Cauta

UE impune o uniune bancara cu moneda unica

Liderii G20 sprijina proiectul unei uniuni bancare europene, „o arhitectura financiara mai bine integrata la nivel global”.

La summitul G20 de la Los Cabos, Mexic, liderii natiunilor dezvoltate si emergente s-au angajat sa sprijine construirea unei uniuni bancare europene.

Angela Merkel a cerut norme comune pentru asigurarea depozitelor bancare si restructurarea bancilor

Felipe Calderon, care asigura presedintia grupului G20, a precizat ca noul organism financiar trebuie sa preia responsabilitatile sistemelor bancare nationale din UE, aflate in criza, si sa asigure garantarea depozitelor bancilor. „Am discutat coordonatele pentru a avea aceleasi norme pentru asigurarea depozitelor si restructurarea bancilor”, a declarat si cancelarul german  Angela Merkel. Presedintele SUA, Barack Obama, a apreciat proiectul ca fiind „un pas necesar pentru uniunea monetara”. Herman Van Rompuy a anuntat ca detaliile tehnice vor fi discutate in Consiliul European, din 28 si 29 iunie, la Bruxelles.

„Inghesuiala”  in topul finantatorilor

O uniune bancara presupune curatarea sistemului de institutii neperformante si pastrarea celor care sunt viabile. In ton cu acest deziderat, Business Insider a publicat un top al celor mai sigure banci din punct de vedere al punctajului CDS (credit default swap – transferul riscului de credit). Atfel, in ce priveste bancile din zona euro si din Romania, cele mai viabile par a fi Deutsche Bank, ING, Raiffeisen si Erste. La nivel mondial,  printre cele mai sigure banci au fost nominalizate  US Bancorp, Am Express  si Wells Fargo, toate din SUA.

Bancile italiene, aproape de colaps

Banca centrala a Italiei a publicat recent un raport in care atrage atentia asupra inrautatirii situatiei in sistemul bancar italian. Astfel,  valoarea creditelor neperformante a crescut in ultimul an cu 15% si se apropie de 110 miliarde de euro. Concomitent,  activele bancare au fost reevaluate in scadere, iar capitalurile s-au depreciat cu 58 de miliarde de euro. Colac peste pupaza,  Comisia Europeana a estimat ca economia Italiei, care evolua constant sub media europeana, se va contracta in acest an cu 1,4%.

Criza se va prelungi

Stephen Hester

Directorul general al bancii de stat Royal Bank of Scotland (RBS), Stephen Hester, avertizeaza ca actuala criza va dura ani in sir. Hester sustine ca tarile din sudul zonei euro trebuie sa-si reformeze economiile si sa redevina competitive. „Rezolvarea crizei din Europa va dura ani in sir. Recapitalizarea bancilor este o pierdere de timp, daca tarile in care se afla nu se dezvolta in directia corespunzatoare”, a fost de parere Hester. RBS are o subsidiara si in Romania, pe care intentioneaza sa o inchida in viitorul apropiat.

Adina Mutar / Arpad Dobre

Ultimele stiri

  • Nicușor Dan, Paulică Lambrino și frizeria
  • Europa nu-și poate permite să se decupleze de China!
  • Cea mai puternică armată din lume nu are încredere în inteligența artificială?
  • Habemus… campioana!
  • Incendiu puternic în nordul Capitalei. Fumul gros, vizibil de la mare distanță/S-a emis RO-ALERT
  • Accident în Capitală. Au fost implicate un autobuz și un autoturism/Mai mulți călători, la spital
  • Protest spontan la Registrul Comerțului București. Activitatea cu publicul, suspendată/Ce solicitări au salariații
  • Firea, candidatul PSD la Primărie, a anunțat proiectele pentru Capitală
  • Scandal de proporții în Dâmboviţa! Persoane rănite, în urma unui conflict/Poliţiştii au tras focuri de avertisment
  • Piedone, ironii la adresa lui Ciolacu: „Văd c-ai mai albit în ultima lună! Stresat? Ești bine?”
  • Exit mobile version