Cauta

Zilele NATO sunt numarate

Donald Trump critica din ce in ce mai violent UE, o agreseaza pe plan comercial, o ameninta pe plan militar, nu ezita sa incerce sa o destabilizeze. Pentru ca europenii il deranjeaza pe scena internationala. Circul facut in cele doua zile de summit NATO sta marturie.

Una calda alta recePana mea summit ul trece

Dupa ce, miercuri, s-a rastit ca un vataf la oile negre ale UE, in frunte cu Germania, nu consacra 2% din PIB al lor pentru Aparare, lasand tot greul pe umerii saracanei Americi, ieri Trump a dublat miza. Adica ideal ar fi sa plateasca 4% din PIB. Nimeni nu l-a intrebat: si daca nu ajung la 2% (daramite la 4%a?) ce fac? Nu mai sunt aparati de celebrul articol 5 al NATO? . ”NATO nu este o piata unde poti cumpara securitate”, a reactionat presedintele Bulgariei, Rumen Radev, spre deosebire de Klaus Iohannis care i-a tinut isonul flacaului de la Casa Alba: ”Impartirea echitabila a sarcinilor este necesara, nu putem sa acceptam ideea ca unii contribuie si altii beneficiaza”. Ieri, Iohannis a ”beneficiat” de anularea intalnirii cu Trump. Tot ieri, Trump a amenintat ca SUA pot parasi NATO in caz ca aliatii europeni nu umbla la PIB. Discursul ambiguu a continuat, la finalul summit-ului presedintele SUA exprimandu-se taman invers: elevii au promis sa-si majoreze bugetele Apararii pe cele mai inalte culmi (cu 33-40 de miliarde de dolari) , NATO e mai puternica ”decat cu doua zile in urma” ( „Ieri le-am spus ca sunt extrem de nemultumit de ce se intampla. Acum suntem foarte multumiti”).

Merkel spune că a<br >avut o discuţie foarte<br >serioasă cu privire la<br >împărţirea cheltuielilor<br >în cadrul Alianţei

”Angajamentul SUA fata de NATO ramane foarte puternic”. Toate in stilul deja consacrat: una calda, alta rece.

Geniul stabil e instabil

Trump, care iarasi s-a autodefinit ca ”geniu stabil”,  a organizat retragerea sistematica a SUA din toate acordurile si organizatiile multilaterale: acordul Trans-Pacific, acordul ALENA, acordul climatic de la Paris, acordul nuclear cu Iranul, UNESCO, Comitetul drepturilor omului al ONU, etc. Acum ameninta si cu retragerea din NATO. Declaratiile lui Trump creaza instabilitate peste tot si alimenteaza conflicte actuale sau potentiale. Astfel ca se pot pune intrebari despre viitorul NATO, deja amenintat de o Turcie din ce in ce mai departe de Occident. Acuzatiile lansate de Trump la adresa europenilor, potrivit carora nu cheltuie suficient pentru aparare pot starni decat zambete daca ne aruncam ochii pe contributia neta si directa a SUA la bugetul NATO: o picatura in colosalul buget militar al SUA. Dar de ce, in premiera, Trump a amenintat cu parasirea Aliantei? Motivul real al mentinerii NATO dupa disparitia URSS nu a fost decat servirea intereselor americane? SUA sunt contrariate acum de o Europa care s-a trezit pana la punctul de a arata performante economice comparabile si de a incorpora, in locul SUA, o diplomatie mondiala rezonabila? NATO asigura securitatea teritoriului european. Este inca necesara. A permis o interoperabilitate de neconceput intre toate armatele unei Europe, care are mijloace, daca le hotaraste,  depunand eforturi reale de aparare durabila pentru a-si asigura singura securitatea. Alianta este si tabara democratiilor liberale intr-o lume in care teritoriul lor este in declin. Este utila in fata unor vecinatati revizioniste si nesigure. Alt NATO n-avem, aici , in Europa.

Muma democratiei se pupa cu dictatorii

Alte intrebari se pot pune: alegand sa discute (deci sa-i legitimeze) cu dictatori precum Kim Jong-un, sa se intalneasca, la cateva zile dupa summit-ul Aliantei, tocmai cu Vladimir Putin, deci sa prefere bilateralismul, sa incerce in toate discursurile sa-i divizeze pe europeni (starnind ingrijorarea celor mai apropiati parteneri) ”aliatul” Trump s-a decis sa slabeasca Europa? Adica celalalt pol al democratiei mondiale? Pentru a ramane  bot in bot cu Asia emergenta si regimurile autoritare? Poporul american, var cu europenii, va fi de acord cu aceste rupturi pe care le tot flutura Trump, rupturi care le vor afecta propriile interese? Europenii au motive sa-i puna franc si ei o intrebare acestui presedinte si sa nu accepte criticile sale inexacte: vrea sa paraseasca NATO? Numai faptul ca aceasta a fost evocata de Trump arata cum s-a schimbat peisajul international, si al Europei care trebuie sa se grabeasca pentru a raspunde, prin ea insasi, si de-o maniera credibila, nevoilor securitare si asteptarii cetatenilor.

Ultimele stiri

  • Alexandru cel Mare smulge întregul Taiwan din ghearele comuniștilor
  • Macron și-a adus „gaullismul” în biroul prezidențial!
  • Publicitate de miliarde: Big Tech își revine după zilele întunecate din 2022
  • Băncile centrale, forțate să amâne reducerile ratelor dobânzilor? Cine sucește politica monetară
  • Se alege praful de democrația Occidentului!
  • Cum învrăjbește banul. Noul război de clasă socială: decalajul de bogăție între mileniali
  • Ministerul Energiei își trimite angajații la cursuri, ca să învețe lucruri elementare
  • Jocuri de putere la Moscova. Începe marea epurare?
  • America, prima victimă a tranziției energetice?
  • Cum a reacţionat Cristian Popescu Piedone când a văzut că, în cel mai recent sondaj Avangarde, Gabriela Firea i-a „luat faţa”
  • Exit mobile version