Cauta

Iohannis vantura sabia in gol

Daca isi imagineaza cineva ca Iohannis va ceda vreun pic si va ajunge la vreo intelegere cu PSD, in ceea ce priveste numirea lui Liviu Dragnea ca prim-ministru, ei bine, se insala. Declaratiile lui din conferinta de presa, pe care nu s-a inteles de ce a mai tinut-o, nu lasa loc de interpretari.

 

Orgoliile lui Iohannis sunt pe cale sa genereze un razboi de lunga durata

Conferinta, spuneam, a fost inutila. Nu a adus nimic nou, nu a vorbit despre partidul care-l sustine si care inoata, zglobiu, intre penibil si ridicol cu rezultatele dezastruoase de la alegeri.

Constitutie? Ce e aia?

Singurul lucru evident a fost propriul orgoliu, prost escamotat in spatele unei legi care se bate cap in cap cu Constitutia. Legea invocata arata ca nu poate face parte din Guvern persoana care a suferit o condamnare penala. In cazul de fata, Dragnea. Constitutia, numita si „Legea legilor”, nu impune, in schimb, niciun fel de restrictii la numirea candidatului pentru functia de premier. Teoretic, legea in cauza ar trebui sa se subordoneze Constitutiei. Practic, insa, ea devine sabia cu care Iohannis va ataca mereu, ascutind-o pe tocila criteriilor de integritate morala de care PNL este realmente indragostit. Criterii care, insa, nu au functionat si cand el, Iohannis, a candidat pentru functia de presedinte al Romaniei si a depus juramantul, desi avea deranjuri mari tocmai cu Agentia Nationala de Integritate.

Romani, faceti tumbe!

Sa nu va imaginati ca aceste lucruri au fost dezbatute la conferinta. Nici pomeneala. Iohannis a declarat sec ca nu renunta la declaratiile anterioare, potrivit carora „criteriile de integritate raman in picioare”. Si ca va chema partidele la consultari. Si ca. Si ca. Niciun raspuns concret la cea mai delicata problema de dupa alegeri, care poate inflama nu numai clasa politica. Unde se va ajunge? Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, avertizeaza ca riscam o criza constitutionala de proportii. Pana se modifica legea in cele doua camere parlamentare si pana se adopta trece multa vreme. Iohannis, dupa cum il arata pornirile, o va retrimite in Parlament la modificare. Gaseste el o virgula care ii provoaca disconfort intelectual. Apoi, daca nu plimba legea si pe la Curtea Constitutionala, inseamna ca degeaba il cheama Iohannis. Pot trece si trei luni fara sa avem un guvern, iar bugetul, bunaoara, da-l dracului, caci nu este asta mai important decat dorinta lui de a-si impune vointa. Romania n-are decat sa faca si tumbe, daca tine neaparat, dar si alea trebuie facute numai dupa cum vrea el.

Dragnea i-a intors spatele

Dupa cum National anunta chiar inainte de alegeri, Dragnea nu accepta discutii la Cotroceni inainte de formarea noului Parlament. Si asta, in pofida invitatiei facute de Klaus Iohannis. Liderul PSD a anuntat deja ca pana ce noii alesi nu depun juramantul, nu se formeaza grupurile parlamentare, comisiile si nu se stie cu exactitate raportul dintre putere si opozitie, nu are ce cauta la Cotroceni. Mai mult, a precizat ca daca Iohannis nu va accepta propunerile PSD, va pica de fiecare data orice varianta venita din partea Presedintiei, chiar daca se va ajunge la dizolvarea Parlamentului, urmata de alegeri anticipate. Mai mult, a subliniat apasat ca PSD nu este interesat, sub nicio forma, de propuneri gen Vasile Dancu sau Gabriela Firea premier, venite de la Iohannis, atat timp cat optiunea partidului este cu totul alta.

Ultimele stiri

  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Marea Baltică, lac NATO… dar controlat din Kaliningrad (!?)
  • Aveți grijă pe cine primiți în casă de Paște!
  • Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
  • Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”
  • Exit mobile version