
  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Exit mobile version