Cauta

Un om usor decalat

Onisor I., ardelean, om chibzuit, cumpara numai de ocazie – lucrurile noi nu-i inspirau nici un fel de incredere. In consecinta, luase pe un pret de nimic un televizor Sony Triniton, o bijuterie a tehnicii la acea vreme, verificat temeinic inainte de domnul care daduse anuntul la mica publicitate ca il vinde. Bijuteria tehnicii mai functionase citeva ore dupa ce o cumparase si isi daduse obstescul sfirsit, pacanind de doua ori infundat si umplind toata incaperea cu un fum negru si inecacios.
Ramas fara televizor pe timp nelimitat, Onisor I. isi culegea informatiile zilnice din ziare si reviste, pe care le capata tot de ocazie. Ziarele adunate te miri de unde aveau o vechime cuprinsa intre doua saptamini si citeva luni, lucru care nu il deranja citusi de putin; in timp ce lumea mergea inainte cu repeziciune, Onisor I. se punea la curent cu ultimele noutati de acum trei luni. Acest decalaj nu era de natura sa-i zdruncine increderea ca e un tip bine informat, motiv pentru care lua parte cu insufletire la orice fel de discutie, indiferent de tema dezbatuta.
Ajutat de faptul ca aduna publicatii dintre cele mai diverse, de la tabloide pina la revista „Filatelia”, Onisor I. putea etala o parere competenta despre orice. Stia cu exactitate ce masuri se impun pentru redresarea bursei din Hong-Kong (sa notam totusi faptul ca, la ora la care Onisor I. facea aceasta demonstratie de pricepere, bursa din Hong-Kong isi revenise de vreo patru luni), cum pot fi salvati niste ostatici care erau demult acasa si, in iarna lui’ 95, era convins ca, daca jucam in sistemul 4-4-2, trecem fara probleme de suedezi la Campionatul Mondial din ’94.
In anul 2000, acest om care percepea lumea cu citeva luni intirziere a primit o informatie valoroasa: cu o saptamina inainte de prabusirea FNI, a fost prevenit de iminenta acestui lucru si sfatuit sa-si retraga in graba banii. Soarta nu a fost prea inspirata incredintindu-i acest secret tocmai lui Onisor I., om care nu s-a increzut niciodata in vorbe, cuvintul tiparit fiind pentru el singura sursa credibila. Din pacate, ultima analiza pe care o citise intr-un ziar vechi de 6 luni se arata mai mult decit optimista in ce priveste evolutia FNI.
Cam asta a fost, pe scurt, povestea banilor pe care Onisor I. urma sa-i foloseasca pentru a-si cumpara un apartament.

Ultimele stiri

  • Telefoanele de urgență de pe autostradă au ajuns piese de muzeu. De ce e bine să te bazezi numai pe telefonul mobil, pe străzile din România
  • Cum se ţine postul negru în Vinerea Mare 2024. Rugăciunea pe care e bine să o rostești
  • Ce pensie va încasa Klaus Iohannis peste doar câteva luni. Românii care au muncit o viaţă întreagă doar visează la o astfel de „recompensă”
  • Prima noapte de distracţie la Mamaia, în sezonul estival 2024. Cum au petrecut tinerii în cluburile de fiţe
  • Bilanț cumplit după surparea unei autostrăzi, în China. Numărul morților a crescut la 36/Sunt zeci de răniți
  • Tradiţii şi obiceiuri de Joia Mare, înainte de Paştele 2024. De ce nu se lucrează în această zi
  • Incident înspăimântător în Capitală! Brațul unei macarale a căzut peste o mașină parcată
  • Pandemia a trecut, „sechelele” rămân! AstraZeneca recunoaște că vaccinul său are un efect secundar grav
  • Sebastian Burduja îl critică pe Nicușor Dan pentru refuzul de a avea o debatere: „E o lipsă de respect”
  • Veste despre recalcularea pensiilor, de la cel mai înalt nivel. Ce s-a întâmplat cu 99,9% dintre dosare
  • Exit mobile version