Cauta

Toader, mentiuni despre posibila OUG privind contestatia in anulare

Dupa ce s-a aflat despre eventualitatea aparitie a unei ordinante de urgenta vizand contestatia in anulare, ministrul Justitiei a venit, luni dimineata, cu alte precizari, subliniind ca o astfel de contestatie va putea fi formulata atat de catre cei care, incepand cu 2014, au primit condamnari din partea unor „complete nelegal constitutite”, dar si in cazul achitarilor, in sensul in care pot fi uzitate si de catre procurori.

Referindu-se la „posibila OUG pentru contestatia in anulare ce va putea fi formulata de catre cei care, din 2014 incoace, la zi adica, au fost condamnati in complete sau de catre complete nelegal constituite”, ministrul Justitiei a tinut sa sublinieze ca „atentia dvs. ar trebui sa se indrepte, cel putin in egala masura, si spre cei care au generat acest eveniment juridic destul de neplacut, adica cei care nerespectand prevederile imperative ale legii au constituit altcumva completele si am ajuns in situatia in care, timp de aproape patru ani de zile, completele de cinci de la Inalta Curte au fost nelegal constitutite”.

Draft la MJ

Continuand prin a spune ca la Ministerul Justitiei exista un astfel de draft, de proiect, de OUG, Tudorel Toader a subliniat ca „doamna prim-ministru va decide daca si cand poate fi adoptata o astfel de ordonanta de urgenta” si ca, pentru a fi adoptata, in cazul OUG se vor cere avize de la Consiliul Legislativ si de la CSM.

„Trebuie sa asiguram accesul cetateanului la un proces echitabil”, a mai punctat Toader, inainte de a spune ca „daca se va ajunge la adoptarea Ordonantei, cauzele vor fi rejudecate in complete legal constituite”.

Vizate si condamnarile, dar si achitarile

Nu in ultimul rand, ministrul Justitiei a mai subliniat urmatoarele: „eu m-am referit la toate cauzele pronuntate, definitive, de complete nelegal constituite si nu doar la cauzele in care cei judecati au fost condamnati. Toate. Condamnati sau achitati, procesul derulat in fata unor complete nelegal constituite vor trebui sa urmeze acelasi regim. (…) Sigur, o anumita stare de asteptare, sa spun asa, pot avea cei condamnati, in speranta ca in contestatia in anulare se poate ajunge la alta solutie, dar, in opinia mea, pot si trebuie sa fie preocupati si cei care in complete nelegal constituite au fost achitati. Cine poate face contestatia in cazul acesta? (…) cel care l-a trimis in judecata – adica procurorul”, a conchis Tudorel Toader.

Ultimele stiri

  • Alexandru cel Mare smulge întregul Taiwan din ghearele comuniștilor
  • Macron și-a adus „gaullismul” în biroul prezidențial!
  • Publicitate de miliarde: Big Tech își revine după zilele întunecate din 2022
  • Băncile centrale, forțate să amâne reducerile ratelor dobânzilor? Cine sucește politica monetară
  • Se alege praful de democrația Occidentului!
  • Cum învrăjbește banul. Noul război de clasă socială: decalajul de bogăție între mileniali
  • Ministerul Energiei își trimite angajații la cursuri, ca să învețe lucruri elementare
  • Jocuri de putere la Moscova. Începe marea epurare?
  • America, prima victimă a tranziției energetice?
  • Cum a reacţionat Cristian Popescu Piedone când a văzut că, în cel mai recent sondaj Avangarde, Gabriela Firea i-a „luat faţa”
  • Exit mobile version