Cauta

Teodorovici ne bagă pe toți în pușcărie

Patronii, salariații, sportivii, persoanele care desfășoară activități independente, precum și cele fără ocupație riscă să ajungă după gratii. Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, elaborat de ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, instituie pedepse cu închisoare de la 1 la 10 ani pentru toți cei care nu își achită impozitele și contribuțiile în termen de 30 de zile.

6 ani de închisoare riscă românii care nu și achită contribuțiile la pensii și sănătate

Eugen Orlando Teodorovici a decis să rezolve deficitul bugetar prin amenințarea cu pușcăria la adresa celor care nu-și plătesc dările către stat în termen de maxim o lună. Una dintre justificările introducerii pedepselor absurde este aceea că, în acest fel, nu vor mai fi majorate taxele și impozitele, susține ministrul Finanțelor Publice. ”Măsurile propuse contribuie la diminuarea decalajului fiscal prin asigurarea veniturilor fiscale cuvenite bugetului general consolidat, în cuantum considerabil mai mare, fără a crește cotele de impozitare sau a introduce noi impozite sau taxe. Măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale conduc la condiții concurențiale echitabile și transparente, reduc nivelurile datoriei publice, cresc resursele pentru investițiile publice. Măsurile propuse asigură un mediu concurențial corect prin impunerea de măsuri cu rol de creștere a conformării contribuabililor incorecți la plata impozitelor, taxelor și contribuțiilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Cine merge la închisoare

Printre cei care vor fi băgați în pușcării se numără persoanele care nu plătesc în termen de 30 de zile impozitul pe dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română, impozitul pentru veniturile din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă, precum și impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală. Închisoare vor face și românii care nu plătesc la buget în termen de 30 de zile impozitul pe venitul din salarii și asimilate salariilor, impozitul pe veniturile din arendă, pe veniturile sub formă de dobânzi, de dividende, pensii, pe veniturile din premii și jocuri de noroc și impozitul pe venituri din alte surse. Totodată, cei care nu își plătesc contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate vor fi pasibili de pedeapsa cu închisoarea.

Clemență pentru cei care achită pe loc

Ministrul Finanțelor Publice a introdus în proiect și posibilitatea de a se reduce pedepsele pentru cei care achită integral prejudiciul. Astfel, pentru prejudiciile mai mari de 100.000 de euro plătite integral, pedeapsa cu închisoarea se reduce la jumătate. Prejudiciile de până la 100.000 de euro achitate integral se pedepsesc cu amendă, iar cei care plătesc integral prejudiciul de până la 10.000 de euro vor putea scăpa de pedeapsă. Aceste prevederi se vor putea aplica și cauzelor aflate în curs de judecată, în care primul termen de judecată a avut loc anterior intrării în vigoare a legii.

Prin modificarea art.10, se creează mecanismul necesar pentru asigurarea unei recuperări mai rapide a sumelor(prejudiciilor) la bugetul de stat. Astfel, în cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzută la articolele 6,8 sau 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la citirea actului de sesizare, suspectul sau inculpatul acoperă integral prejudiciul, limitele prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate. De asemenea, în aceleași condiții de acoperire integrală a prejudiciului de până la 100.000 de euro, în echivalentul monedei naționale, se propune să poată fi aplicată și pedeapsa cu amenda, iar în cele cu prejudicii de până la 10.000 de euro se propune ca faptele să nu se pedepsească.

Ultimele stiri

  • Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine
  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO
  • Telefoanele de urgență de pe autostradă au ajuns piese de muzeu. De ce e bine să te bazezi numai pe telefonul mobil, pe străzile din România
  • Cum se ţine postul negru în Vinerea Mare 2024. Rugăciunea pe care e bine să o rostești
  • Ce pensie va încasa Klaus Iohannis peste doar câteva luni. Românii care au muncit o viaţă întreagă doar visează la o astfel de „recompensă”
  • Prima noapte de distracţie la Mamaia, în sezonul estival 2024. Cum au petrecut tinerii în cluburile de fiţe
  • Bilanț cumplit după surparea unei autostrăzi, în China. Numărul morților a crescut la 36/Sunt zeci de răniți
  • Tradiţii şi obiceiuri de Joia Mare, înainte de Paştele 2024. De ce nu se lucrează în această zi
  • Incident înspăimântător în Capitală! Brațul unei macarale a căzut peste o mașină parcată
  • Exit mobile version