AcasăEconomieAmerica, prima victimă a tranziției energetice?

America, prima victimă a tranziției energetice?

Joe Biden nu poate să satisfacă și nevoile industriei, și preferințele ostile la energie ale lobby-ului ecologist

O expresie folosită în mod excesiv în discursul politic american este că guvernul ar trebui „să fie capabil să meargă și să mestece gumă în același timp”.  Dar realitatea pune uneori în opoziție mersul și mestecatul.

Cel mai bun exemplu în acest sens este politica energetică anunțată de administrația lui Joe Biden, care încearcă să satisfacă atât nevoile industriei, cât și preferințele ostile la energie ale lobby-ului ecologist. Și nu reușește.

„Sub administrația Biden-Harris”, se arată în comunicatul Casei Albe, „companiile private au investit aproape 80 de miliarde de dolari în producția de energie curată. Consolidarea lanțurilor de aprovizionare cu energie curată din SUA nu numai că aduce beneficii muncitorilor americani, dar facilitează implementarea și mai rapidă a energiei curate pentru a reduce emisiile”.

Isprăvile ecologistului Joe Biden

Oare  inițiativele ecologice satisfac cu adevărat nevoile energetice ale Americii? Răspunsul este nu, dar Joe Biden încearcă să arunce mizeria sub covor, notează UnHerd. În trecut, Casa Albă a încercat să abordeze  problema prin simpla externalizare către piețele globale. Este motivul pentru care, anul trecut, SUA a permis creșterea exporturilor de petrol atât din Iran, cât și din Venezuela, atenuând sancțiunile pe care Washingtonul era cândva inflexibil în privința aplicării lor, sau motivul pentru care Biden a cerut Ucrainei să dea dovadă de reținere în atacarea rafinăriilor rusești.

Dar, după o perioadă de relaxare, sancțiunile trebuie să fie din nou consolidate. Este evident, dacă ne uitam la sectorul corporatist american și la dorința acestuia de a relocaliza producția înapoi în America de Nord și de a crea lanțuri de aprovizionare mai rezistente. Ar include resurse precum pământurile rare și combustibilii fosili, dar și un alt factor de intrare crucial: energia electrică.

Subminarea rețelei de electricitate

Statele Unite se află într-o competiție aprinsă cu China pentru a afla cine va prelua conducerea în actuala revoluție a inteligenței artificiale și, în afară de hardware-ul necesar, nu există nimic mai important pentru funcționarea algoritmilor sofisticați decât energia electrică.

Chiar și scenariile mai modeste presupun că, în viitorul apropiat, necesarul anual suplimentar de energie electrică va fi la fel de mare ca și consumul total de energie electrică al unei țări de dimensiuni medii, precum Suedia sau Olanda – fără a lua în considerare impulsul dat de vehiculele electrice, care va crea un alt vârf uriaș al cererii.

Centrele de date necesare vor consuma energie pe tot parcursul zilei, astfel încât ideea că energia eoliană dependentă de condițiile meteorologice sau energia solară regenerabilă care funcționează doar pe timp de zi poate satisface aceste noi cerințe este iluzorie. Vor fi necesare forme mai tradiționale de producție a energiei electrice ca rezervă.

Cu toate acestea, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA), condusă de Biden, a creat acum cerințe suplimentare pentru operatorii de centrale electrice alimentate cu combustibili fosili, ceea ce îi face pe experți să se teamă că aceștia vor renunța pur și simplu, creând o rețea electrică nesigură într-un moment în care fiabilitatea (și prețurile scăzute) sunt mai necesare ca niciodată.

Câștigă China

Pe lângă faptul că a încetinit acordarea licențelor pentru petrol și gaze naturale și a pus piedici producătorilor de energie electrică, actuala administrație îi vizează acum și pe operatorii minieri. Un proiect recent din Alaska a fost anulat, asigurându-se astfel că China va rămâne cel mai important furnizor de minerale critice, o piață care se află deja în proporție de aproape două treimi sub controlul Beijingului.

Totuși, fără aceste minerale, actualul boom al construcțiilor de fabrici de cipuri se va epuiza în curând, deoarece fără materiile prime necesare, chiar și cea mai bună fabrică nu poate continua producția.

Chiar și cea mai curată tehnologie, cum ar fi semiconductorii sau vehiculele electrice, are un punct întunecat care constă în mineritul și producția de materii prime necesare pentru aceste industrii. Biden a pretins că cetățenii pot avea una fără cealaltă, dar realitatea este pe cale să îl prindă din urmă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
390 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger