AcasăPoliticaJocuri de putere la Moscova. Începe marea epurare?

Jocuri de putere la Moscova. Începe marea epurare?

Căderea viceministrului rus al apărării, Timur Ivanov, ar da o lovitură semnificativă ministrului Serghei Șoigu, într-un moment în care o mare parte din elita politică a țării se așteaptă la o remaniere iminentă

Viceministrul rus al apărării, Timur Ivanov, a participat săptămâna trecută la o reuniune a eșaloanelor superioare ale armatei, stând la un loc distanță de șeful său, Serghei Șoigu, și purtând uniforma unuia dintre cei mai înalți oficiali din țară.

Câteva ore mai târziu, Ivanov a fost dus într-o sală de judecată, purtând în continuare aceeași uniformă, dar acum fiind arestat pentru suspiciune de corupție – luare de mită în valoare de peste 10 milioane de dolari –  și riscând 15 ani de închisoare.

Căderea unui om al cărui stil de viață opulent era cunoscut și tolerat de Kremlin de ani de zile ar da  o lovitură semnificativă mentorului său de lungă durată, ministrul Șoigu, într-un moment în care o mare parte din elita politică a țării se așteaptă la o remaniere iminentă.

Președintele Vladimir Putin, care va fi învestit în noul său mandat luna viitoare, va supune spre aprobare un nou cabinet – declanșând o luptă pentru putere în culise.

„Totul este teatru”

În mijlocul competiției, echipa condusă de  Șoigu  părea inițial în ascensiune, susținută de recentele progrese rusești în Ucraina și de moartea lui Evgheni Prigojin, care era cel mai vocal critic și rival al lui Șoigu.

Dar arestarea lui Ivanov, cel mai înalt oficial de rang reținut din 2016 încoace, a semnalat o schimbare în soarta lui Șoigu, a declarat pentru FT o persoană apropiată Ministerului rus al Apărării, mai ales având în vedere „modul foarte vizibil în care ministrul adjunct a fost dus în instanță”.

„În schimb, l-au arestat în birou, în uniformă, imediat după ședința consiliului de administrație al Ministerului Apărării, unde stătea la un loc distanță de Shoigu. Totul este teatru”, a precizat persoana respectivă. „Ce sens are dacă nu acela de a-l submina pe Șoigu?”

În condițiile în care se știe că Putin acordă prioritate loialității mai presus de orice, Șoigu a supraviețuit până acum în rolul său, în ciuda eșecurilor umilitoare din primele săptămâni ale invaziei Ucrainei și a faptului că o „operațiune militară specială” care trebuia să dureze trei zile s-a prelungit până în al treilea an.

Dar Putin nu vrea ca orice facțiune din elita sa să câștige prea multă influență și, prin urmare, trebuie să găsească o nouă modalitate de a contrabalansa centrul de putere al lui Șoigu și al Ministerului Apărării. Stilul de viață extravagant al lui Ivanov, care depășea în mod flagrant mijloacele sale oficiale, a făcut din el o țintă ușoară.

„Sistemul rusesc se bazează pe putere și bani”

Nu se cunosc detaliile lui Putin despre o mare epurare în rândul elitei moscovite, dar pare  inevitabilă o schimbare a eșaloanelor puterii. Istoric, președinții ruși au fost dispuși să-și sacrifice loialii sau să-i transforme peste noapte în dușmani ai regimului.

„Sistemul rusesc se bazează pe putere și bani”, a precizat generalul Jim Hockenhull, șeful Comandamentului Strategic al armatei britanice și un observator de lungă durată al Rusiei. „Într-o astfel de camarilă, în mod inevitabil, unele persoane ajung de partea greșită a furiei cuiva și toată lumea încearcă să-și justifice propria poziție”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
736 afisari

2 COMENTARII

  1. Dar sistemul politic al Occidentului pe ce se bazeaza,dle Jim ,pe margele?Hai ca sunteti ridicoli.

  2. Sigur ca generalul Jim Hockenhull se referea la mafia ministerelor britanice, ca de, el in GB traieste si nu in Rusia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger